MAN België
Terug naar het overzicht

Voor het klimaat: enorm potentieel voor verbetering met e-mobiliteit in lokaal openbaar vervoer

28.09.2021 Bus

Honderdduizenden dieselbussen met verouderde technologie rijden nog steeds rond op de Europese wegen. Tegelijkertijd neemt het aantal elektrische bussen sterk toe. Het is dan ook niet verwonderlijk dat elektromobiliteit aan kracht wint. De roep om duurzame mobiliteit wordt immers steeds luider. MAN Truck & Bus biedt de juiste oplossing voor het stadsverkeer van de toekomst met zijn volledig elektrische MAN Lion’s City 12 E en gelede 18 E bus.

• Wanneer technologie voldoet aan de vraag: verkoop van e-bussen stijgt in de Europese Unie

• Volgens de ACEA worden in de hele EU ongeveer 700.000 bussen met een gemiddelde leeftijd van bijna 12 jaar gebruikt

• Van lage uitstoot naar geen uitstoot: gemeenten moeten koers zetten naar duurzame mobiliteit. De MAN Lion’s City E voorziet lokaal openbaar vervoer zonder uitstoot

• Deze volledig elektrische stadsbus van MAN maakt overal in Europa indruk met zijn bereik, betrouwbaarheid en geschiktheid voor dagelijks gebruik.

Elektromobiliteit zet steeds meer mensen onder stroom. Dat is duidelijk te zien aan het stijgende aantal elektrische voertuigen die worden geregistreerd. E-mobiliteit neemt echter niet alleen toe voor individueel vervoer. Steeds meer aanbieders van lokaal openbaar vervoer rekenen op elektrische voertuigen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA). Op basis van het aantal geregistreerde bussen meldt de ACEA dat de verkoop van elektrische bussen in de EU met 18,4% is gestegen op jaarbasis van 2019 tot 2020. Daarentegen daalde het aandeel dieselmotoren in die tijd met bijna 10 procent (bron: ACEA-artikel over bussen per brandstoftype, volledig jaar 2020, gepubliceerd op 30 maart 2021). “In totaal bedroeg de Europese markt voor elektrische bussen meer dan 2000 voertuigen vorig jaar. En dit wordt duidelijk alleen maar meer”, zegt Rudi Kuchta, Head of Business Unit Bus bij MAN Truck & Bus. “We verwachten dat de helft van alle nieuwe stadsbussen van MAN tegen 2025 op alternatieve brandstoffen zal rijden.”

Ondanks het groeiende aantal e-bussen vormen hun dieselaangedreven tegenhangers nog steeds het overgrote deel van de bussen op de Europese wegen. Volgens de ACEA waren er in 2019 ruim 690.000 bussen, met een gemiddelde leeftijd van 11,7 jaar. Minstens 94,5% hiervan was op diesel en slechts 0,6% zuiver elektrisch (bron: ACEA-rapport "Vehicles in use, Europe", gepubliceerd in januari 2021). “De cijfers en onze ervaring tonen aan dat elektromobiliteit een stijgende lijn vertoont. Tegelijkertijd is duidelijk dat er nog een enorm potentieel is. Als dieselbussen met verouderde technologie worden vervangen door moderne elektrische bussen, levert dat een enorme bijdrage aan het verlagen van de CO2-uitstoot”, zegt Kuchta. “Dat is een belangrijke bouwsteen om klimaatverandering tegen te gaan.’ Het bewijs is duidelijk: als een bus gemiddeld 50.000-60.000 kilometer per jaar aflegt en 36 tot 49 liter brandstof per 100 kilometer verbruikt (5,8-7,8 MPG) afhankelijk van het gebruik, de topografie en het voertuigtype, dan kan het omschakelen van lokaal openbaar vervoer naar een e-bus die geen enkele uitstoot genereert ongeveer 60-80 ton CO2 per jaar besparen bij het gebruik van de huidige elektriciteitsmix in vergelijking met een dieselbus.

Bussen worden al beschouwd als het meest milieuvriendelijke en kosteneffectieve vervoermiddel. Toch is het aan lokale aanbieders van openbaar vervoer en lokale overheden om de CO2-uitstoot nog verder terug te dringen en zo het klimaat te helpen beschermen. De Europese Unie heeft dit ook erkend door haar richtlijn betreffende milieuvriendelijke voertuigen door te voeren. Die stelt bindende emissienormen vast voor lokale busvloten en is van kracht sinds augustus 2021. Gemeenten moeten daarom koers zetten naar emissievrije mobiliteit. Het doel is om van lage uitstoot naar geen uitstoot te gaan. “Steeds meer openbare vervoersmaatschappijen hebben dat begrepen en kijken bij nieuwe aankopen enkel nog naar stadsbussen op batterijen. Of ze stellen duidelijke streefdata op om hun hele vloot te veranderen naar emissievrije voertuigen”, zegt Kuchta. Een voorbeeld daarvan is openbaar vervoerbedrijf VHH uit Hamburg-Holstein, dat sinds 2020 uitsluitend emissievrije lokale bussen met een accu koopt. Het is de bedoeling om tegen 2030 de volledige vloot bussen zoveel mogelijk om te bouwen tot emissievrije aandrijfsystemen. Om transportbedrijven zo goed mogelijk te helpen bij het streven naar emissievrije mobiliteit, biedt MAN Truck & Bus een totaalconcept met uitgebreid e-mobiliteitsadvies en op maat gemaakte, toekomstgerichte oplossingen. Ook voor MAN is de toekomst van stedelijke mobiliteit immers elektrisch. “We zijn ervan overtuigd dat elektromobiliteit de sleuteltechnologie is voor de bedrijfsvoertuigen van de toekomst. Daarom werken we samen met onze klanten om technologieën te stimuleren en steeds meer vooruitgang te boeken”, zegt Kuchta. Die is gebaseerd op de MAN Lion's City E, die een volledig elektrische oplossing kan bieden voor lokaal openbaar vervoer.

Al maanden bewijst de MAN Lion’s City E in steeds meer steden in heel Europa hoe uitstekend hij het stadsverkeer aankan en hoe eenvoudig hij kan worden geïntegreerd in de bestaande activiteiten. Tijdens een proefrit met MAN in München in mei van dit jaar slaagde hij er ook in om op een enkele lading de grens van 550 kilometer te overschrijden voor het rijden in realistische dagelijkse omstandigheden. “De afstand speelt ook voor onze klanten een belangrijke rol. Een enkel elektrisch voertuig moet immers in de toekomst de lijnen kunnen overnemen die nu worden bediend door een voertuig met een interne verbrandingsmotor. Tijdens de MAN Efficiency Run toonde onze e-bus op indrukwekkende wijze aan hoe geschikt elektromobiliteit al is voor dagelijks gebruik”, aldus Kuchta. Want zelfs met een realistisch bereik van ‘slechts’ 400 kilometer bij regelmatig gebruik kon de bus 98% van de routes van MAN-klanten afleggen, zonder onderweg de batterijen te moeten opladen. Hij kan dan opnieuw worden opgeladen in het depot, met als bijkomend voordeel dat operatoren niet hoeven te investeren in bijkomende laadinfrastructuur elders in de stad.

16.04.2024 | Truck
MAN Truck & Bus breidt zijn eTruck-portfolio gevoelig uit. Het aantal configureerbare eTruck-varianten stijgt van drie vaste klantencombinaties naar meer dan een miljoen versies.
Meer
01.03.2024 | Van,  Bus,  Services,  Truck
Met ingang van 1 maart aanstaande worden er een aantal wijzigingen van kracht binnen het Management Team van MAN Truck & Bus nv, de Belgische invoerder van MAN bedrijfsvoertuigen, gevestigd te Kobbegem (Asse).
Meer
29.02.2024 | Bus,  Truck
Er zijn al twee herstelcentra voor batterijen van MAN actief in Duitsland en Spanje, in 2024 en 2025 volgen er nog meer in Europa.
Meer