MAN België
Terug naar het overzicht

MAN rolt herstelcentra voor batterijen uit in Europa

29.02.2024 Truck,  Bus

Er zijn al twee herstelcentra voor batterijen van MAN actief in Duitsland en Spanje, in 2024 en 2025 volgen er nog meer in Europa.

• Snelle responstijd en korte transporttijd in geval van schade aan de batterij

• Overdracht van expertise binnen het bedrijf

• Gestandaardiseerde herstelprocessen voor alle batterijtypes van elektrische bedrijfsvoertuigen van MAN

• Het closed-loopsysteem voor batterijen draagt bij aan het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen van MAN als onderdeel van de Circular Economy Strategy: streven naar een gesloten kringloop voor batterijen

In 2024 en 2025 zal MAN Truck & Bus herstelcentra voor batterijen oprichten in Italië, Denemarken/Noorwegen, Oostenrijk, België, Nederland, Frankrijk, Polen en het VK, en er volgen nog meer landen in Europa. De komende twee jaar zullen miljoenen worden geïnvesteerd in deze centra. Er zijn al twee herstelcentra voor batterijen actief in Duitsland (vestiging Hannover-Laatzen) en Spanje (Barcelona). De uitrol van de herstelcentra voor batterijen in Europa is noodzakelijk omdat de eerste stuks van de nieuwe MAN eTruck-generatie in 2024 aan klanten worden geleverd. Meer dan 1.000 batterij-elektrische stadsbussen van MAN en meer dan 2.400 volledig elektrische bestelwagens van MAN rijden al op de Europese wegen. Met het opvoeren van de productie van MAN eTrucks zal het aantal elektrische voertuigen de komende jaren aanzienlijk blijven toenemen. De bedrijfsvoertuigenfabrikant uit München bereidt zich hier intensief op voor binnen zijn serviceorganisatie. “De herstelling van batterijen is essentieel voor MAN om de economische efficiëntie en beschikbaarheid van de elektrische voertuigen van onze klanten op een hoog niveau te garanderen. We leveren ook een belangrijke bijdrage aan de closed-loopbenadering van tractiebatterijen omdat dit de levensduur van de batterij in het voertuig verlengt, waardoor belangrijke hulpbronnen gespaard blijven”, aldus Christopher Kunstmann, Senior Vice President Customer Service Management bij MAN Truck & Bus.

Het eerste herstelcentrum voor batterijen en de bijbehorende ontwikkeling van expertise in het herstellen van batterijen dateert van 2020. De eerste proefherstellingen en procesdocumentatie werden uitgevoerd voor de batterij van de elektrische bestelwagen MAN eTGE, die in 2018 op de markt werd gebracht. Daarna volgden de batterijpacks van de distributievrachtwagen MAN eTGM, die in 2020 in een kleine reeks werd gelanceerd, en de start van de serieproductie van de elektrische stadsbus MAN Lion’s City E, ook in 2020. Voor al deze verschillende batterijen werden herstelfasen uitgeprobeerd, werknemers getraind, herstelinstructies opgesteld en vereisten voor de werkplek gedefinieerd.

Deze kennis werd opgedaan in het eerste herstelcentrum voor batterijen van MAN in Hannover-Laatzen en wordt nu overgedragen naar de andere markten. Het doel is om een herstelcentrum voor batterijen te hebben in elke markt waar MAN vertegenwoordigd is met batterij-elektrische bedrijfsvoertuigen. Korte transportroutes en hoogopgeleide technici ter plaatse zorgen ervoor dat de batterij snel kan worden hersteld. Zo wordt de stilstandtijd van het voertuig tot een minimum beperkt.

Bij MAN moet een herstelcentrum voor batterijen voldoen aan bepaalde criteria op basis van praktijkervaring en wettelijke normen in de betreffende landen. Enerzijds is de juiste hoogspanning en het juiste speciale gereedschap nodig tijdens het werken met respectieve batterijtypes van de voertuigen. Bovendien moeten er speciale beschermingsmiddelen beschikbaar zijn voor de elektriciens die er werken. De panden voldoen ook aan bepaalde eisen, zoals toegangscontrole, dubbele deuren, airconditioning, ventilatie, 400 V-stopcontact en laadkraan.

Het belangrijkste doel van MAN Truck & Bus is om de batterij van het voertuig zo lang mogelijk te gebruiken. Daarom staan herstelling en revisie centraal in de huidige maatregelen. Sinds 2023 leidt MAN het REVAMP-project, een consortium van negen partners uit de industrie en wetenschap. Dit driejarige project is gericht op het automatiseren van de beoordeling van de staat van gebruikte voertuigbatterijen. Deze kennis zal worden gebruikt om batterijen op economische wijze te reviseren, zodat ze vervolgens kunnen worden gebruikt in voertuigen (2e gebruik) of voor andere doeleinden (2e levensduur). Het REVAMP-project wordt gefinancierd door het Duitse federale Ministerie van Economie en Klimaatbescherming (BMWK).

Herstelling en reconditionering van de batterij zijn belangrijke elementen van de closed-loopstrategie voor batterijen en de duurzaamheidsstrategie van MAN. De diagonale capaciteit van de batterij en de economische ontmanteling zijn hiervoor essentieel. Het overkoepelende doel is om een closed-loopsysteem voor batterijen te creëren. Belangrijke mijlpalen in deze batterijcyclus zijn, na het eerste gebruik in het voertuig, verder gebruik in het voertuig (2e gebruik) of in een andere toepassing (2e levensduur).

Om de gesloten kringloop van waardevolle batterijmaterialen te sluiten, richt MAN zich al op recyclage en het hergebruik van gerecycleerde grondstoffen (gerecycleerd materiaal) in nieuwe batterijcellen. De groeiende vraag naar batterijcellen voor de elektrificatie van het MAN-gamma zal de uitstoot van broeikasgassen in de toeleveringsketen doen toenemen, tenzij er specifieke maatregelen worden genomen om dat tegen te gaan. Het gebruik van secundaire materialen is een van de mogelijke hefbomen die moeten worden aangepakt om de hotspot van batterijcellen koolstofvrij te maken. Op deze manier leveren we ook een bijdrage om de uitstoot van broeikasgassen tot nul te brengen, waarvoor MAN zich in 2021 heeft geëngageerd in het kader van het Science Based Targets Initiative (SBTi).

De voorwaarde voor een closed-loopsysteem voor batterijen is dat er voldoende gerecycleerd materiaal beschikbaar is. Om ervoor te zorgen dat dit ook in de toekomst het geval is, werkt MAN momenteel samen met het moederbedrijf TRATON SE en het COE (Centre of Excellence) van Volkswagen AG aan concepten die gesloten kringlopen mogelijk maken. Het doel is om ervoor te zorgen dat er in de toekomst voldoende gerecycleerd materiaal beschikbaar is voor nieuwe batterijen om te voldoen aan de streefwaarden van de nieuwe batterijverordening van de Europese Unie (BattVO).

In 2023 werd MAN Truck & Bus ook partner van het start-upnetwerk Circular Republic in München om dichter bij het doel van het closed-loopsysteem voor batterijen te komen. Circular Republic is onderdeel van Unternehmer TUM GmbH en heeft de taak op zich genomen om gevestigde bedrijven en start-ups samen te brengen om innovaties in de circulaire economie te implementeren en verder te ontwikkelen. In een eerste project onder leiding van Circular Republic werkt MAN samen met andere partners aan de halfautomatische ontmanteling van tractiebatterijen en het recycleren van celmodules.

16.04.2024 | Truck
MAN Truck & Bus breidt zijn eTruck-portfolio gevoelig uit. Het aantal configureerbare eTruck-varianten stijgt van drie vaste klantencombinaties naar meer dan een miljoen versies.
Meer
01.03.2024 | Van,  Truck,  Services,  Bus
Met ingang van 1 maart aanstaande worden er een aantal wijzigingen van kracht binnen het Management Team van MAN Truck & Bus nv, de Belgische invoerder van MAN bedrijfsvoertuigen, gevestigd te Kobbegem (Asse).
Meer
29.02.2024 | Bus,  Truck
Er zijn al twee herstelcentra voor batterijen van MAN actief in Duitsland en Spanje, in 2024 en 2025 volgen er nog meer in Europa.
Meer