MAN België
Terug naar het overzicht

Elektrificeert langeafstandstransport, beschermt het klimaat en ontlast transportbedrijven: MAN eTruck zet er vaart achter

26.10.2022 Truck

De toekomstige eTruck van MAN, die voor het eerst aan een groot publiek werd voorgesteld op IAA Transportation 2022, zet belangrijke stappen op weg naar de toekomst. Hij is gereed voor de komende megawatt-laadstandaard en dus geschikt voor zwaar langeafstandstransport, maar dekt ook alle regionale en distributietransportdiensten die vandaag worden geleverd door dieselvrachtwagens. Of het nu gaat om groen staal voor de industrie of biologische melk voor de supermarkt: met de MAN eTruck wordt transport duurzaam en CO2-vrij.

Vergeleken met een dieselvrachtwagen op langeafstandstransport met een gemiddeld verbruik van 27 liter kan een enkele elektrische vrachtwagen tot 100 ton CO2 per jaar besparen over 120.000 kilometer. En de transportbedrijven profiteren daar ook van, want de elektrische vrachtwagen gebruikt zijn energie veel efficiënter en bespaart in vergelijking tot 7.000 euro per jaar. MAN heeft de eerste openbare proefritten met de nieuwe eTruck nu mogelijk gemaakt in het kader van de MAN eMobility Experience.

- Voor het eerst biedt de MAN eMobility Experience geselecteerde transportbedrijven en journalisten de mogelijkheid om met het zo goed als productierijpe prototype van de nieuwe elektrische vrachtwagen te rijden, die in 2024 wordt gelanceerd.

- eMobility Experience toont holistische eTruck-benadering van MAN: interne productie van batterijen vanaf 2025, engagement voor ontwikkeling en bouw van megawattlaadtechnologie en -infrastructuur, 360°-advies inzake eMobility voor klanten

- Laadinfrastructuur als essentiële basis: MAN schat Europese elektriciteitsvraag voor elektrische vrachtwagens in 2030 op 37 terawattuur per jaar

“Onze nieuwe eTruck zal langeafstandstransport mogelijk maken vanaf 2024. MAN rijdt dan elektrisch en CO2-vrij in alle productgebieden, van bestelwagens tot stadsbussen en van distributievrachtwagens tot zware langeafstandsvrachtwagens. Op de IAA hebben we het orderboek geopend voor de eerste batch van de nieuwe eTruck. Er zijn veel geïnteresseerden! Onze vrachtwagen komt precies op het juiste moment. Vanaf het midden van het decennium zal het zuiniger zijn om batterij-elektrisch te rijden dan met conventionele diesel. Tegen 2030 moet de helft van onze voertuigen die in de EU worden verkocht, over emissievrije aandrijfsystemen beschikken. Maar daarvoor moet de laadinfrastructuur er zijn, in Duitsland en in Europa. Vandaag heeft de Duitse federale regering het Masterplan Laadinfrastructuur II goedgekeurd. Voor het eerst omvat het ook de ontwikkeling van laadinfrastructuur voor batterij-elektrische vrachtwagens. Dit is een belangrijke eerste stap, maar de doelen voor laadstations en de benodigde ruimte en energie moeten concreter worden”, zegt Alexander Vlaskamp, CEO van MAN Truck & Bus.

MAN eTruck: groot rijbereik, beste efficiëntie, ruim applicatieaanbod

De toekomstgerichte elektrische Leeuw, die in 2024 naar de eerste klanten zal rollen, is al klaar voor toekomstige megawattladers. Dankzij zijn hoge laadcapaciteit en korte laadtijden leent de nieuwe eTruck zich voor zwaar langeafstandstransport met een dagelijks rijbereik tussen 600 en 800 kilometer en in de toekomst zelfs tot 1.000 kilometer. Samen met hun lage gebruikskosten en een energieverbruik van tank tot wiel dat ongeveer twee keer zo efficiënt is in vergelijking met de huidige vrachtwagens met verbrandingsmotoren, maar ook met brandstofcelvrachtwagens, bieden batterij-elektrische voertuigen de meest geschikte technologie voor toekomstige CO2-vrije bedrijfswagenparken. Wat de keuze aan mogelijke toepassingen en koetswerkconcepten betreft, moet de toekomstige MAN eTruck op geen enkele manier onderdoen voor de huidige dieselvrachtwagens. Hij is CO2-vrij op de weg: of het nu gaat om een klassieke gelede vrachtwagen in het langeafstandstransport van gekoelde voedingsmiddelen, als een wendbaar 3-assig chassis voor stille en emissievrije afvalverwerking in de stad, of voor het zuiver elektrische transport van materialen naar de bouwplaats met chassis en oplegger.

eTruck-productie: Flexibele gemengde productie en batterijproductie

MAN heeft al 20 prototypes van de toekomstige e-Lion geproduceerd in zijn innovatieve eMobility Centre in de hoofdfabriek te München. De geplande toekomstgerichte gemengde serieproductie met conventionele vrachtwagens wordt dus al onder reële omstandigheden getest. De achtergrond: MAN heeft de vooruitziende blik gehad om zijn productie flexibeler te maken voor meer elektrische mobiliteit in het segment van zware bedrijfsvoertuigen. Zo kunnen diesel- of elektrische vrachtwagens op één lijn worden gebouwd, ondanks verschillende onderdelen, naargelang de behoeften van de klant. Het personeel is ook klaar en grotendeels al opgeleid voor de nieuwe elektrische technologie. Tegen eind 2023 moeten alle geschoolde arbeiders die betrokken zijn bij de vrachtwagenproductie, gekwalificeerd zijn voor de serieproductie van elektrische vrachtwagens.

Naast financiering vanuit de Vrijstaat Beieren wordt ook geïnvesteerd in de MAN-fabriek in Neurenberg. Vanaf 2025 moeten hier jaarlijks ongeveer 100.000 batterijpakketten worden geproduceerd in een eigen grootschalige serieproductie.

De nieuwe MAN eTruck maakt ook al gebruik van de derde generatie batterijen van MAN. MAN heeft een ruime eerste ervaring opgedaan met de eerste generatie in de kleine reeks van de MAN eTGM. Sinds 2019 heeft die zich in tal van Europese landen bewezen in het dagelijks gebruik door transportbedrijven over 1,5 miljoen kilometer. Met de tweede generatie batterijen in de stadsbus MAN Lion's City E kon ook een rijbereikrecord worden gevestigd bij een praktisch gebruik van meer dan 550 kilometer op één batterijlading. De batterijontwikkeling van MAN concentreert zich niet alleen op het rijbereik, maar ook op veiligheid bij ongevallen, duurzaamheid en trillingen en temperatuurbestendigheid.

MAN Transport Solutions: holistisch advies voor e-trucks

Terwijl de ontwikkelaars bij MAN Truck & Bus hard werken om de elektrische aandrijving in vrachtwagens geschikt te maken voor alle toepassingen en elk gebruik in het wegvervoer, bereidt het MAN Transport Solutions-team transportbedrijven al voor op dit nieuwe tijdperk. Want ook de gebruikers moeten zich transformeren op weg naar de eTruck. De 360° eMobility Consulting ondersteunt hen daarbij. Naast advies over geschikte voertuigen omvat dit ook aandacht voor klantspecifieke bedrijfsomstandigheden zoals bedrijfsfasen inclusief kostenoptimalisering, routeanalyse en wagenparkoptimalisering. Door samen te werken met de partners ABB, Heliox en SBRS-Schaltbau biedt MAN Transport Solutions naast holistisch advies reeds de juiste laadinfrastructuur aan. Bovendien bieden digitale tools zoals de nieuwe MAN eReadyCheck ondersteuning. Sinds de IAA kunnen klanten hiermee controleren hoe ze hun bezorgroutes zuiver elektrisch kunnen maken. Een ander aanbod is de MAN eManager, waarmee fleetmanagers de belangrijke laadinformatie van alle vrachtwagens in de vloot te allen tijde in het oog kunnen houden.

Laadinfrastructuur: een centrale voorwaarde voor elektrische vrachtwagens

Als onderdeel van de productontwikkeling is MAN betrokken bij centrale ondersteuningsprojecten voor laadtechnologie voor zware elektrische vrachtwagens. Een daarvan is ‘HoLa’ (performant opladen voor langeafstandstransport), dat het ontwerp, de installatie en de werking van performante laadstations voor vrachtwagens onderzoekt met behulp van vier pilootlocaties langs de federale snelweg A2. Het project ‘NEFTON’ (Commercial Vehicle Electrification for Transport Sector Optimised Network Connection) richt zich sterker op de ontwikkeling van laadtechnologie. Samen met partners uit de wetenschap en industrie analyseert MAN Truck & Bus het systeem bestaande uit een volledig elektrische vrachtwagen, een laadstation en een netwerkverbinding, naast het ontwerp ervan voor diverse toepassingen bij langeafstandstransport. Het centrale doel van NEFTON is het Megawatt Charging System (MCS) van MAN te demonstreren met een laadvermogen van meer dan 2 megawatt. Dit moet de nieuwe MCS-laadstandaard in een vroeg stadium testen. Bidirectioneel laden in het megawattbereik, waardoor de vrachtwagen bovendien kan fungeren als energieopslagsysteem voor het elektriciteitsnet, wordt eveneens onderzocht in het kader van dit project. Naast de laadtechnologie en de toepassing ervan engageert MAN zich ook voor de uitbreiding van de laadinfrastructuur: de TRATON Group heeft een joint venture opgericht met andere partners uit de sector om samen minstens 1700 performante laadpunten op of nabij snelwegen en logistieke hubs in heel Europa te installeren. Daarvoor investeren de partners in totaal 500 miljoen euro.

Voor de toekomstige volledige elektrificering van het Europese langeafstandstransport is echter een inspanning van de hele samenleving nodig. Volgens schattingen van sectororganisatie ACEA zijn 42.000 laadpalen nodig. Daarom is MAN tevreden met het masterplan ‘opladen’ van de Duitse regering, dat binnenkort zal worden aangenomen. De omslag van het verkeer naar CO2-vrije vervoersoplossingen in de bedrijfsvoertuigensector zal alleen maar samen slagen. Uitgaande van 350.000 elektrische vrachtwagens op de Europese wegen tegen 2030 zou een laadcapaciteit van 37 terawattuur per jaar nodig zijn, op basis van hernieuwbare energie. Dat komt overeen met de gemiddelde jaarlijkse stroomproductie van ongeveer 6.000 windturbines.

26.11.2024 | Bus,  Truck
MAN Truck & Bus maakt snel na elkaar de overstap naar elektromobiliteit: na een bouwperiode van slechts één jaar viert het bedrijf vandaag de inhuldigingsceremonie van het nieuwe gebouw voor de grootschalige batterijproductie voor volledig elektrische vrachtwagens en bussen in de vestiging in Neurenberg.
Meer
24.10.2024 | Bus
Of het nu in de stad is of op het platteland - de MAN Lion's City 12 E LE kan het allebei moeiteloos aan. Naast zijn flexibiliteit scoort hij ook met zijn duurzaamheid, die nu ook indruk heeft gemaakt op de jury van internationale vakjournalisten voor de Sustainable Bus Awards (Sby). De eerste volledig elektrische bus met lage instap van MAN won de award in de categorie ‘Intercity’.
Meer
24.10.2024 | Truck
Een nieuw tijdperk bij MAN Truck & Bus is begonnen: het bedrijf startte met de levering van zijn volledig elektrische zware vrachtwagens. In Leipzig werd de allereerste vrachtwagen van 40 ton door Friedrich Baumann, lid van de Raad van Bestuur voor Sales bij MAN, overhandigd aan autoleverancier DRÄXLMAIER Group. In de toekomst zal DRÄXLMAIER de MAN eTGX inzetten om batterijen voor de Porsche Macan Electric emissievrij naar de Porsche-fabriek in Leipzig te vervoeren.
Meer