MAN België
Terug naar het overzicht

MAN en ABB E-mobility schakelen een versnelling hoger voor de volgende fase in de elektrificatie van het langeafstandstransport

19.05.2022 Truck

Op de site van de voormalige luchthaven Berlin Tempelhof liet MAN Truck & Bus, in aanwezigheid van Dr. Volker Wissing, de Duitse federale minister van Digitale Zaken en Transport, vorige week voor het eerst een prototype van zijn toekomstige elektrische vrachtwagen in het openbaar rijden. Een speciaal technisch kenmerk van het baanbrekende elektrische bedrijfsvoertuig, dat in 2024 op de markt komt, is zijn vermogen om in de toekomst op te laden via megawattladers. ABB E-mobility, een toonaangevende wereldwijde leverancier van laadoplossingen voor elektrische voertuigen, wil de technologie voor megawattladers in de komende drie jaar op de markt brengen.

MAN en ABB E-mobility maken zich dan ook op voor de volgende fase in de elektrische mobiliteit: operationele capaciteiten voor zware langeafstands- vrachtwagens met een dagelijks rijbereik tussen 600 en 800 kilometer. Bovendien geven beide bedrijven met hun ondubbelzinnige inzet voor elektromobiliteit aan dat de industrie klaar is om verder te gaan en dat de wetgevers het beleidskader voor emissievrij wegvervoer moeten vastleggen.

“We moeten het goederenvervoer over de weg koolstofvrij maken om onze klimaatdoelstellingen te halen. Daarvoor willen we in de eerste plaats de markt voor klimaatvriendelijke bedrijfsvoertuigen versterken en de bijbehorende krachtige laadinfrastructuur ontwikkelen. Zo ondersteunen we het project rond uiterst performante laders voor elektrische vrachtwagens op de A2, dat ons reeds belangrijke zaken leert. Het is nu zaak om snel meer elektrische vrachtwagens op de weg te krijgen. Het partnerschap tussen MAN en ABB toont aan dat we op de goede weg zijn”, aldus dr. Volker Wissing, federaal minister van Digitale Zaken en Transport.

Tijdens de testrit van de minister met de elektrische MAN-vrachtwagen benadrukte Alexander Vlaskamp, CEO van MAN Truck & Bus, dat “een versnelde uitbreiding van de laadinfrastructuur de enige manier is om het transport te laten evolueren en de klimaatdoelstellingen te halen”. Ook legde hij uit waarom MAN voor de toekomstige koolstofvrije bedrijfswagenparken afhankelijk is van een batterij-elektrische aandrijving: lage gebruikskosten en de beste totale energievoetafdruk. “Als onderdeel van Traton-Groep nemen we al deel aan een joint venture met industriële partners om een erg performant openbaar laadnetwerk te ontwikkelen en te exploiteren met als doel om in heel Europa minstens 1.700 groenestroompunten te installeren”, voegde Vlaskamp eraan toe.

Om een dagelijks rijbereik van 600 tot 800 kilometer voor langeaf- standstransport te halen, is de elektrische vrachtwagen van MAN, die in 2024 wordt gelanceerd, al uitgerust met de technische vereisten voor toekomstige megawattladers. Als toonaangevende wereldwijde leverancier van laadoplossingen wil ABB E-mobility dergelijke laadoplossingen snel op de markt brengen.

“We willen de elektromobiliteit op alle gebieden stimuleren. Bij ABB E-mobility werken we al jaren aan de ontwikkeling van de bijbehorende prestatienormen. Megawattladers vergen nieuwe vermogenstechnologie van meer dan 1.000 volt. Dergelijke vermogensniveaus en de te verwachten gebruiksomstandigheden maken de systematische elektrische veiligheid en betrouwbaarheid essentieel. ABB E-mobility is de ideale leverancier om deze uitdagingen aan te gaan, aangezien onze bestaande technologieën het mogelijk maken om het onderzoek en de ontwikkeling aanzienlijk te versnellen. Onze gezamenlijke ambitie bestaat erin deze nieuwe technologie binnen drie jaar op de markt te brengen. Dergelijke ontwikkelingsfases duurden in het verleden vaak veel langer”, aldus Frank Mühlon, CEO van ABB E-mobility.

Een bindende en uniforme norm is eveneens cruciaal voor de introductie van de technologie voor megawattladers. Duitsland zou hier normen kunnen bepalen: ruim twintig partners uit de industrie en de wetenschap, waaronder MAN en ABB, werken aan een project voor ultraperformante laders (in het Duits “HoLa” genoemd), dat door de Duitse overheid wordt gefinancierd en ‘s werelds eerste megawatt-laadproject is. Op vier locaties langs de federale A2-snelweg worden twee krachtige laadpunten met megawattladers gebouwd. Het project moet als basis dienen voor een landelijke uitbreiding.

04.07.2022 | Bus,  Truck
- MAN Truck & Bus bouwt op zijn site in Neurenberg een grootschalige fabriek voor de batterijen van elektrische vrachtwagens en bussen - Deze investeringsbeslissing ter waarde van ongeveer 100 miljoen euro is cruciaal voor Duitsland als locatie voor bedrijfsvoertuigen - Investeringen in toekomstgerichte elektrische technologieën creëren 350 jobs in Neurenberg - Productiecapaciteit van meer dan 100.000 batterijsystemen per jaar - Met deze investering versterkt MAN zijn rol als competente partner voor elektromobiliteit binnen de TRATON-GROEP
Meer
29.06.2022 | Truck
De Lion S-topversies van de MAN Truck & Bus TGX en TGE maakten ook indruk op de 48-koppige internationale vakjury van de Red Dot Design Award 2022: met hun exclusieve speciale fabrieksuitrusting, die erg populair is bij chauffeurs, lieten de langeafstandsvrachtwagen en de bestelwagen voor lichte leveringen en distributie hun veeleisende concurrenten bij de productinzendingen uit ongeveer zestig landen achter zich in de categorie ‘Bedrijfsvoertuigen’. De officiële prijsuitreiking vond plaats op 20 juni in Essen.
Meer
22.06.2022 | Truck
Voorbereidingen voor grootschalige productie van elektrische vrachtwagens uit München liggen op schema: In de eerste 12 maanden sinds de oprichting van het innovatieve eMobility Center in zijn hoofdfabriek heeft MAN Truck & Bus 20 prototypes van de komende zware eTruck uitgerold, om de toekomstige gemengde serieproductie met conventionele vrachtwagens in reële omstandigheden te testen. De nieuwe eTruck reed eind mei zijn eerste rondjes in Berlijn. In München zijn tot nu toe 1.700 medewerkers opgeleid in de CO2-vrije technologie van de toekomst.
Meer