Met de MAN TGL, TGM en TGS presenteert MAN Truck & Bus de distributievoertuigen van zijn nieuwe vrachtwagengeneratie. De doorgedreven sectorkennis gaat hand in hand met de modernste, toekomstgerichte technologie om een heel nieuwe dimensie van toepassingsgerichte voertuigen te creëren.
Goederenvervoer in stedelijke regio’s en centrale stadslogistiek worden doorgaans afgehandeld door lokale en stedelijke distributiebedrijven: koelvrachtwagens leveren vers fruit, yoghurt en kaas aan supermarkten; drankvrachtwagens leveren mineraalwater op de stoep van klanten en tankers vullen de ondergrondse brandstofreserves van tankstations aan. De consument stelt alsmaar hogere eisen inzake versheid en beschikbaarheid, waardoor het leveringsvolume is toegenomen. Vooral de onophoudelijke groei van de webwinkelsector heeft in aanzienlijke mate bijgedragen tot de hogere verwachtingen waaraan distributeurs van allerlei goederen moeten voldoen. De leveringen moeten sneller dan ooit en in grotere hoeveelheden gebeuren. Bovendien werd ook de regelgeving aangepast, met onder meer importbeperkingen en eisen op het vlak van milieubewustzijn en geluidsoverlast. In het licht van deze uitdagingen vergt het een ongelooflijk staaltje logistiek om de toeleveringsketen dag na dag vlot te laten draaien.
MAN Truck & Bus steekt zijn distributieklanten een handje toe met zijn ongeëvenaarde sectorexpertise en de nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN: de MAN TGL, TGM en TGS.
De job van distributiechauffeur is veeleisend op vele vlakken. Naast het rijden zelf moeten de bestuurders hun goederen ook snel kunnen laden en lossen aan talloze verschillende stops. Soms hebben ze daar gereedschap en materiaal voor, maar uiteindelijk moet het werk nog grotendeels met de hand gebeuren. Daarom is het des te belangrijker om de vrachtwagens tot in de puntjes af te stemmen op de taken en behoeften van de chauffeurs, en zo hun werk waar mogelijk te vereenvoudigen. Met die gedachte in het achterhoofd besteedde MAN bij de ontwikkeling van zijn nieuwe vrachtwagengeneratie bijzondere aandacht aan de werkplek van de bestuurder.
De nieuwe, trapvormige ingang, die alle cabines van de nieuwe generatie gemeen hebben, is daar een voorbeeld van. Samen met de bijna 90 graden grote openingshoek van de deuren verzekert deze trap een ergonomische en veilige toegang tot de cabine. Bovendien vindt elke bestuurder, ongeacht zijn gestalte, moeiteloos een ideale zitpositie dankzij het meer dan royale verstelbereik van het stuurwiel en de zetels in de nieuwe TGL, TGM en TGS. De nieuwe cockpit is uitgerust met een reeks ergonomisch geoptimaliseerde displays, die indien nodig allemaal digitaal kunnen worden gemaakt. Zo geven ze de bestuurder snel een duidelijk overzicht van alle belangrijke informatie die hij nodig heeft tijdens het rijden. De focus op gebruiksvriendelijkheid komt in elk aspect van het ontwerp tot uiting. Alle visuele elementen bevinden zich dicht bij het gezichtsveld van de bestuurder terwijl hij naar de weg kijkt, om afleiding tot een minimum te beperken. Alle bedieningselementen staan binnen handbereik en de bestuurder kan ze steeds vanuit een ontspannen zitpositie gebruiken zonder zijn blik van de weg af te wenden. Dit design in twee niveaus resulteert in een uitstekend gebruiksgemak voor de bestuurder en een hoger veiligheidsniveau voor de bestuurder en andere weggebruikers.
Innovatieve bedieningselementen, zoals de MAN Smart Select met zijn intuïtieve ‘turn, press, set’-functie, helpen bestuurders om alle functies van hun media- en navigatiesysteem met zo weinig mogelijk afleiding te bedienen, van vrachtwagenspecifieke routenavigatie tot de radio en handenvrije telefoonbediening. En met de nieuwe multifunctionele toetsen op het stuurwiel kunnen bestuurders alle rijfuncties eenvoudig en intuïtief bedienen zonder het stuur los te laten. Bij het ontwerpen van de innovatieve bestuurdersplaats hield het ontwikkelingsteam van MAN voortdurend rekening met feedback van meer dan 700 bestuurders, die gedurende het hele ontwikkelingsproces hadden deelgenomen aan verschillende types van model-, simulator- en praktijkstudies. De designkwaliteit van de bestuurdersplaats in de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens wist ook de jury van twee gerenommeerde designprijzen te overtuigen, die deze gebruiksvriendelijkheid bekroonden met een Red Dot in de Red Dot Award 2020 en een Gold Award in de Duitse Design Award 2021.
Deze nieuwste vrachtwagengeneratie van MAN beschikt ook over tal van ingenieuze, praktische details, zoals het nieuwe bedieningspaneel MAN EasyControl in het onderste deel van de deuren. De waarschuwingsknipperlichten inschakelen, de ruiten en het zonnedak sluiten, de passagiersdeuren sluiten en de bedieningselementen van de laadklep bedienen: het kan allemaal met dit bijkomende bedieningspaneel, en dat zelfs van buiten de cabine. Zo verliest de bestuurder geen tijd en energie meer door terug in de cabine te klimmen om deze kleine taken uit te voeren.
Het nieuwe cabinedesign maakt de nieuwe MAN TGL, TGM en TGS niet alleen bijzonder praktisch, maar geeft ze ook een sterke visuele uitstraling. Met de opvallende leeuw in het radiatorrooster en de dynamische lijn van de optionele led-koplampen werpen ze zich op als rasechte MAN-voertuigen, waar bestuurder en ondernemer even trots op mogen zijn.
Het comfort en gebruiksgemak van de nieuwe cockpit en bedieningselementen worden aangevuld met een reeks geavanceerde rijhulp- en veiligheidssystemen, ontworpen om het leven van TGL-, TGM- en TGS-bestuurders te vergemakkelijken. Het belangrijkste van die systemen is de standaard gemonteerde noodremhulp (Emergency Brake Assist, EBA), die de gevolgen van kop-staartaanrijdingen kan minimaliseren of ze zelfs volledig kan voorkomen.
Om het werk van een distributiechauffeur in druk stadsverkeer te vergemakkelijken, kunnen de vrachtwagens worden uitgerust met speciaal ontworpen retrofitcamera’s zoals het VAS (Video Turning System), Bird View (een 360°-camera) en een radargestuurde afdraaiassistent, die momenteel beschikbaar is voor de TGS en later zal worden uitgerold voor de TGM en TGL. Voor bepaalde reeksen zijn ook diverse bijkomende optionele hulp- en veiligheidssystemen beschikbaar, zoals de rijstrookwaarschuwing, de rijstrookassistent, de rijstrookwisselassistent, de adaptieve snelheidsregelaar ACC en de grootlichtassistent.
Distributievrachtwagens moeten echter niet alleen vanuit het standpunt van de chauffeur geschikt zijn om in de sector te werken, maar ook vanuit dat van de aannemer. Tijdens de ontwikkeling van zijn nieuwe vrachtwagengeneratie nodigde MAN 300 internationale klanten uit in München om deel te nemen aan workshops waar ze de voornaamste criteria voor de voertuigen op een rijtje konden zetten. De bevindingen van deze sessies werden geïntegreerd in het design, waardoor de MAN TGL, TGM en TGS nu nog gerichter kunnen worden aangepast aan elk toepassingssegment en elke koetswerkoplossing. Dat betekent dat de vrachtwagen bij zijn vertrek uit de fabriek reeds zodanig is uitgerust dat hij snel en kostenefficiënt kan worden omgebouwd met het oog op zijn toekomstige transportopdrachten. Dat beperkt de vraag naar en de kosten voor latere installaties of aanpassingen en zorgt ervoor dat de nieuwe vrachtwagen onmiddellijk kan worden ingezet voor de dagelijkse activiteiten van de klant – conform het motto van MAN, ‘Simplifying business’.
Om klanten in de distributiesector zo goed mogelijk te adviseren bij de aankoop van hun MAN TGL, TGM of TGS, heeft MAN een nieuw configuratie-instrument ontwikkeld op basis van standaardconfiguraties voor specifieke toepassingen, zoals een chassis voor tankwagens. In combinatie met andere, specifiekere vereisten van de klant stelt dit het verkooppersoneel van MAN in staat om voor elke toepassing het perfecte voertuig te creëren. Hoe dan ook biedt dit ‘geïntegreerde aanbod’ de klant meer dan alleen een voertuig. Hij krijgt ook een enkel aanspreekpunt voor persoonlijke bijstand om een geïntegreerde transportoplossing te creëren die alle noodzakelijke overeenkomsten met koetswerkbouwers omvat, evenals aanbiedingen voor aanvullende diensten zoals financiering, garantieverlengingen, onderhoudscontracten en nog veel meer.
Met de TGL (MTM van 7,5 tot 12 ton), TGM (MTM van 12 tot 26 ton) en TGS (MTM van 18 tot 41 ton) kan MAN voor elke lichte, middelzware of zware distributietoepassing de juiste vrachtwagen aanbieden. De drie modellen kunnen worden uitgerust met cabines in vier verschillende hoogtes en breedtes. Dankzij hun beperkte buitenbreedte van 2,24 meter lenen ze zich perfect voor de verschillende eisen van het distributiesegment, en voor verkeers- en manoeuvreersituaties waar de ruimte beperkt is. Voor daggebruik en voertuigen met een grote laadlengte biedt MAN de korte CC-cabine voor de TGL en TGM, en de NN-cabine voor de TGS. Voor veeleisende toepassingen. Voor toepassingen waarbij een bed of stapelbed nodig is om een of meer nachten onderweg te slapen, zijn de vlakke TN-cabines en hoge TM-cabines ideaal.
Of de vrachtwagen nu wordt voorzien van een gesloten bakwagen, een laadvloer met schuifzeil, een speciaal koetswerk voor dranken, een bakwagen voor gekoeld transport of een tank, het chassis van de TGL, TGM of TGS voldoet aan alle vereisten. Klanten krijgen namelijk de keuze uit een brede waaier aan wielbases, chassishoogtes, aslay-outs en ophangingstypes. Met de hydrostatische voorwielaandrijving MAN HydroDrive, die naar wens kan worden ingeschakeld, biedt de TGS ook de perfecte oplossing voor distributievrachtwagens die het grootste deel van hun tijd op de weg doorbrengen, maar toch af en toe extra tractie nodig hebben. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen op trajecten met een los wegdek, waarbij de wielen van de aandrijfas alleen niet voldoende grip bieden om de vrachtwagen in beweging te krijgen. Bestuurders van melkophaalvrachtwagens en bestuurders die vaak op het platteland rijden, zijn beslist vertrouwd met deze situatie. Bijkomende technische systemen zoals de automatische verlaging van de leid- en volgassen met variabele asverhouding, het optionele rolstabilisatiesysteem bij hoge belasting op de TGS en het handige actieve stuursysteem MAN ComfortSteering op de TGM en TGS staan borg voor een perfect rijgedrag en een maximale veiligheid. Bovendien beschikken alle MAN TGL-, TGM- en TGS-modellen nu over de nieuwe elektronische architectuur van MAN, die ervoor zorgt dat elke vrachtwagen enkel wordt geleverd met de exacte kabelkits die hij nodig heeft voor zijn individuele uitrusting en toepassing. Dat bespaart gewicht en maakt het voertuig onderhoudsvriendelijker, efficiënter en betaalbaarder.
Doorgaans voorziet MAN zijn distributieklanten af fabriek van de koetswerkvoorbereidingen die nodig zijn voor de meest uiteenlopende toepassingen. MAN Individual voegt daar nog speciale ontwerpen en oplossingen aan toe, eveneens rechtstreeks vanuit de fabriek. Zo ontvangen klanten alles vanop een enkele locatie, zonder stress en zonder tussenstops, en garandeert MAN hen extreem hoge normen op het vlak van betrouwbaarheid, functionele degelijkheid, en conformiteit met en naleving van alle wettelijke specificaties. Ook vanuit economisch oogpunt is dit een uiterst efficiënte benadering, want door op voorhand de perfecte apparatuur te voorzien, besparen we tijd die anders verderop in het productieproces zou worden besteed aan conversies en nieuwbouw. En zoals we allemaal weten, is tijd geld. Maar dat gezegde geldt niet alleen voor tijd: het laadvermogen van een vrachtwagen – het gewicht dat hij als lading kan vervoeren – is ook geld. Hoewel de nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN een verstevigde cabinestructuur gebruikt om de veiligheid bij ongevallen te verhogen, hebben de TGL, TGM en TGS in alle configuraties een uitstekend nuttig laadvermogen. Klanten genieten dus een hogere opbrengst en meer veiligheid.
Met de nieuwe vrachtwagens TGL, TGM en TGS biedt MAN een brede waaier aan producten en een uitstekende flexibiliteit op het vlak van basisvoertuigen voor gebruik in de distributiesector. Maar voor MAN stopt ‘Simplifying Business’ niet aan de bovenrand van het chassis – integendeel zelfs. Complete transportoplossingen zijn ontworpen om een vrachtwagen te combineren met koetswerken, opleggers of trailers en zo het perfecte gereedschap te creëren voor de klanten. Daarom vindt MAN de nauwe samenwerking en voortdurende uitwisseling van ideeën met de fabrikanten van de meest voorkomende koetswerken essentieel. Die benadering stelt MAN in staat om zijn vrachtwagens reeds tijdens de ontwikkelingsfase af te stemmen op de vereisten van de koetswerkbouwer en er later tijdens het bestel- en leveringsproces rekening mee houden. MAN heeft zijn eigen digitale ABBI-platform (Advanced Body Builder Info) om gegevens en informatie uit te wisselen met koetswerkbouwers en zo alles vlot te laten verlopen voor zijn klanten.
Hun praktische karakter en hun brede waaier aan configuratiemogelijkheden zijn echter niet de enige factoren die de MAN TGL, TGM en TGS tot uitgelezen distributievoertuigen maken. Ze gebruiken ook de nieuwste generatie schone, krachtige en efficiënte Euro 6d-motoren voor een maximale efficiëntie en zuinigheid. Voor lichte tot middelzware distributietoepassingen vormen de twee motoren in de D08-reeks een ideale basis voor een efficiënte aandrijving. Naargelang hun aantal cilinders (vier of zes), hun inhoud (4,6 of 6,9 liter) en hun vermogen (zes versies van 160 pk tot 320 pk) worden ze gebruikt in de TGL- en TGM-modellen. Voor de TGS in de middelzware tot zware distributiesector vormt de D15-motor de eerste keuze. Deze krachtbron, die in 2019 werd ontwikkeld en geïntroduceerd, heeft een inhoud van negen liter en is verkrijgbaar in drie vermogensversies: 330, 360 en 400 pk. TGS-modellen die voor zwaar distributietransport worden gebruikt, kunnen ook worden aangedreven door de MAN D26-motor. Hij leent zich bij uitstek voor voertuigen die regelmatig zware trailers met een maximaal treingewicht van 40 ton moeten slepen, om bijvoorbeeld dranken, grote koeleenheden, stookolie en melk te vervoeren. De 12,4 liter grote zescilinder is verkrijgbaar in varianten van 430, 470 en 510 pk. Dankzij hun voortdurende verbetering bieden deze motoren een lager brandstofverbruik en zijn ze beter bestand tegen slijtage. Bovendien onderscheiden ze zich door hun minimale onderhoudskosten dankzij het feit dat ze minder vaak naar de werkplaats moeten.
Het tweede onderdeel dat essentieel is voor een efficiënte aandrijving is de versnellingsbak. Met de zes- en twaalftrapsvarianten van de MAN TipMatic is er voor alle motoren een geautomatiseerde versnellingsbak, terwijl speciale, motorspecifieke transmissiefuncties nog meer efficiëntie en rijcomfort verzekeren. De hardware wordt op intelligente wijze aangevuld met diverse programma’s, die perfect werden afgestemd op verschillende industriële toepassingen en die de bestuurder helpen om zuiniger te rijden. Naast de programma’s Efficiency en Efficiency+, die meer gericht zijn op klassiek weggebruik, zijn er ook programma’s voor offroad-toepassingen, tanktransport en afvalomhaling. MAN TGS-bestuurders kunnen ook gebruikmaken van het optionele nieuwe MAN EfficientCruise-programma. Dit gps-assistentiesysteem vergelijkt de positie van de vrachtwagen met de navigatiegegevens en de topografie van de geplande route en berekent op basis van die informatie continu de optimale snelheid en schakelstrategie. EfficientCruise houdt ook rekening met informatie over de verkeersinfrastructuur, zoals rotondes aan de rand van kleine steden en dorpen, en verlaagt tijdig de snelheid van het voertuig.
De efficiënte interactie tussen motoren, transmissies en sectorspecifieke rijprogramma’s wordt verder ondersteund door de aerodynamische optimalisaties van het nieuwe cabinedesign. Dat maakt de TGL, TGM en TGS bijzonder energiezuinig op de weg.
Een efficiëntere vrachtwagen is slechts een factor die het brandstofverbruik verlaagt. Minstens even belangrijk is een goede opleiding van de chauffeurs, zodat ze hun vrachtwagen optimaal kunnen benutten. In distributietoepassingen is dat echter niet altijd even eenvoudig, omdat bestuurders vaak met verschillende wegtypes en verkeerssituaties te maken krijgen. Daarom ondersteunt MAN de bestuurders door hun rijgegevens te analyseren en ze te helpen hun rijstijl economisch te optimaliseren. Ook biedt de constructeur hen een waaier aan bijkomende praktijkgerichte coachings en opleidingen met MAN ProfiDrive, zelfs met een rijtrainer die live verbonden is tijdens het werk in het geval van de Man Connected CoDriver. De basis daarvoor wordt geleverd door MAN DigitalServices, dat een uitgebreid gamma gegevens en evaluaties met betrekking tot de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens ter beschikking stelt.
De MAN-diensten stoppen niet wanneer een nieuwe MAN TGL, TGM of TGS aan de klant wordt geleverd. Zeker in de distributiesector, waar het elke dag een uitdaging is om duizenden mensen via hun supermarkten van basisbenodigdheden te voorzien, is een optimale beschikbaarheid van voertuigen cruciaal. MAN ondersteunt zijn klanten niet alleen met uitgebreide naverkoopdiensten, maar ook met de intelligente MAN DigitalServices. Deze werken met de operationele gegevens van het voertuig, die ter beschikking worden gesteld door de RIO Box die standaard in elke nieuwe MAN wordt geïnstalleerd. De gegevens kunnen worden gebruikt voor vloot- en activiteitsanalyses, een proactief onderhoudsbeheer door MAN ServiceCare en de wettelijk vereiste archivering van chauffeurskaarten. Zo maakt MAN DigitalServices de uitrol en het beheer van het wagenpark eenvoudiger en efficiënter voor de onderneming en biedt het de mogelijkheid om de kosten te plannen.
MAN DigitalServices omvat ook een gerichte app die bestuurders ondersteunt met een digitale vertrekcontrole, MAN Base Search en beknopte digitale bedieningsinstructies voor schakelaars en verklikkerlampjes via een scanfunctie. Dat vereenvoudigt tevens de communicatie met de serviceorganisatie bij pech.
Ook kunnen bestuurders en eigenaars van een nieuwe MAN vertrouwen op het grote MAN Service-netwerk met 1.688 werkplaatsen in 138 landen over de hele wereld. De servicecentra van MAN garanderen een optimale ondersteuning met technisch geavanceerde voertuigdiagnoses en het hoogopgeleide MAN-aftersalesteam ter plaatse beoordeelt de diensten met het oog op kostenefficiëntie om klanten de beste kosten-batenverhouding te bieden. De geschikte servicecontracten van MAN bieden ook planning- en kostenzekerheid. Onderhoud en herstellingen worden uiteraard uitgevoerd met originele MAN-onderdelen, die steeds voor 80 procent beschikbaar zijn in de werkplaatsen en zo het onderhoud van de vrachtwagen minimaliseren. Naast het uitstekende service- en onderhoudsaanbod maakt ook de betrouwbare pechdienst Mobile24 deel uit van de MAN Service-portfolio en biedt hij hulp en ondersteuning bij pech.
Een andere factor die essentieel is om de beschikbaarheid van een voertuig te verzekeren, is de kwaliteit op lange termijn. In dat opzicht heeft MAN alles in het werk gesteld om de hoge productkwaliteit van zijn vorige reeks te handhaven in zijn nieuwe vrachtwagengeneratie: sinds 2012 evalueert TÜV de resultaten van de wettelijke inspecties voor bedrijfsvoertuigen. Die resultaten worden vervolgens om de twee jaar gepubliceerd in het zogeheten TÜV Rapport. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan veiligheidsgerelateerde onderdelen zoals koetswerk, chassis, verlichtingssysteem, remsysteem, aandrijflijn en zichtbaarheidsuitrusting. Sinds het begin van de gegevensinzameling heeft MAN zijn hoge aantal defectvrije vrachtwagens verder uitgebreid. Ondanks de toenemende leeftijd van de voertuigen scoren MAN-voertuigen zelfs beter dan het gemiddelde wat het aantal defecten betreft en behalen ze de beste resultaten van alle door TÜV geïnspecteerde vrachtwagens. Dat toont aan dat MAN-voertuigen gedurende hun hele levensduur betrouwbaar zijn. De TGL, TGM en TGS uit de nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN hebben alle troeven in huis om dat zo te houden, voor alle toepassingsprofielen en elk segment van de distributiesector.