MAN België
Terug naar het overzicht

Verkoop van de nieuwe MAN eTruck gaat van start

07.11.2023 Truck

MAN Truck & Bus heeft de verkoop van de eerste elektrische zware vrachtwagen in zijn bedrijfsgeschiedenis gelanceerd en daarmee een nieuwe mijlpaal in de decarbonisatie van het vrachtvervoer bereikt. Er zijn al 600 bestelaanvragen ontvangen. De eerste 200 exemplaren zullen al in 2024 worden geleverd aan geselecteerde klanten. De productie in de MAN-fabriek in München zal vanaf 2025 in grotere aantallen van start gaan naarmate meer bestellingen binnenkomen.

MAN eTGX voor langeafstandstransport, MAN eTGS voor distributie

• Dagelijks bereik van 600 tot 800 km, later tot 1.000 km

• Hoog laadvermogen volgens MCS-norm (750 kW) en CCS-norm (375 kW) met variabele positionering van de CCS laadpoort

• Batterijtechnologie speciaal door MAN ontwikkeld voor bedrijfsvoertuigen, gebouwd in Duitsland

• Drie, vier, vijf of zes modulair te positioneren batterijpakketten voor optimale flexibiliteit en bouwbaarheid

• Modulair batterijconcept biedt tot 2,4 ton verschil in laadvermogen, afhankelijk van transportopdracht en bereikvereisten

• Talrijke oplegger- en chassisversies, ook met zeer korte wielbasissen vanaf 3.750 mm voor alle gangbare oplegger- en koetswerkcombinaties

• Volumetrekker en -chassis af fabriek voor transporten tot drie meter binnenhoogte

• MAN eMobility Consulting, van fleet consulting via de ontwikkeling van laadinfrastructuur tot digitale tools voor implementatieanalyse en routeplanning op basis van jarenlange expertise met de eBus en de eVan

Met het eMobility Center legde MAN een tweetal jaar geleden de basis voor de ontwikkeling van de nieuwe grote elektrische vrachtwagens MAN eTGX en MAN eTGS in zijn fabriek in München en investeerde het zwaar in de voorbereidingen voor de gemengde productie van diesel- en elektrische vrachtwagens. Inmiddels zijn er 50 prototypes gebouwd en ongeveer 4.000 productie- en verkoopmedewerkers opgeleid voor de overstap naar elektrische mobiliteit. In zijn vestiging in Neurenberg investeert MAN ongeveer 100 miljoen euro in het opzetten van batterijproductie.

“Om de doelstelling van 1,5 graad te halen die in het klimaatakkoord van Parijs wordt vooropgesteld, moeten wij als bedrijfsvoertuigensector ons steentje bijdragen en de CO2-uitstoot duurzaam verminderen. Elektrische vrachtwagens zijn de sleutel om dat te bereiken. Als constructeur van bedrijfsvoertuigen hebben we ons de voorbije jaren geherpositioneerd voor deze historische transformatie, waardoor we robuust en toekomstbestendig zijn om de zware investeringen in de nieuwe technologie aan te kunnen. Met de verkoop van onze nieuwe eTrucks luiden we nu een nieuw tijdperk van klimaatneutraal transport in. Al in 2030 moet elke tweede in Europa geregistreerde MAN-vrachtwagen elektrisch zijn. Om dit doel te bereiken is een nationale laadinfrastructuur echter een absolute voorwaarde. Daarom is tegen 2030 een aanzienlijk snellere uitbreiding nodig tot minstens 4.000 megawatt-laadpunten in Duitsland en 50.000 laadpunten met hoge capaciteit en megawatt-laadpunten in Europa,” aldus Friedrich Baumann, lid van de Executive Board voor Sales & Customer Solutions bij MAN Truck & Bus.

Voor de ontwikkelaars van MAN was het van meet af aan duidelijk dat de nationale omschakeling naar elektrische mobiliteit enkel zou slagen als de nieuwe eTruck op geen enkele manier zou onderdoen voor een dieselvrachtwagen in termen van functionaliteit en toepasbaarheid, maar vooral in termen van het vermogen om te worden gecombineerd met een brede waaier aan koetswerkoplossingen. Even belangrijk is de consultatiefase voorafgaand aan de aankoop als essentiële basis voor een succesvol gebruik.

eConsulting tot eServices

Terwijl het ontwikkelingsteam hard heeft gewerkt om de elektrische aandrijving in vrachtwagens geschikt te maken voor elke toepassing en gebruik in het wegvervoer, werkt het MAN Transport Solutions-team al onophoudelijk aan het voorbereiden van transportbedrijven op dit nieuwe tijdperk. Want ook aan de gebruikerskant is een transformatie nodig op weg naar de eTruck. Hierbij komt 360 graden eMobility Consulting kijken. Naast advies over geschikte voertuigen omvat dit ook aandacht voor klantspecifieke bedrijfsomstandigheden zoals kostenoptimalisatie, routeanalyse, wagenparkoptimalisatie en, op basis daarvan, het nodige advies over de laadinfrastructuur. Bijkomende ondersteuning wordt geboden door digitale tools zoals de nieuwe MAN eReadyCheck, die klanten kunnen gebruiken om te controleren hoe ze hun leveringsroutes zuiver elektrisch kunnen rijden, en de MAN eManager, die fleetmanagers in staat stelt om de belangrijke informatie over de laadstatus van alle vrachtwagens in de vloot voortdurend in het oog te houden.

Naast het product en de toepassing ervan engageert MAN zich ook om de laadinfrastructuur uit te breiden: samen met Daimler Truck en de Volvo Group heeft de TRATON GROUP een joint venture opgericht om minstens 1.700 performante laadpunten op of nabij snelwegen en logistieke hubs in heel Europa te installeren.

MAN heeft ook een eigen laadinfrastructuur voor klanten in zijn portefeuille. Hiervoor werkt MAN samen met fabrikanten van laadinfrastructuur zoals ABB, Heliox en SBRS.

Modulaire batterij afhankelijk van de toepassing en gamma laadaansluitingen

De nieuwe MAN eTGX en MAN eTGS worden gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan batterijconfiguraties. Met zes batterijpakketten, waarvan er twee onder de cabine en tot vier aan de zijkant van het voertuigframe zijn geïnstalleerd, bieden beide tot 480 kWh bruikbare batterijcapaciteit voor een dagelijks rijbereik van 600 tot 800 kilometer. Ze werden door MAN speciaal ontwikkeld voor bedrijfsvoertuigen en zullen vanaf 2025 op grote schaal worden geproduceerd in de fabriek van Neurenberg. Met hun NMC-celchemie en speciaal ontwikkeld temperatuurbeheer bieden de batterijpakketten een hoge energiedichtheid met een compact ontwerp, een lange levensduur en snel opladen – zelfs bij een lage restbatterijlading en lage buitentemperaturen. Dit betekent dat de optimale voertuigconfiguratie in termen van rijbereik, laadvermogen en laadtijd voor elke toepassingseigenschap kan worden geselecteerd – van leveringen aan supermarkten in het stadscentrum over de regionale levering van bouwmaterialen tot langeafstandsvervoer voor productielogistiek.

Vervoersactiviteiten op het gebied van stadsdistributie, bijvoorbeeld, vereisen over het algemeen kortere dagelijkse afstanden van maximaal 250 kilometer en het opladen gebeurt 's nachts in het logistieke depot, na de ritten. Het modulaire batterijconcept van de MAN eTGX en MAN eTGS biedt de mogelijkheid om het voertuig uit te rusten met slechts drie of vier batterijpakketten in plaats van zes. Zo kan het voertuiggewicht met 2,4 ton worden verminderd voor een groter laadvermogen en een lager verbruik voor gedeeltelijke ladingen of lege ritten.

Naast de CCS-norm met tot 375 kW zal MAN vanaf het begin van de verkoop de veel krachtigere MCS-norm (megawatt-laden) aanbieden voor snel tussentijds opladen tijdens rijtijdonderbrekingen, wat aanvankelijk 750 kW mogelijk zal maken, en in een latere uitbreidingsfase zelfs meer dan een megawatt aan laadvermogen. Ook hier heeft MAN aan een maximale flexibiliteit gedacht voor klanten met verschillende laadstations in de depots.

Twee CCS-aansluitingen kunnen variabel worden gecombineerd aan de linker- en rechterkant achter de voorste wielkast of aan de rechterkant van het frame achteraan. Het batterijmanagementsysteem van MAN zorgt ervoor dat de batterijen altijd in optimale bedrijfstoestand zijn wat betreft de laadstatus van de individuele cellen, de spannings- en stroombewaking, de optimale temperatuurregeling en de isolatiemonitoring tijdens het laden en rijden.

Optimale positionering van batterijen en aandrijfeenheid

De modulaire batterijarchitectuur maakt de MAN eTGX en MAN eTGS bijzonder koetswerkvriendelijk. Vrije ruimtes aan de linker- of rechterkant van het frame voor krachtige pompen, opbergruimten voor apparatuur, kraanstempels en soortgelijke koetswerkonderdelen die meer ruimte vereisen, kunnen eenvoudig worden gerealiseerd dankzij de flexibele positionering van de batterijen. De standaardinstallatie van twee batterijen onder de cabine, vergelijkbaar met de verbrandingsmotor in conventionele voertuigen, zorgt ook voor een gunstige gewichtsverdeling. Ook de positionering van de centrale aandrijving draagt hiertoe bij. Die zit centraal in het frame en omvat de synchrone elektromotor, de omvormer die de gelijkstroom van de batterij omzet in wisselstroom en de motorsturing, en de naargelang het vermogensontwerp gebruikte 2- of 4-versnellingsbak die via een conventionele cardanas de aandrijfassen aandrijft die in het vorige voertuiggamma zijn nut heeft bewezen.

Afhankelijk van de toepassingsconfiguratie produceert de elektromotor 333 pk (245 kW), 449 pk (330 kW) of 544 pk (400 kW) met een overeenkomstig maximumkoppel van 800, 1.150 of 1.250 Newtonmeter. In de oploop- en remfase kan de bestuurder de elektromotor gebruiken als generator, afhankelijk van de gebruikseisen, en zet hij de kinetische energie van het voertuig terug om in elektrische energie. Daarbij worden de batterijen opgeladen. Het maximaal mogelijke recuperatievermogen komt overeen met het aandrijfvermogen van de elektromotor en is dus vergelijkbaar met dat van de krachtige duurremmen die dieselmotoren tegenwoordig hebben. Net als bij die motoren ondersteunt het automatisch schakelen van de transmissie de best mogelijke recuperatie bij hogere toerentallen.

Optimale flexibiliteit voor koetswerkbouwers

De voordelen van de elektrische aandrijflijn van de MAN eTGX en MAN eTGS, bijvoorbeeld in vergelijking met e-asconcepten of soortgelijke ontwerpen, zijn naast een zeer hoog laadvermogen op de achteras een hoog rijcomfort dankzij de lage onafgeveerde massa's en een goede bescherming van de aandrijfeenheid, die stevig in het frame is gemonteerd, tegen schokken en trillingen. Bovendien kan een mechanische hulpaandrijving gemakkelijk in deze installatiepositie worden geïntegreerd om koetswerkfuncties zoals hydraulische pompen aan te drijven, en kan een elektromechanische hulpaandrijving ook gemakkelijk worden aangesloten.

De totale combinatie van het modulaire batterijconcept en de laadvermogen- en koetswerkvriendelijke positionering van de aandrijfeenheid maakt ook zeer korte wielbasissen vanaf 3,75 meter mogelijk. Daardoor kan de trekker met oplegger worden gecombineerd met alle versies met een gewone oplegger binnen de toegelaten totale lengte. Het compacte ontwerp van de batterijen is ook de reden waarom MAN de nieuwe eTruck ook kan aanbieden als volumevariant met een zeer lage framehoogte voor transporten met een binnenhoogte van drie meter. Het toepassingsgebied is hier voornamelijk de productielogistiek, bijvoorbeeld in de automobielindustrie, die uitermate geschikt is voor een snelle omschakeling van diesel naar elektrische aandrijving door zijn toepassingsprofielen met hun standaardtransporten tussen logistieke hubs.

Elektrisch nog beter: ontspannen rijden met een hoog comfortniveau

Bestuurders van de MAN eTGX en MAN eTGS hoeven niet bang te zijn voor de nieuwe technologie. Binnenin de cabines worden ze begroet door de vertrouwde, bestuurdergerichte cockpitlay-out en de vertrouwde bedieningslogica, aangevuld met typische bedieningsfuncties van e- voertuigen, zoals de instellingen voor een optimaal gebruik van de recuperatie, die ook de continue remfunctie dekken. Die kan worden bediend via de vertrouwde hendel op de stuurkolom rechts van het stuur en via de inschakelbare One-Pedal-Driving-modus. De recuperatie gebeurt intensiever naarmate de bestuurder de druk op het gaspedaal vermindert. Zo kan hij de rijsnelheid gevoelig aanpassen zonder de servicerem te moeten gebruiken en tegelijk kinetische energie uit het voertuig terug naar de batterijen voeren in de vorm van elektriciteit. Het compleet nieuw ontwikkelde, volledig digitale instrumentenbord geeft informatie over de laadtoestand van de batterijen, het energieverbruik en de energierecuperatie.

In een elektrisch voertuig wordt de energie uit de batterijen niet alleen gebruikt puur om te rijden, maar ook voor comfortfuncties zoals het verwarmen of koelen van de bestuurderscabine. Om dit zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, combineert het globale thermische beheersysteem van het voertuig op slimme wijze de koelcircuits van de cabineverwarming, de aandrijfeenheid en het temperatuurbeheer van de hoogspanningsbatterijen om overtollige warmte die tijdens de werking wordt gegenereerd, efficiënt te gebruiken voor de verwarming van de cabine en hiervoor enkel extra energie uit de batterijen te gebruiken wanneer dat nodig is. Dit garandeert een goede temperatuurregeling, zelfs in winterse omstandigheden, in alle cabineversies. Die zijn volledig in lijn met het gamma dieseluitvoeringen van vandaag, met een brede cabine voor de MAN TGX en een smallere voor de MAN TGS, elk verkrijgbaar in drie dakhoogtes.

24.07.2024 | Truck
Megawatt-mijlpaal op 19 juli in Plattling, Beieren: voor de allereerste keer laadde een elektrische vrachtwagen zijn batterijen in het bijzijn van publiek op met meer dan 1.000 kilowatt en 1.500 ampère.
Meer
12.07.2024 | Truck
E.ON en MAN Truck & Bus zetten samen een beslissende stap voorwaarts in de uitbreiding van de oplaadinfrastructuur voor bedrijfsvoertuigen in Duitsland en Europa.
Meer
05.07.2024 | Truck
In de aanloop naar de IAA Transportation 2024 gaf MAN Truck & Bus begin juli een voorproefje van zijn salonoptreden in september. De testritten aan de voet van de Oostenrijkse Alpen besteedden aandacht aan koolstofarm vrachtvervoer over de weg. Voor het eerst kregen zo'n 200 journalisten de kans om hypergeavanceerde vrachtwagens op batterijen, waterstof en diesel rechtstreeks met elkaar te vergelijken.
Meer