MAN België
Terug naar het overzicht

Elektrische busoplossingen voor de wereldwijde markt: MAN stimuleert duurzame mobiliteit

15.06.2022 Bus

MAN Truck & Bus zal in de toekomst een eBus-chassis aanbieden voor de wereldwijde markt. Dat is gebaseerd op de beproefde technologieën van de Lion's City E, die al met succes wordt ingezet in verscheidene Europese landen en waarvoor MAN in het totaal al meer dan duizend bestellingen ontving. Het doel is om de milieuvriendelijke mobiliteit verder te bevorderen en het verkeer in steden over de hele wereld nog schoner, stiller en veiliger te maken.

- In het totaal werden sinds de lancering van de verkoop al meer dan duizend exemplaren van de zuiver elektrische MAN Lion's City E besteld in Europa.

- MAN Truck & Bus zet opnieuw een belangrijke stap op de weg van lage uitstoot naar nuluitstoot.

- Nieuw eBus-chassis als basis voor de elektrische MAN- bus voor geselecteerde internationale markten.

- Jarenlange ervaring in chassistechnologie en e-mobiliteit geïntegreerd in de ontwikkeling van het eBus-chassis.

- Eerste prototypes reeds in 2023 geleverd, serieproductie start in 2024.

De elektrische mobiliteit weet wereldwijd steeds meer mensen en bedrijven te overtuigen. Ze komt wereldwijd in een stroomversnelling. Analisten verwachten dat de vraag naar elektrische bussen de komende jaren verder zal toenemen. Geschat wordt dat de verkoop van emissievrije bussen tegen 2040 zal stijgen tot meer dan 80 procent van de wereldmarkt. “Om aan deze vraag te voldoen en een belangrijke bijdrage te leveren op het vlak van duurzame mobiliteit, bieden we nu het eBus-chassis, een elektrische busoplossing van MAN voor internationale markten buiten Europa”, aldus Rudi Kuchta, Head of Business Unit Bus bij MAN Truck & Bus. “Met het chassis geven we koetswerkbouwers van over de hele wereld de perfecte basis voor hun volledig elektrische modellen.”

Voor de ontwikkeling en marktlancering van het eBus-chassis rekent MAN op de kennis en expertise die de voorbije jaren werd opgebouwd met de Lion's City E. “Daarnaast vertrouwen we op onze jarenlange partnerschappen en werken we intensief samen met ons wereldwijde netwerk van koetswerkbouwers. Zo kunnen we ook markten in Azië, Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland op de best mogelijke manier bedienen,” zegt Kuchta. De eerste prototypes van het MAN eBus-chassis worden al in 2023 geleverd. De serieproductie zal in 2024 van start gaan. Het eBus-chassis zal van de band rollen in de Poolse fabriek van MAN in Starachowice, waar ook de Lion’s City E wordt gebouwd. “Onze ontwikkelings- en productiemedewerkers hebben de voorbije jaren waardevolle ervaring opgedaan rond onze eBus en zijn serieproductie. Die ervaring integreren we uiteraard in de productie van ons nieuwe eBus-chassis, wat onze klanten aanzienlijk ten goede zal komen.”

eBus-chassis: flexibele oplossingen en beproefde technologieën

Als eerste stap zal MAN het eBus-chassis aanbieden als een versie met twee assen voor bussen met lage vloer en lage instap en voor intercitybussen (hoge vloer). “Om het eBus-chassis overal inzetbaar te maken, wordt het leverbaar met het stuur links en rechts”, aldus Barbaros Oktay, Head of Bus Engineering bij MAN Truck & Bus. Hij voegt eraan toe: “Dat is bijzonder interessant voor landen waar linksrijdend verkeer de boventoon voert en MAN-bussen de weg reeds domineren. We denken dan onder meer aan Singapore, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.”

Wat de onderdelen voor het eBus-chassis betreft, vertrouwt MAN op technologie van de Lion's City E, met name de centrale elektromotor op de achteras en de betrouwbare batterijtechnologie van de Volkswagen-groep. “Deze technologie heeft haar sporen reeds verdiend op het terrein en zal ons samen met onze jarenlange ervaring in chassistechnologie in staat stellen om onze klanten een innovatieve en efficiënte eMobility-oplossing aan te bieden voor stedelijk en interstedelijk vervoer”, aldus Oktay. Nog een overtuigend aspect is dat MAN de batterijtechnologie naar een nog hoger niveau tilt om te voldoen aan de soms sterk uiteenlopende vereisten van internationale busmaatschappijen op het gebied van dagelijks rijbereik, totale afstand en kosten. Naast de NMC-technologie (lithium-nikkel- mangaan-kobaltbatterij) van de Lion's City E, komt er dus ook LFP-technologie (lithium-ferrofosfaatbatterij). “Ons doel bestaat erin om het voor al onze klanten zo eenvoudig mogelijk te maken om aan de slag te gaan met de elektrische mobiliteit. En dat kan alleen met een product dat veilig en betrouwbaar is, een groot rijbereik biedt en extreem flexibel is”, vat Oktay samen.

NewMAN-strategie: eBus-chassis als een belangrijke stap naar de toekomst

De introductie van het eBus-chassis kadert in de NewMAN-strategie en vormt opnieuw een belangrijke, consistente en toekomstgerichte stap voor MAN Truck & Bus. Op die manier willen we een belangrijke bijdrage leveren aan de mobiliteit van morgen. “Daarbij focussen we duidelijk op CO2-vrij rijden, een kernelement van onze strategie”, zegt Rudi Kuchta. “Onze weg leidt van een lage uitstoot naar nuluitstoot. Om dat te bereiken, vertrouwen we met de Lion's City E volledig op elektrische mobiliteit in het segment van de stadsbussen.” En met succes: de zuiver elektrische stadsbus wordt reeds in verscheidene Europese grootsteden gebruikt. Barcelona, Hamburg, Kopenhagen, Malmö of Zürich... De Lion's City E bewijst dag na dag hoe uitstekend hij het stadsverkeer beheerst en hoe gemakkelijk hij kan worden geïntegreerd in bestaande operaties.

Sinds de lancering van de Lion’s City E heeft MAN Truck & Bus al met talloze klanten contracten afgesloten om in het totaal meer dan duizend elektrische bussen te leveren. Het nieuwe eBus-chassis zal nu ook buiten Europa een belangrijke bijdrage leveren tot de duurzame mobiliteit. “Bij MAN houden we ons aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Voor ons stopt de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor milieuvriendelijke mobiliteit zeker niet aan de grenzen van Europa”, zegt Kuchta.

16.04.2024 | Truck
MAN Truck & Bus breidt zijn eTruck-portfolio gevoelig uit. Het aantal configureerbare eTruck-varianten stijgt van drie vaste klantencombinaties naar meer dan een miljoen versies.
Meer
01.03.2024 | Van,  Bus,  Services,  Truck
Met ingang van 1 maart aanstaande worden er een aantal wijzigingen van kracht binnen het Management Team van MAN Truck & Bus nv, de Belgische invoerder van MAN bedrijfsvoertuigen, gevestigd te Kobbegem (Asse).
Meer
29.02.2024 | Bus,  Truck
Er zijn al twee herstelcentra voor batterijen van MAN actief in Duitsland en Spanje, in 2024 en 2025 volgen er nog meer in Europa.
Meer