MAN België
Terug naar het overzicht

Bestuurdersplaats in nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN bekroond met Red Dot Award

12.08.2020 Truck

De nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN werd onlangs in de befaamde Red Dot Award: Brands & Communication Design 2020 bekroond met een Red Dot voor de intuïtieve bediening van haar digitale werkplaats. De 24 internationale juryleden waren erg te spreken over de consistente bestuurder- en praktijkgerichte interactie tussen de weergave- en bedieningselementen in vorm, idee en effect.

  • Bestuurdersplaats van nieuwe generatie MAN-vrachtwagens wint Red Dot Award
  • Red Dot-jury overtuigd door bestuurder- en praktijkgericht weergave- en bedieningsconcept
  • MAN hield bij de ontwikkeling van zijn nieuwe vrachtwagengeneratie rekening met de feedback van 700 bestuurders.

“Ik wil de winnaars van de Red Dot Award oprecht feliciteren met deze bekroning. Door deze onderscheiding in de wacht te slepen, hebben ze bewezen dat hun werk een hoge designkwaliteit bezit. Ze lieten een sterk veld van internationale deelnemers achter zich dankzij hun overtuigende prestaties en ze mogen terecht trots zijn op zichzelf en hun verwezenlijking”, aldus professor Dr. Peter Zec, oprichter en CEO van Red Dot.

“Toen MAN zijn nieuwe vrachtwagengeneratie ontwikkelde, moest de bestuurder van bij het begin betrokken zijn bij en centraal staan in het proces. Alleen zo konden wij als fabrikant te weten komen wat ze echt nodig hebben. We hebben heel wat positieve feedback gekregen van klanten en de gespecialiseerde pers en deze fantastische prijs onderstreept nog maar eens dat we op de goede weg zijn”, verklaarde Dr. Andreas Tostmann, voorzitter van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus, die zich erg opgetogen toonde met de Red Dot Award.

Tijdens de ontwikkeling van zijn nieuwe vrachtwagengeneratie heeft MAN meer dan 700 vrachtwagenbestuurders betrokken bij diverse model-, simulator- en praktijktests, waardoor hun gebruikerseisen werden geïntegreerd in het ontwerp van de bestuurdersplaats.

Die plaats is opgebouwd rond drie onafhankelijk bedienbare systemen: het instrumentenbord, het infotainment- en navigatiesysteem met een scherm tot 12,3" en de innovatieve MAN SmartSelect-bediening, en tot slot de geïntegreerde afstandsbediening om de comfort- en entertainmentfuncties te bedienen vanuit de slaapzone. Elk systeem heeft zijn eigen vrachtwagenspecifieke bedieningslogica en is tegelijk geïntegreerd in het holistische interactieconcept.

De bestuurdersplaats, ontworpen volgens de nieuwste en consistente ontwerpcriteria, stelt de bestuurder in staat om de talloze rijhulp- en comfortsystemen van de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens intuïtief te bedienen en zo zijn voertuig veilig en efficiënt te besturen. Alle bedieningselementen zijn zo ontworpen dat ze de aandacht van de bestuurder niet afleiden van wat er op de weg gebeurt. De weergave- en bedieningsniveaus zijn van elkaar gescheiden zodat de visuele informatie zich zo dicht mogelijk bij het gezichtsveld van de bestuurder bevindt, terwijl de bedieningselementen bij een comfortabele zitpositie binnen handbereik staan. Een voorbeeld hiervan is de MAN SmartSelect-knop, die er met zijn draai- en drukbediening voor zorgt dat de bestuurder zijn blik zo min mogelijk van de weg hoeft af te wenden wanneer hij de infotainment- en navigatiemenu’s bedient.

Nog een belangrijk criterium bij de ontwikkeling van de bestuurdersplaats voor de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens was dat ze elke bestuurder, ongeacht zijn leeftijd, ervaring of technische kennis, snel en eenvoudig hetzelfde hoge gebruikscomfort kon bieden. Met haar doordachte en praktijkgerichte bestuurdersplaats levert de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens een blijvende bijdrage aan de vereenvoudiging van het dagelijkse werk van de vrachtwagenbestuurder.

Over de Red Dot Design Award

Om de diversiteit op het vlak van design op een professionele manier te beoordelen, wordt de Red Dot Design Award opgesplitst in drie disciplines, Red Dot Award: Product Design, Red Dot Award: Brands & Communication Design, en Red Dot Award: Design Concept. Met meer dan 18.000 inzendingen is de Red Dot Award een van de grootste designwedstrijden ter wereld. In 1955 kwam er voor het eerst een jury bijeen om de beste ontwerpen van het moment te beoordelen. In de jaren 1990 ontwikkelde professor Peter Zec, CEO van Red Dot, de naam en het merk van de prijs. Sindsdien is de fel begeerde ‘Red Dot’ een befaamd internationaal label voor uitmuntende designkwaliteit. De winnaars worden voorgesteld in jaarboeken, musea en online. Meer informatie vindt u op www.red-dot.de .

16.01.2023 | Bus,  Truck
Sinds 1 januari ’23 vervult Stijn Tielens de functie van COO bij MAN Truck & Bus nv, de Belgische invoerder van bedrijfsvoertuigen van de merken MAN en Neoplan, met hoofdzetel in Kobbegem (Asse).
Meer
28.10.2022 | Truck
Vorig jaar werd NEFTON gelanceerd, een onderzoeksproject gefinancierd door het Duitse federale Ministerie van Economie en Klimaatbescherming. MAN Truck & Bus wil samen met AVL, PEA, de Technische Universiteit van München, de Technische Universiteit van Deggendorf en de Forschungsstelle für Energiewirtschaft e.V. (Onderzoekscentrum voor Energie-economie) het systeem analyseren bestaande uit een volledig elektrische vrachtwagen, een laadstation en een netverbinding, en het ontwerp ervan voor verschillende toepassingen bij langeafstandstransport.
Meer
26.10.2022 | Truck
De toekomstige eTruck van MAN, die voor het eerst aan een groot publiek werd voorgesteld op IAA Transportation 2022, zet belangrijke stappen op weg naar de toekomst. Hij is gereed voor de komende megawatt-laadstandaard en dus geschikt voor zwaar langeafstandstransport, maar dekt ook alle regionale en distributietransportdiensten die vandaag worden geleverd door dieselvrachtwagens. Of het nu gaat om groen staal voor de industrie of biologische melk voor de supermarkt: met de MAN eTruck wordt transport duurzaam en CO2-vrij.
Meer