Vorig jaar werd NEFTON gelanceerd, een onderzoeksproject gefinancierd door het Duitse federale Ministerie van Economie en Klimaatbescherming. MAN Truck & Bus wil samen met AVL, PEA, de Technische Universiteit van München, de Technische Universiteit van Deggendorf en de Forschungsstelle für Energiewirtschaft e.V. (Onderzoekscentrum voor Energie-economie) het systeem analyseren bestaande uit een volledig elektrische vrachtwagen, een laadstation en een netverbinding, en het ontwerp ervan voor verschillende toepassingen bij langeafstandstransport.
Het centrale doel van NEFTON is de demonstratie van het Megawatt Charging System (MCS) in de MAN eTruck. Het project is nu uitgebreid tot een laadvermogen van 3 megawatt. Dit moet de nieuwe MCS-laadstandaard in een vroeg stadium testen.
- Zes partners uit de sector en onderzoekswereld willen een holistische kosten-batenanalyse maken
- Consortium ontwikkelt technologieprototypes en bidirectionele laadpaal in het megawattbereik, naast technische en specifieke vereisten van klanten
- Resultaten moeten vergelijking met andere technologieën en concrete aanbevelingen voor actie mogelijk maken
“Om het toenemende aantal kilometers van het vrachtvervoer in kaart te brengen en tegelijk de geplande vermindering van de transportemissies te realiseren, focussen we bij MAN Truck & Bus duidelijk op een batterij-elektrische aandrijving. Met NEFTON zetten we belangrijke stappen in de richting van een megawatt-laadinfrastructuur en het maximale laadvermogen dat daarvoor nodig is”, zegt Dr. Frederik Zohm, Executive Board Member for Research and Development bij MAN Truck & Bus.
MAN Truck & Bus werkt samen met vijf partners uit de sector en de wetenschap aan het onderzoeksproject NEFTON (Elektrificatie van bedrijfsvoertuigen voor verbinding met het elektriciteitsnet geoptimaliseerd voor de transportsector). Aan boord zijn AVL, leverancier van aandrijfsystemen, PEA, expert in vermogenselektronica, de Technische Universiteit van Deggendorf, de Technische Universiteit van München (TUM) en de Forschungsstelle für Energiewirtschaft e.V. (FfE). Het federale Ministerie van Economie en Klimaatbescherming financiert het project, dat in 2021 van start ging.
Het gemeenschappelijke doel van de projectpartners is om tegen 2024 holistisch onderzoek te verrichten naar het gebruik van zwaar goederenvervoer op basis van een batterij-elektrische vrachtwagen als oplossing voor de huidige en toekomstige uitdagingen. Het hele systeem, bestaande uit een batterij-elektrische vrachtwagen, een laadstation en zijn netwerkverbinding, moet ontworpen worden voor verschillende toepassingen bij langeafstandstransport. De centrale technische sleutel hiertoe is het Megawatt Charging System (MCS) met een laadcapaciteit in het megawattbereik.
De volledige impactketen van het megawatt-laadsysteem wordt onderzocht op haalbaarheid, economische efficiëntie en duurzaamheid, te beginnen met de bepaling van de vereisten van bedrijfsvoertuigenoperatoren, de daaruit voortvloeiende concepten voor elektrische voertuigen en (snel)laadinfrastructuur. In lijn hiermee wordt een uiterst efficiënt laadstation in het megawattbereik ontwikkeld, dat ook bidirectioneel laden mogelijk maakt voor de eventuele integratie van de vrachtwagen als opslaginstallatie in het elektriciteitsnet.
De MCS-standaard wordt verder onderzocht met een uitbreiding van het project. Laadstromen van 3.000 A zullen worden getest, zodat een elektrische vrachtwagen in 15 minuten volledig kan worden opgeladen. Daartoe ontwikkelt de Technische Universiteit van München samen met MAN Truck & Bus en de Technische Universiteit van Deggendorf nieuwe concepten met laadcapaciteiten van 3 megawatt. Die zullen ook worden getest op testbanken van de nieuwe projectpartner Fraunhofer ISE.