MAN België

Elektrische vrachtwagens van MAN: Welkom in het tijdperk van de e Trucks

Twee elektrische MAN vrachtwagens rijden over een weg

Op naar de toekomst met de nieuwe elektrische MAN vrachtwagens

Ze zijn er: de nieuwe elektrische MAN vrachtwagens. Met de milieuvriendelijkste en slimste voertuigen die MAN ooit heeft gebouwd maakt MAN uw weg naar elektrisch rijden gemakkelijker. Naast een emissievrije aandrijflijn en een dagelijkse actieradius tot wel 800 kilometer biedt de nieuwe MAN eTruck-generatie uitstekend rijgedrag met eenvoudige bediening. Vanaf 2024 zullen de nieuwe elektrische vrachtwagens op de weg te zien zijn. Bovendien biedt MAN een intelligent verbonden, toekomstbestendig eMobility-ecosysteem, dat u met digitale oplossingen zo goed mogelijk helpt bij uw dagelijkse werkzaamheden.

Een MAN eTGX rijdt over een brug
De MAN eTGX
 • Veel cabinevarianten met comfortabel rustgedeelte
 • Dagelijkse actieradius tot wel 800 km
 • Maximaal 400 kW continuaandrijf- en continuremvermogen
Naar de MAN eTGX
Een MAN eTGS op een kruispunt
De MAN eTGS
 • Aangenaam rijgevoel en nauwkeurige handling
 • Naargelang wielbasis 400 kWh of 480 kWh accucapaciteit
 • Flexibele voorbereiding voor opbouwmontage af fabriek
Naar de MAN eTGS

5 voordelen van een elektrische vrachtwagen van MAN

Een elektrische vrachtwagen is in de aanschaf duurder dan een vergelijkbaar voertuig met dieselaggregraat. Toch haalt de eTruck zijn tegenhanger met verbrandingsmotor in, uiterlijk bij de variabele exploitatiekosten voor bijvoorbeeld energie en tol. Bovendien hebben overheidssubsidies voor elektrische vrachtwagens een positieve invloed op de Total Cost of Ownership (TCO), waarvan de pariteit al na vier jaar kan worden bereikt, afhankelijk van individuele omstandigheden.

Elektrische vrachtwagens bieden uw hoogspanningsaccu's bijzondere bescherming tegen botsingen aan de voorzijde, zijkant en bodemplaat en tegen kop-staartbotsingen. Als de slimme sensoren van de MAN eTruck een ongeval zien aankomen, wordt de accu via 'emergency energy shutdown' onmiddellijk uitgeschakeld. Een ander veiligheidsaspect zit in de MAN eManager, die de accu doorlopend bewaakt en bij een temperatuurstijging tijdig alarm slaat.

Lokaal CO 2 -vrij – met een MAN eTruck is dat doel eenvoudig bereikt. Dankzij de elektrische aandrijflijn daalt de CO 2 -uitstoot tot 0 g/km, een duidelijk voordeel voor het milieu. Bovendien hebben de accu's van de elektrische vrachtwagens een recyclingpercentage van meer dan 90%.

Niet alleen de bestuurder profiteert van de voordelen van een elektrische vrachtwagen, ook de omwonenden in steden en dorpen worden op twee manieren ontzien: enerzijds is er dankzij de elektrische aandrijving geen uitstoot van schadelijke stoffen meer, wat goed is voor de luchtkwaliteit. Anderzijds neemt ook de geluidsemissie duidelijk af, wat zorgt voor meer acceptatie in de samenleving. Uit een vergelijking van de metingen van een conventionele vrachtwagen met die van een elektrische vrachtwagen komt een reductie van ongeveer 9 dB(A) naar voren. Dit betekent dat een conventioneel aangedreven vrachtwagen ongeveer net zoveel geluid maakt als 8 eTrucks. Deze lagere geluidsemissie maakt bijvoorbeeld nachtleveringen mogelijk, die het verkeer in dichtbevolkte gebieden overdag kunnen ontlasten zonder dat omwonenden 's nachts worden gestoord door lawaai en uitlaatgassen.

Wie de vrachtwagen MAN TGX of MAN TGS kent, weet hoe zwaar belastbaar de voertuigen zijn. Ook de MAN eTrucks bieden een uitstekende voertuigbasis voor alle specifieke toepassingen van afrolkiepwagen tot ultra-oplegger. Ze overtuigen met een hoge actieradius en sterk aanbod aan laadvermogens, gebaseerd op de opbouw-expertise van MAN.

Onderweg met optimale actieradius

MAN eTruck rijdt op een provinciale weg

De nieuwe MAN eTruck maakt grote indruk met zijn actieradius. Al vanaf 2025 zal een dagelijkse actieradius van maximaal 800 kilometer mogelijk zijn, met inachtneming van pauzes van ca. 45 minuten en een 480 kWh sterk accupakket. En binnenkort kan zelfs met een dagelijkse actieradius tot wel 1000 kilometer worden gerekend.

Actieradius naargelang gebruiksdoel

  Gesloten opbouw
4x2 solo-chassis
Koelopbouw
4x2 solo-chassis
Afzetkipperbak
4x2 solo-chassis
Standaard-oplegger / ultra-oplegger
4x2 opleggercombinatie
Koeloplegger
4x2 opleggercombinatie
Gemiddelde dagelijkse afstanden 450 km 400 km 400 km 350 km 300 km
Mogelijke accucapaciteit tot 480 kWh tot 480 kWh tot 400 kWh tot 480 kWh tot 480 kWh

Elektrische vrachtwagens opladen: op locatie en in heel Europa

Als het gaat om het opladen van een eTruck zijn er twee scenario's: de eigen laadinfrastructuur op de bedrijfslocatie en openbaar opladen. In beide gevallen werkt MAN samen met gerenommeerde partners zoals ABB, Heliox en SBRS.
Deze stellen in heel Europa laadoplossingen ter beschikking die zijn toegesneden op het betreffende systeem. Het Combined Charging System (CCS) laadt met maximaal 375 kW, terwijl door het op de koeling van de elektrische vrachtwagen aangesloten Megawatt Charging System (MCS) maximaal 750 kW het voertuig in stroomt.

Laadinfrastructuur

Als de eTruck 's nachts op het terrein van het bedrijf geparkeerd staat, kan het voertuig gemakkelijk weer volledig worden opgeladen. Voor het geval dat de elektrische vrachtwagen lange afstanden aflegt en moet terugvallen op openbare laadoplossingen, is er een handige tool: MAN SmartRoute vereenvoudigt de rit- en routeplanning voor de nieuwe MAN eTruck – en verhoogt tegelijkertijd het vertrouwen in de elektrische actieradius.

Laadcapaciteit Laadtijd bij benadering in minuten, afhankelijk van accuconfiguratie Systeem
200 A (150 kW) 115 - 230 minuten Combined Charging (CCS)
500 A (320 kW) ca. 40 minuten Combined Charging (CCS)
670 A (ca. 500 kW) ca. 45 minuten Megawatt Charging (MCS)
835 A (ca. 625 kW) ca. 45 minuten Megawatt Charging (MCS)
1000 A (ca. 750 kW) ca. 45 minuten Megawatt Charging (MCS)

Meer informatie over de laadinfrastructuur

Duurzaam onderweg met de MAN DigitalServices

De toekomst van de transportsector is elektrisch – en natuurlijk digitaal. Daarom zijn veel digitale services die voor conventionele vrachtwagens beschikbaar zijn, ook te gebruiken met de nieuwe MAN eTrucks. Bovendien biedt MAN voor zijn elektrische vrachtwagens nog meer digitale oplossingen aan, speciaal toegesneden op elektrische vrachtwagens: MAN eManager en MAN SmartRoute.

MAN eManager pictogram

MAN eManager

De digitale dienst MAN eManager maakt een uitgebreid laadbeheer mogelijk, evenals voertuig- en accubewaking voor het volledige elektrische MAN vrachtwagenpark. Lage actieradiussen of laadstoringen worden direct doorgegeven aan het voertuigenparkbeheer. Accutemperaturen worden bewaakt en bij risico op oververhitting wordt de voertuigenparkbeheerder in geval van nood gewaarschuwd. Het opladen van het voertuig wordt intelligent gestuurd. De voorafgaande klimaatregeling van het voertuig wordt in het laadproces geïntegreerd, wat energie bespaart tijdens de rit. De MAN eManager is er in twee uitvoeringen:

MAN eManager S

 • Efficiënte besturing van het laadproces van een enkele MAN eTruck of van het hele voertuigenpark
 • Timermodus: Stel in wanneer de elektrische vrachtwagen volledig moet zijn opgeladen – de MAN eManager doet de rest
 • Realtime overzicht van de voortgang van het laadproces, van de mogelijke actieradius met de actuele accustatus en van het tijdstip waarop de accu volledig is opgeladen

MAN eManager M

 • Alle functies van de MAN eManager S
 • Doorgifte van accugerelateerde kengetallen over temperatuur, spanning en laad- en ontlaadstroom
 • Weergave van de resterende accucapaciteit in kWh in alle laadtoestanden
 • Overzicht van de toestand van het gehele MAN eTruck-voertuigenpark inclusief informatie over de rijtoestand

MAN SmartRoute pictogram

MAN SmartRoute

MAN SmartRoute – voor voertuigenparkbeheerders en bestuurders – vereenvoudigt uw ritplanning voor uw nieuwe MAN eTruck-voertuigenpark en helpt bij een optimale planning van het tussentijds onderweg opladen, zodat de ritten met succes kunnen worden afgesloten. Er wordt rekening gehouden met de volgende parameters:

 • Acculaadstatus en resterende actieradius
 • Verkeer (bijv. files, ongevallen, wegwerkzaamheden)
 • Infrastructuur (bijv. laadpalen, wegrestaurants)
 • Topografie (bijv. bergen)
 • Weer
 • Beperkingen voor bedrijfsvoertuigen (bijv. belading)
 • Rijopdracht (bijv. route, stops bij klanten)
 • Benodigde tijd (bijv. voor het rijden en lossen)
 • Rij- en rusttijden

MAN DigitalServices

Andere digitale services

Naast de services speciaal voor elektrische vrachtwagens zijn ook veel andere digitale diensten, zoals MAN Now, de MAN Driver-app of Perform, te gebruiken in combinatie met een MAN eTruck.

Naar de digitale services

MAN eTGX rijdt over een brug

MAN eReadyCheck: actieradiuscalculator voor een optimale routeplanning van uw elektrische vrachtwagen

Wilt u een volledig elektrische vrachtwagen aanschaffen en zeker weten dat de actieradius van het voertuig voldoende is voor uw toepassing? Onze MAN eReadyCheck ondersteunt u daarbij en laat u aan de hand van selecteerbare parameters zien welke MAN e-voertuigen precies passen bij uw gebruiksgedrag.
Naar de MAN eReadyCheck

De e Ready-transformatie van het MAN servicenetwerk

Zowel bij conventionele vrachtwagens als bij de nieuwe elektrische MAN vrachtwagen is een krachtig servicenetwerk van doorslaggevend belang. Om de stilstandtijden van de nieuwe eTrucks zo beperkt mogelijk te houden, werkt MAN zijn functie- en servicestructuur bij met het oog op eReadiness. De transformatie gaat volgens een ambitieus plan: als de productie van de eTrucks van start gaat, moet naar verwachting al 70% van alle servicebedrijven van MAN in Europa eReady zijn. Vanaf 2028 rekent MAN met 100% eReadiness.

Onderhouds- en reparatiemanagement pictogram

MAN ServiceCare

Met het vooruitziende, digitale onderhouds- en reparatiemanagement MAN ServiceCare hebt u altijd inzicht in de onderhoudstoestand van uw MAN eTruck-voertuigenpark. Om werkplaatsbezoeken en stilstandtijden te verminderen, worden onderhouds- en voertuiggegevens van uw elektrische vrachtwagen overgedragen naar MAN ServiceCare. Afhankelijk van uw individuele eisen kunt u kiezen uit verschillende servicepakketten:

 • Met de kosteloze dienst MAN ServiceCare S coördineert het MAN servicepunt van uw voorkeur proactief de onderhoudsafspraken en bundelt het onderhoud aan uw elektrische MAN vrachtwagens. Bij pech kan het dichtstbijzijnde MAN servicepunt relevante voertuiggegevens inzien en u dankzij diagnose op afstand nog gerichter ondersteunen.
 • Naast de diensten van MAN ServiceCare S biedt MAN ServiceCare M u extra functies voor een nog persoonlijker onderhouds- en reparatiemanagement van uw MAN eTruck-voertuigenpark. Dankzij de uitgebreide systeemtoegang en onderhoudsinformatie kunt u de toestand van afzonderlijke componenten in detail bekijken. Zo ziet u bijvoorbeeld bij uw elektrische MAN vrachtwagens de staat van de hoogspanningsaccupakketten als percentage. Bovendien kunnen eigen componenten en voertuigen van andere fabrikanten (FMS-gegevens) worden beheerd. U bepaalt welk onderhoud u zelf uitvoert en welk onderhoud u overlaat aan een MAN servicepunt.

Meer over MAN ServiceCare

MAN servicecontracten

MAN servicecontracten

Onverwachte reparatiekosten of onverwachte uitval van voertuigen behoren tot de risico's bij bedrijfsvoertuigen, en dat geldt ook voor elektrische vrachtwagens. MAN servicecontracten helpen u om uw uitgaven berekenbaar te houden: met een dienstenaanbod dat alle servicewerkzaamheden integreert en waarvan de omvang individueel uitgebreid kan worden.

In heel Europa worden MAN eTrucks in de MAN servicepunten professioneel behandeld. Zo kunt u zich helemaal richten op uw kerntaken.

Meer over MAN servicecontracten

MAN mobiliteitsgarantie

MAN mobiliteitsgarantie

Waar een MAN eTruck ook onderweg is: met de MAN mobiliteitsgarantie zorgt MAN ervoor dat ieder eTruck-voertuigenpark betrouwbaar kan worden ingezet. De MAN mobiliteitsgarantie voor elektrische vrachtwagens waarborgt flexibel uw mobiliteit in meer dan 30 Europese landen. In het geval van een technisch defect kunt u snel weer verder of ontvangt u een schadevergoeding voor de uitvaltijd .

Meer over de MAN mobiliteitsgarantie

MAN Mobile24 logo

MAN Mobile24

Preventieve maatregelen, snel handelen, anticiperen in plaats van reageren – dat is het principe van MAN Mobile24. Wij helpen u om op uw bestemming te komen. U bereikt ons 24 uur per dag, 365 dagen per jaar gratis op het algemene telefoonnummer 00800 Mobile24 / 00800 66 24 53 24.
MAN Mobile24 is de 'Roadside Assistance' van MAN en omvat voertuiggerelateerde ondersteuning in heel Europa.

Wij bieden in heel Europa:

 • snelle, betrouwbare hulp bij pech;
 • ondersteuning bij het boeken van planbare afspraken voor klanten in het buitenland en
 • uitgebreide bandenservice inclusief bandenwissel voor onderweg.

MAN Mobile24 biedt alle diensten ook aan voor onze elektrische voertuigen.
Door een automatische vergelijking van het VIN zien we direct of het gaat om een elektrisch voertuig. Vervolgens kunnen we u doorsturen naar de dichtstbijzijnde e-Ready werkplaats.

Meer over MAN Mobile24

Originele MAN onderdelen

Originele MAN onderdelen

Originele MAN onderdelen geven u de zekerheid dat u met de beste MAN kwaliteit rondrijdt. De onderdelen worden volgens MAN richtlijnen geproduceerd en zorgvuldig op de naleving van onze strenge kwaliteitsnormen gecontroleerd. Ze zijn uiterst betrouwbaar en economisch. Daar komt nog de garantie van twee jaar bij, die wereldwijd geldig is op MAN service en onderdelen. Om stilstandtijden in geval van schade zo kort mogelijk te houden, ligt in onze servicepunten een groot deel van de originele MAN onderdelen op voorraad – ook voor MAN eTrucks.

Meer over originele MAN onderdelen

Dit kost een MAN e Truck

Elektrische MAN vrachtwagen

Een elektrische vrachtwagen is duurder in de aanschaf dan een dieselvrachtwagen. De hoge aanschafkosten moeten echter altijd in verhouding worden gezien, want een elektrische vrachtwagen heeft op de lange termijn duidelijk lagere, variabele bedrijfskosten. Hier spelen lagere energie- en servicekosten, de CO 2 -belasting, het toltarief en overheidssubsidies een belangrijke rol – zie het voorbeeld in onderstaande tabel. Afhankelijk van individuele omstandigheden kan de TCO-pariteit van een MAN eTruck al na vier jaar worden bereikt.

Voor wat betreft de hoge aanschafkosten en het opbouwen van een eigen laadinfrastructuur: bij vragen rond advies en financiering staat MAN natuurlijk voor u klaar.

Toepassing Regionaal leveringsverkeer
Voertuig 18t 4x2 MAN TGX trekker
GM cabine
Eigendomsperiode 5 jaar
Gemiddelde kilometrage 320 km (per dag)
80.000 km (per jaar)
Waarvan op tolwegen 82%
Reparatie- en onderhoudscontract ComfortSuper
Type aandrijving Accu-elektrisch Diesel
Verbruik 1,2 kWh/km 27,5 l/100 km
Tol per km € 0,074 € 0,183
Energiekosten 0,182 €/kWh (depot)
0,293 €/kWh (openbaar)
1,11 €/liter
CO 2 -belasting (excl. dieselprijs) 57 €/t CO 2
MAN 360° eMobility-advies

Succesvol en efficiënt overstappen naar elektrisch: met het MAN 360° eMobility-advies

Iedereen heeft het over de transformatie van de bedrijfsvoertuigindustrie – MAN geeft er actief vorm aan: kijk uit naar de nieuwe MAN eTruck, digitale oplossingen en een globale productstrategie voor het duurzame transport van de toekomst. Wilt u uw voertuigenpark ook eReady maken? MAN Transport Solutions biedt uitgebreid advies om uw individuele, op maat gemaakte oplossingsaanbod voor de elektrificatie van uw voertuigenpark te ontwikkelen.
Naar MAN Transport Solutions

Veelgestelde vragen over elektrische vrachtwagens

De aanschafkosten van een elektrische vrachtwagen zijn momenteel hoger dan die van een dieselvrachtwagen. Deze kosten worden echter op de lange termijn gecompenseerd door lagere energieprijzen (stroomprijzen). U bespaart ook op de tol en kunt terugbetalingen ontvangen door de nieuwe energieheffingen zoals het THG-quotum in Duitsland (Treibhausgasminderungsquote, quotum ter vermindering van broeikasgassen). Over het algemeen geldt: hoe meer gereden kilometers, hoe beter.

Bij de nieuwe MAN eTruck-generatie zullen actieradiussen tussen 600 en 800 km mogelijk zijn, als pauzetijden (ca. 45 minuten) intelligent worden gebruikt voor tussentijds opladen. Natuurlijk geldt dat bij de maximaal mogelijke accucapaciteit van 480 kWh van de MAN eTruck. In de toekomst zullen zelfs dagelijkse actieradiussen tot wel 1000 kilometer mogelijk zijn.

De nieuwe MAN eTruck-generatie start met de modellen MAN eTGX en MAN eTGS. Naargelang het gebruiksdoel is er voor deze beide modellijnen keuze uit zes verschillende cabines en maximaal twaalf verschillende specifieke toepassingen – van koelopbouw en laadbak met laadkraan tot ultra-oplegger zijn bijna alle bekende toepassingen door de MAN eTrucks elektrificeerbaar.

Het opladen van een elektrische vrachtwagen kan op twee manieren: het Combined Charging System (CCS) laadt met maximaal 375 kW, terwijl door het op de koeling van de elektrische vrachtwagen aangesloten Megawatt Charging System (MCS) maximaal 750 kW het voertuig in stroomt.

Het verbruik van een elektrische MAN vrachtwagen is afhankelijk van veel verschillende factoren: weer en temperatuur, laadvermogen, topografie van het traject en het wegtype (provinciale weg, snelweg, stad).

Met een 480 kWh sterke accu en een laadpauze van ca. 45 minuten haalt een MAN eTruck per dag 600 tot 800 kilometer.

Meer informatie? Deze kant op!

Hebt u vragen?

Advies? Bij voorkeur persoonlijk: