MAN België
Terug naar het overzicht

Bestuurdersplaats in nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN bekroond met Red Dot Award

12.08.2020 Truck

De nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN werd onlangs in de befaamde Red Dot Award: Brands & Communication Design 2020 bekroond met een Red Dot voor de intuïtieve bediening van haar digitale werkplaats. De 24 internationale juryleden waren erg te spreken over de consistente bestuurder- en praktijkgerichte interactie tussen de weergave- en bedieningselementen in vorm, idee en effect.

  • Bestuurdersplaats van nieuwe generatie MAN-vrachtwagens wint Red Dot Award
  • Red Dot-jury overtuigd door bestuurder- en praktijkgericht weergave- en bedieningsconcept
  • MAN hield bij de ontwikkeling van zijn nieuwe vrachtwagengeneratie rekening met de feedback van 700 bestuurders.

“Ik wil de winnaars van de Red Dot Award oprecht feliciteren met deze bekroning. Door deze onderscheiding in de wacht te slepen, hebben ze bewezen dat hun werk een hoge designkwaliteit bezit. Ze lieten een sterk veld van internationale deelnemers achter zich dankzij hun overtuigende prestaties en ze mogen terecht trots zijn op zichzelf en hun verwezenlijking”, aldus professor Dr. Peter Zec, oprichter en CEO van Red Dot.

“Toen MAN zijn nieuwe vrachtwagengeneratie ontwikkelde, moest de bestuurder van bij het begin betrokken zijn bij en centraal staan in het proces. Alleen zo konden wij als fabrikant te weten komen wat ze echt nodig hebben. We hebben heel wat positieve feedback gekregen van klanten en de gespecialiseerde pers en deze fantastische prijs onderstreept nog maar eens dat we op de goede weg zijn”, verklaarde Dr. Andreas Tostmann, voorzitter van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus, die zich erg opgetogen toonde met de Red Dot Award.

Tijdens de ontwikkeling van zijn nieuwe vrachtwagengeneratie heeft MAN meer dan 700 vrachtwagenbestuurders betrokken bij diverse model-, simulator- en praktijktests, waardoor hun gebruikerseisen werden geïntegreerd in het ontwerp van de bestuurdersplaats.

Die plaats is opgebouwd rond drie onafhankelijk bedienbare systemen: het instrumentenbord, het infotainment- en navigatiesysteem met een scherm tot 12,3" en de innovatieve MAN SmartSelect-bediening, en tot slot de geïntegreerde afstandsbediening om de comfort- en entertainmentfuncties te bedienen vanuit de slaapzone. Elk systeem heeft zijn eigen vrachtwagenspecifieke bedieningslogica en is tegelijk geïntegreerd in het holistische interactieconcept.

De bestuurdersplaats, ontworpen volgens de nieuwste en consistente ontwerpcriteria, stelt de bestuurder in staat om de talloze rijhulp- en comfortsystemen van de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens intuïtief te bedienen en zo zijn voertuig veilig en efficiënt te besturen. Alle bedieningselementen zijn zo ontworpen dat ze de aandacht van de bestuurder niet afleiden van wat er op de weg gebeurt. De weergave- en bedieningsniveaus zijn van elkaar gescheiden zodat de visuele informatie zich zo dicht mogelijk bij het gezichtsveld van de bestuurder bevindt, terwijl de bedieningselementen bij een comfortabele zitpositie binnen handbereik staan. Een voorbeeld hiervan is de MAN SmartSelect-knop, die er met zijn draai- en drukbediening voor zorgt dat de bestuurder zijn blik zo min mogelijk van de weg hoeft af te wenden wanneer hij de infotainment- en navigatiemenu’s bedient.

Nog een belangrijk criterium bij de ontwikkeling van de bestuurdersplaats voor de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens was dat ze elke bestuurder, ongeacht zijn leeftijd, ervaring of technische kennis, snel en eenvoudig hetzelfde hoge gebruikscomfort kon bieden. Met haar doordachte en praktijkgerichte bestuurdersplaats levert de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens een blijvende bijdrage aan de vereenvoudiging van het dagelijkse werk van de vrachtwagenbestuurder.

Over de Red Dot Design Award

Om de diversiteit op het vlak van design op een professionele manier te beoordelen, wordt de Red Dot Design Award opgesplitst in drie disciplines, Red Dot Award: Product Design, Red Dot Award: Brands & Communication Design, en Red Dot Award: Design Concept. Met meer dan 18.000 inzendingen is de Red Dot Award een van de grootste designwedstrijden ter wereld. In 1955 kwam er voor het eerst een jury bijeen om de beste ontwerpen van het moment te beoordelen. In de jaren 1990 ontwikkelde professor Peter Zec, CEO van Red Dot, de naam en het merk van de prijs. Sindsdien is de fel begeerde ‘Red Dot’ een befaamd internationaal label voor uitmuntende designkwaliteit. De winnaars worden voorgesteld in jaarboeken, musea en online. Meer informatie vindt u op www.red-dot.de .

22.06.2022 | Truck
Voorbereidingen voor grootschalige productie van elektrische vrachtwagens uit München liggen op schema: In de eerste 12 maanden sinds de oprichting van het innovatieve eMobility Center in zijn hoofdfabriek heeft MAN Truck & Bus 20 prototypes van de komende zware eTruck uitgerold, om de toekomstige gemengde serieproductie met conventionele vrachtwagens in reële omstandigheden te testen. De nieuwe eTruck reed eind mei zijn eerste rondjes in Berlijn. In München zijn tot nu toe 1.700 medewerkers opgeleid in de CO2-vrije technologie van de toekomst.
Meer
15.06.2022 | Bus
MAN Truck & Bus zal in de toekomst een eBus-chassis aanbieden voor de wereldwijde markt. Dat is gebaseerd op de beproefde technologieën van de Lion's City E, die al met succes wordt ingezet in verscheidene Europese landen en waarvoor MAN in het totaal al meer dan duizend bestellingen ontving. Het doel is om de milieuvriendelijke mobiliteit verder te bevorderen en het verkeer in steden over de hele wereld nog schoner, stiller en veiliger te maken.
Meer
01.06.2022 | Truck
MAN Truck & Bus, Deutsche Bahn, de Fresenius University of Applied Sciences en Götting KG maken een positieve tussentijdse balans op voor hun gezamenlijke automatiseringsproject ANITA (Autonomous Innovation in Terminal Operations). Met de eerste openbare rit van het zelfrijdende vrachtwagensysteem op het testcircuit van MAN in München presenteerden de partners wat tot dusver werd bereikt en kondigden ze de volgende stap aan: intensieve praktijk- en ontwikkelingsritten in het containerdepot van DB Intermodal Services en de DUSS-terminal (Deutsche Umschlaggesellschaft SchieneStraße mbH) in Ulm-Dornstadt.
Meer