MAN België
Terug naar het overzicht

Onderzoeksproject MINGA: Geautomatiseerde elektrische bus van MAN in lijndienst

26.04.2023 Bus

MAN zet in op het gebruik van geautomatiseerde stadsbussen. In het kader van het onderzoeksproject MINGA zal het bedrijf in München een geautomatiseerde elektrische stadsbus in de praktijk testen. De drijfveren achter geautomatiseerd rijden in de stadsbussector zijn vooral de hoge TCO-besparingen en het tekort aan chauffeurs, wat hiermee kan worden tegengegaan.

- Geoptimaliseerd openbaar vervoer kan het gebruik van gemotoriseerd privévervoer verminderen.

- Bij het MINGA-project werkt MAN samen met de stad München, het Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) en het Münchner VerkehrsVerbund (MVV), maar ook met bedrijven en onderzoeksinstellingen.

- Pilootwerking van een geautomatiseerde bus van MAN gepland vanaf 2025.

De bevolking in München en de omliggende wijken is de laatste jaren sterk toegenomen. Gelijklopend daarmee is ook de verkeersdrukte in de stad toegenomen. Om aan deze mobiliteitsuitdaging tegemoet te komen, zijn nieuwe openbaarvervoerdiensten nodig naast de klassieke lijndiensten en ook on-demand diensten die passagiers comfortabel en zonder overstap vervoeren.

De uitbreiding van het openbaar vervoer is echter moeilijk te financieren door de stijgende kosten. Daarnaast beperkt het landelijke chauffeurstekort de mogelijke uitbreiding. Beide problemen zijn op te lossen met geautomatiseerde stadsbussen: Deze intelligente technologie vermindert niet alleen de behoefte aan personeel, maar hierdoor kunnen ook de totale eigendomskosten (TCO) met 50 procent worden verlaagd.

MAN Truck & Bus stelde dit potentieel al in een vroeg stadium vast. Daarom werkt het al jaren intensief aan de automatisering van zijn bussen. Daarvoor worden ze uitgerust met een intelligent Automated Driving System (ADS) met sterk ontwikkelde sensortechnologie. MAN heeft de geautomatiseerde aanpak van bushaltes al met succes getest bij het “@CITY”-project.

MINGA (Münchens Geautomatiseerd Lokaal Transport met Ridepooling, Solobus en Buspelotons) streeft een soortgelijk doel na. De projectpartners willen de werking van sterk geautomatiseerde vervoerswijzen testen in het openbaar vervoer in de stad en op het platteland. Daarom zal een ridepool met drie tot vijf geautomatiseerde voertuigen worden ingezet voor gebruik op verzoek en is ook een geautomatiseerde solobus in lijndienst gepland.

Geautomatiseerde Lion’s City E op Münchense busroute

MAN is een bedrijfsvoertuigenpartner van de exploitatiemaatschappij Stadtwerke München (SWM) en levert een geautomatiseerde en volledig elektrische MAN Lion’s City E. Die zal gebruikt worden op busroute 144 door het Olympisch Park, dat gekenmerkt wordt door toerisme en vrije tijd. De pilootwerking van deze eerste geautomatiseerde stadsbus van MAN, vergezeld van een veiligheidschauffeur, is gepland vanaf 2025. “Duurzaamheid is een centraal onderdeel van onze bedrijfsstrategie”, aldus Barbaros Oktay, Head of Bus bij MAN Truck & Bus. “Daarom transformeren we enerzijds onze producten consequent naar elektrische aandrijvingen. Anderzijds zetten we verder in op automatisering en digitalisering. Het MINGA-project is voor ons een belangrijke stap op weg naar de mobiliteitstransitie.”

Een tiental projectpartners uit de domeinen openbare instanties, onderzoek, bedrijfsleven en industrie werken samen aan het MINGA-project. De mobiliteitsafdeling van de stad München is als consortiumleider verantwoordelijk voor het hele project. Naast MAN zijn de projectpartners onder meer de Universiteit van Stuttgart, het Karlsruhe Instituut voor Technologie, het Onderzoekscentrum voor Informatica (FZI) en ioki GmbH, Ebusco Deutschland GmbH, Benz + Walter GmbH en Fryce GmbH Partner. De Stichting Pfennigparade, de Vereniging van Duitse Vervoersbedrijven (VDV), Yunex Traffic en het district München zijn betrokken als geassocieerde partners.

In zes werkpakketten houden ze zich onder meer bezig met de integratie van geautomatiseerde voertuigen in het bestaande mobiliteitsecosysteem, on-demand diensten, geautomatiseerde busroutes en de simulatie van geautomatiseerd openbaar vervoer. Het project, dat nu van start is gegaan, zou lopen tot december 2025. Het wordt gefinancierd door het Duits Federaal Ministerie voor Digitaal en Transport (BMDV) met ongeveer 13 miljoen euro als onderdeel van de financieringsrichtlijn “Autonoom en geconnecteerd rijden in het openbaar vervoer”.

30.04.2024 | Truck
MAN Truck & Bus zal als eerste Europese vrachtwagenconstructeur een kleine reeks voertuigen met waterstofverbrandingsmotor lanceren. De aanvankelijk geplande oplage van ongeveer 200 exemplaren zal reeds in 2025 worden geleverd aan klanten binnen Europa en aan enkele landen daarbuiten.
Meer
26.04.2024 | Van
De MAN TGE krijgt met het modeljaar 2025 een uitgebreide functionele en interieurupdate. De "vrachtwagen onder de bestelwagens" maakt dus de grootste technologische sprong in zijn geschiedenis.
Meer
16.04.2024 | Truck
MAN Truck & Bus breidt zijn eTruck-portfolio gevoelig uit. Het aantal configureerbare eTruck-varianten stijgt van drie vaste klantencombinaties naar meer dan een miljoen versies.
Meer