- MAN Truck & Bus bouwt op zijn site in Neurenberg een grootschalige fabriek voor de batterijen van elektrische vrachtwagens en bussen - Deze investeringsbeslissing ter waarde van ongeveer 100 miljoen euro is cruciaal voor Duitsland als locatie voor bedrijfsvoertuigen - Investeringen in toekomstgerichte elektrische technologieën creëren 350 jobs in Neurenberg - Productiecapaciteit van meer dan 100.000 batterijsystemen per jaar - Met deze investering versterkt MAN zijn rol als competente partner voor elektromobiliteit binnen de TRATON-GROEP
Vanaf begin 2025 zal MAN Truck & Bus in zijn vestiging in Neurenberg op grote schaal hoogspanningsbatterijen voor elektrische vrachtwagens en bussen produceren. Daartoe investeert de onderneming de komende vijf jaar zo’n 100 miljoen euro in de traditierijke productiesite voor verbrandingsmotoren. De productiecapaciteit zal worden uitgebreid tot meer dan 100.000 batterijen per jaar. De investeringen in de ontwikkeling van de batterijproductie zullen 350 banen met een veelbelovende toekomst creëren. Deze belangrijke investeringsbeslissing werd genomen in nauwe samenwerking tussen de onderneming en de werknemersvertegenwoordigers en met de actieve steun van Beierse politici. Ze geeft de traditionele vestiging in Neurenberg een duidelijk toekomstperspectief.
De batterijen, die samen met de elektromotoren het hart van elektrische aandrijvingen voor bedrijfsvoertuigen vormen, zullen de komende 2,5 jaar manueel worden geproduceerd op kleine schaal in de MAN-fabriek in Neurenberg. De bouw van de grootschalige productievestiging zal medio 2023 van start gaan en zou eind 2024 klaar moeten zijn. Zo legt MAN de basis voor de grootschalige industrialisering van elektrische aandrijfsystemen voor vrachtwagens en bussen. De bedrijfsvoertuigenfabrikant geniet daarbij de steun van de Beierse overheid. Die heeft ongeveer 30 miljoen euro aan subsidies toegezegd om in de periode 2023-2027 energieonderzoek en -technologie te financieren, mits aan de financierings- en budgetvereisten wordt voldaan. Deze fondsen zullen worden gebruikt om onderzoek uit te voeren op het gebied van batterijassemblage, celchemie en -ontwikkeling, batterijveiligheid en uiteindelijk batterijrecyclage om de duurzaamheid van de aandrijfmodus te verzekeren.
Alexander Vlaskamp, Voorzitter van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus SE, verklaarde: "We beginnen nu de elektromobiliteit te industrialiseren en gaan verder op onze weg naar klimaatneutrale mobiliteit voor bedrijfsvoertuigen. Het is een baanbrekende locatie en een investeringsbeslissing die de komende decennia haar vruchten zal afwerpen. Tegelijk kadert ze in de transformatie van MAN tot een leverancier van duurzame transportoplossingen. Dat effent de weg om uit te groeien tot een cluster voor elektrische bedrijfsvoertuigen ‘made in Bavaria’, bestaande uit de productie van e-vrachtwagens bij MAN in München, de batterijproductie in Neurenberg, onderzoek & ontwikkeling op beide locaties en een uitstekende samenwerking met de respectieve hogescholen, universiteiten en instituten. Met onze investeringsbeslissing zorgen we voor ongeveer 350 banen in Neurenberg en honderden, zo niet duizenden banen in Duitsland. Dergelijke cruciale beslissingen kunnen alleen worden genomen in nauwe samenwerking met alle betrokken partijen, zowel aan werkgeversen werknemerszijde als in de politiek."
Markus Wansch, voorzitter van de Ondernemingsraad van Neurenberg en vicevoorzitter van de Algemene en Groepsondernemingsraad, voegde eraan toe: “Onze sector ondergaat een ingrijpende transformatie. Ons personeel vraagt zich terecht af wat de perspectieven zijn. Daarom is het zo’n goed nieuws dat we er samen in geslaagd zijn om in Neurenberg een vestiging voor de serieproductie van batterijen op te zetten. Zo zal de toekomst van de vestiging in Neurenberg ook steunen op de pijler van de elektrische mobiliteit.”
De batterijen zijn de vrucht van een complexe assemblage en zijn echte krachtpatsers: Ze bestaan uit batterijcellen, die op hun beurt worden gegroepeerd in modules, die tot individuele lagen worden gecombineerd om zo een batterijbehuizing (pack) te vormen. Dat vereist een doorgedreven knowhow en strikte veiligheidsnormen. Naargelang het vereiste rijbereik heeft een zware elektrische vrachtwagen tot zes van die batterijpacks nodig. Dat geeft de elektrische vrachtwagens van MAN in eerste instantie een rijbereik van 600 tot 800 kilometer. Met de batterijtechnologie van de volgende generatie zal dat rijbereik vanaf ongeveer 2026 worden uitgebreid tot 1.000 kilometer. Zo worden elektrische vrachtwagens uiteindelijk geschikt voor langeafstandsvervoer.
Tegen het midden van het huidige decennium zullen de totale eigendomskosten voor een elektrische vrachtwagen op hetzelfde niveau liggen als die van een diesel. Daarom verwacht MAN dat de vraag naar elektrische voertuigen uiterlijk tegen die tijd aanzienlijk zal toenemen, mits de geschikte laadinfrastructuur voorhanden is.
De productie van zware elektrische vrachtwagens gaat begin 2024 van start bij MAN in München. De fabrikant heeft in 2019 al een kleine reeks voertuigen in het verkeer gebracht. Ook heeft MAN al enige tijd zuiver elektrische stadsbussen en bestelwagens op de markt.
De fabriek in Neurenberg kan terugblikken op een lange traditie. Met een geschiedenis die ongeveer 180 jaar teruggaat is ze een van de wortels van MAN. Al meer dan honderd jaar worden er vrachtwagens of onderdelen geproduceerd in Neurenberg. Zo is de site met ongeveer 3.600 werknemers vandaag de dag verantwoordelijk voor de ontwikkeling, productie en externe verkoop van alle diesel- en gasmotoren van MAN.
Met de ‘elektrificering’ start nu een nieuw hoofdstuk voor de productie- en ontwikkelingsvestiging van Neurenberg, die ook steeds meer taken zal opnemen binnen de TRATON-GROEP: Met de start van de batterijproductie versterkt MAN Truck & Bus zijn positie binnen de TRATON-GROEP als competentiepartner voor elektromobiliteit.