MAN België
Terug naar het overzicht

MAN stelt MAN OptiView voor tijdens een Europese roadshow - het nieuwe spiegelcamerasysteem voor nog meer verkeersveiligheid

11.08.2021 Truck,  Bus

MAN Truck & Bus maakt professionals uit de transportsector en het grote publiek bewust van de impact van zijn nieuwste technologie op een betere verkeersveiligheid. Van 3 tot 24 augustus organiseert MAN de TruckLife-tournee en reist de fabrikant van bedrijfsvoertuigen met zijn nieuwe generatie vrachtwagens doorheen zes Europese landen.

Vrachtwagenchauffeurs worden uitgenodigd om hun rijvaardigheid te testen aan de hand van het nieuwe, digitale MAN OptiView spiegelcamerasysteem. Het systeem maakt de dode hoeken zichtbaar aan zowel de bestuurders- als de bijrijderszijde en zorgt voor een beter zicht in uitdagende rijsituaties. De combinatie met de op radar gebaseerde MAN turning aid verhoogt de veiligheid nog verder bij het nemen van bochten. De informatieve en tegelijkertijd vermakelijke TruckLife Tour-evenementen vinden plaats in servicestations en truckstops langs Europese transportroutes.

  • MAN toont innovatieve veiligheidssystemen van de nieuwe vrachtwagengeneratie bij snelwegrestaurants doorheen heel Europa
  • Het nieuwe MAN OptiView spiegelcamerasysteem verbetert het zicht van de chauffeur en helpt ongevallen te voorkomen
  • Op vrijdag 13 augustus houdt de roadshow halt in België, bij de Joost Truckstop te Meer

Technologische innovaties in vrachtwagens spelen een belangrijke rol in het verhogen van de verkeersveiligheid, zowel voor vrachtwagenchauffeurs als voor andere weggebruikers. Met de TruckLife-tour brengt MAN dit thema onder de aandacht en toont het de intelligente hulpsystemen die zowel de rijveiligheid als het rijcomfort verhogen - dit keer met bijzondere aandacht voor het nieuwe spiegelcamerasysteem MAN OptiView. De roadshow ging op 3 augustus van start in het Euro Rastpark- in Schweitenkirchen bij München en trekt nadien verder naar Italië, Polen, België, Spanje en Frankrijk. Met de verkeersveiligheid in het achterhoofd werd beslist om de campagne tijdens het zomerseizoen te houden, wanneer grote aantallen vakantiegangers en vrachtwagenchauffeurs zich op de Europese snelwegen begeven.

Chauffeursuitdaging in de nieuwe MAN TGX

Een hoogtepunt tijdens de TruckLife-tour is een chauffeursuitdaging met de nieuwe MAN TGX, die is uitgerust met de nieuwste assistentiesystemen. Daartoe behoren MAN OptiView, MAN CruiseAssist (langeafstandsassistent) en LCCPA (assistent voor botsingspreventie bij rijstrookverandering). Met behulp van het OptiView-systeem is het de bedoeling om veilig te slalommen en achteruit door een hindernisparcours te manoeuvreren zonder hierbij fouten te maken. Truckers kunnen daarbij tevens genieten van hapjes en (alcoholvrije) drankjes in de MAN outdoor lounge. MAN experten zijn aanwezig om de onderscheidende kenmerken van de nieuwe TGX-serie toe te lichten.

MAN OptiView biedt zicht rondom de cabine en beschermt de weggebruikers

MAN OptiView speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van ongevallen. Het digitale spiegelcamerasysteem vermindert drastisch het risico dat vrachtwagenchauffeurs andere weggebruikers niet opmerken. Het gezichtsveld van het systeem maakt dode hoeken zichtbaar aan zowel de chauffeurs- als de bijrijderszijde en helpt zo bijvoorbeeld fietsers te beschermen die door de stad rijden of voetgangers bij tankstations. MAN OptiView zal vanaf oktober 2021 als optie bestelbaar zijn op de nieuwe MAN Truck Generation. Het systeem vervangt de conventionele buitenspiegels en werkt met camera's aan de zijkanten en de voorkant van de vrachtwagen, evenals een achteruitkijkcamera die als optie kan worden toegevoegd. Op twee grote hoge resolutie displays (op de A-stijlen) en op het scherm van het mediasysteem wordt getoond wat er rondom de truck gebeurt. Bestuurders kunnen kiezen uit verschillende weergavemogelijkheden en ook de MAN turn assistfunctie is in het displayconcept geïntegreerd. In bochtensituaties bieden de systemen de ideale combinatie van radardetectie en –waarschuwing alsook een visuele weergave van de zones rechts, links en voor het voertuig zonder dode hoek. MAN OptiView levert zo een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid, vooral in combinatie met andere rijhulpsystemen. Bovendien verhoogt het systeem de persoonlijke veiligheid van vrachtwagenchauffeurs tijdens pauzes en overnachtingen op stopplaatsen. Dankzij het zicht rondom dat het camerasysteem biedt, hoeft de chauffeur het voertuig niet te verlaten of het cabinegordijn te openen om te controleren wat er buiten gebeurt bij het horen van bijvoorbeeld een verdacht geluid. Zo zijn de chauffeurs beter beveiligd en kunnen ze indien nodig de politie op de hoogte brengen van het incident.

Roadshow houdt halt in België op vrijdag 13 augustus bij Joost Truckstop te Meer

De TruckLife-tour ging van start op 3 en 4 augustus op het snelwegpark Euro Rastpark in Schweitenkirchen, waarbij MAN tal van VIP-gasten en influencers uit de wereld van motorsport, entertainment, tv en muziek verwelkomde. De gasten en influencers namen het op tegen vrachtwagenchauffeurs tijdens vaardigheidstesten, uiteraard onder de nodige hygiënische maatregelen met Corona in het achterhoofd. De zeven chauffeurs moesten achteruit rijden doorheen een parcours van 50 meter en uiteindelijk in een met kegels gemarkeerde parkeerplaats manoeuvreren. Vrachtwagenprofessional en testrijder Marcel Schoch slaagde erin dit in de kortste tijd te doen en parkeerde al na 38 seconden - hoewel hij één van de kegels meenam wat hem tien strafseconden kostte.

Hoe leuk de Driver Challenge ook is, de achterliggende gedachte van de rijveiligheidstraining met deze nieuwe technologie die dode hoeken uitsluit, is des te belangrijker: "Als voetganger heb ik altijd een beetje angst dat een vrachtwagenchauffeur mij over het hoofd ziet", aldus één van de aanwezigen. Over dat risico hoeft hij zich met MAN OptiView geen zorgen meer te maken. MAN OptiView maakt het verkeer veiliger en dit voor alle weggebruikers. Met de TruckLife-tour verandert MAN de tankstations en truckstops in echte “community hubs” en zet het de schijnwerpers op de nieuwe technologieën die de verkeersveiligheid ingrijpend optimaliseren.

Nu vrijdag, 13 augustus, is de TruckLife-tour live te beleven op het terrein van de Joost Truckstop te Meer (Europastraat 10, 2321 Meer). Van 11u00 tot 19u00 kunnen vrachtwagenchauffeurs en andere geïnteresseerden er terecht voor hogervermeld programma. Vooraf aanmelden of inschrijven is niet noodzakelijk.

04.07.2022 | Bus,  Truck
- MAN Truck & Bus bouwt op zijn site in Neurenberg een grootschalige fabriek voor de batterijen van elektrische vrachtwagens en bussen - Deze investeringsbeslissing ter waarde van ongeveer 100 miljoen euro is cruciaal voor Duitsland als locatie voor bedrijfsvoertuigen - Investeringen in toekomstgerichte elektrische technologieën creëren 350 jobs in Neurenberg - Productiecapaciteit van meer dan 100.000 batterijsystemen per jaar - Met deze investering versterkt MAN zijn rol als competente partner voor elektromobiliteit binnen de TRATON-GROEP
Meer
29.06.2022 | Truck
De Lion S-topversies van de MAN Truck & Bus TGX en TGE maakten ook indruk op de 48-koppige internationale vakjury van de Red Dot Design Award 2022: met hun exclusieve speciale fabrieksuitrusting, die erg populair is bij chauffeurs, lieten de langeafstandsvrachtwagen en de bestelwagen voor lichte leveringen en distributie hun veeleisende concurrenten bij de productinzendingen uit ongeveer zestig landen achter zich in de categorie ‘Bedrijfsvoertuigen’. De officiële prijsuitreiking vond plaats op 20 juni in Essen.
Meer
22.06.2022 | Truck
Voorbereidingen voor grootschalige productie van elektrische vrachtwagens uit München liggen op schema: In de eerste 12 maanden sinds de oprichting van het innovatieve eMobility Center in zijn hoofdfabriek heeft MAN Truck & Bus 20 prototypes van de komende zware eTruck uitgerold, om de toekomstige gemengde serieproductie met conventionele vrachtwagens in reële omstandigheden te testen. De nieuwe eTruck reed eind mei zijn eerste rondjes in Berlijn. In München zijn tot nu toe 1.700 medewerkers opgeleid in de CO2-vrije technologie van de toekomst.
Meer