MAN België
Terug naar het overzicht

E-mobility: MAN bereidt zijn werkplaatsen voor op de mobiliteitsrevolutie

25.09.2020 Truck

De in München gevestigde constructeur van bedrijfsvoertuigen MAN Truck & Bus breidt zijn activiteiten op het vlak van e-mobiliteit uit en bereidt zijn Europese werkplaatsen voor op elektrische voertuigen. Zo verzekert de onderneming dat klanten kunnen blijven rekenen op het uitgebreide servicenetwerk van MAN voor elektrische mobiliteit.

  • 170 werkplaatsen zullen voorbereid zijn op elektrische voertuigen tegen eind 2021
  • Omvangrijke uitbreiding servicenetwerk en expertise

De overgang naar e-mobiliteit stelt MAN Truck & Bus voor een groot aantal nieuwe uitdagingen, niet alleen als constructeur van elektrisch aangedreven voertuigen, maar ook op het vlak van service en aftermarket. Daarom blijft het bedrijf ondanks de coronacrisis zijn doel nastreven om zijn servicenetwerk klaar te maken voor elektrische voertuigen en om alvast de weg te effenen voor de werkplaatservaring van morgen.

MAN wil tegen eind 2020 in totaal 110 servicevestigingen in Europa voorbereiden voor elektrische voertuigen. Eind 2021 volgen 60 extra werkplaatsen. Zo zorgt MAN ervoor dat huidige en toekomstige klanten van elektrische vrachtwagens, bussen/touringcars en bestelwagens al in een vroeg stadium toegang hebben tot een uitgebreid pan-Europees servicenetwerk voor hun voertuigen. “Hoewel er momenteel slechts een handvol elektrische MAN-voertuigen in Europa rondrijden, zijn we al begonnen met de voorbereiding van onze werkplaatsen met uitgebreide maatregelen voor de nieuwe vereisten voor elektrische voertuigen,” aldus Jan Eike Witt, Senior Vice President After Sales Management bij MAN Truck & Bus. “Op die manier zorgen we ervoor dat onze klanten kunnen vertrouwen op de uitstekende MAN-service die ze gewend zijn en dat ze weten dat hun elektrische voertuigen in bekwame handen zijn.”

De voorbereidingen voor de bestaande servicewerkplaatsen van MAN werden opgesplitst in drie fasen, met een vastgelegd niveau van toezicht voor de respectieve servicevestigingen – inclusief ondersteuning door experts met betrekking tot de herstelling van hoogspanningssystemen, kwalificaties voor werkplaatsen om zich te kunnen specialiseren in e-mobiliteit en hulp voor bepaalde werkplaatsen met specialisatie in de herstelling van hoogspanningsbatterijen (bv. bij een ongeval). Naar verwachting zullen tegen eind 2021 in totaal 170 MAN-servicevestigingen uitgerust zijn voor elektrische voertuigen. In eerste instantie zal expertise worden opgebouwd op locaties waar er al een grote hoeveelheid elektrische voertuigen is. Geselecteerde servicenetwerken in stedelijke gebieden zullen naar verwachting tegen eind 2021 beschikbaar zijn voor de reparatie van hoogspanningsvoertuigen. MAN zal ook een team van experts opleiden om op nagenoeg elke Europese markt aan batterijen te kunnen werken.

Naast de ontwikkeling van de expertise van het personeel in de werkplaatsen zal MAN de werkplaatsen ook voorzien van speciale tools voor hoogspanningssystemen. Het bedrijf zal ook nieuwe processen en werkpraktijken implementeren om ervoor te zorgen dat er veilig aan elektrische voertuigen kan worden gewerkt. Elke geselecteerde MAN-servicepartner krijgt ook minstens twee opgeleide elektrische specialisten voor voertuigtechnologie. Zo zorgt MAN ervoor dat er in elk stedelijk gebied experts zijn die opgeleid zijn om aan elektrische voertuigen te werken en ze ook professioneel kunnen herstellen.

In België werden op dit ogenblik reeds 5 werkplaatsen operationeel klaargestoomd voor de eTGE, zowel op het vlak van uitrusting als opleiding. MAN concessiehouders MAN Brabant (Kobbegem) en Garage Lockefeer (Sint-Niklaas) zijn bovendien volledig klaar voor het onderhoud en herstelling van de elektrische eTGM truck. Een gepersonaliseerde onderhouds- en ProfiDrive training, zowel voor klant als werkplaats, wordt eveneens voorzien. Op dit ogenblik wordt tevens de laatste hand gelegd aan de inrichting van de specifieke buswerkplaats bij MAN Brabant (MAN Brabant Bus), inclusief hoog performant mobiel DC laadstation. Zo is MAN België volledig voorbereid op de levering van de eerste 100% elektrische bus.

Het e-mobiliteitsconcept van MAN voor werkplaatsen houdt ook rekening met de teruggave, vervanging en herstelling van hoogspanningsbatterijen in elektrische voertuigen. Voor deze batterijen gelden specifieke veiligheidsvoorschriften met betrekking tot opslag en transport. Aangezien de hoeveelheden nog steeds laag zijn en de kosten relatief hoog, voorziet het concept niet in de opslag of herstelling van batterijen binnen de eigenlijke werkplaatsen. In plaats daarvan zullen de geretourneerde batterijen volgens de veiligheidsvoorschriften gecentraliseerd worden. Wanneer een batterij moet worden vervangen, wordt die naar de fabriek gestuurd.

MAN Truck & Bus bereidt niet alleen de servicewerkplaatsen, maar ook klanten en chauffeurs voor op de specifieke aspecten van elektrische vrachtwagens, bussen/touringcars en bestelwagens. Elke klant ontvangt een uitgebreide overdrachtsgids met informatie en veiligheidsaanwijzingen over zijn voertuig bij de aankoop van een elektrisch MAN-voertuig. Bovendien krijgen klanten en hun chauffeurs de kans om een specifieke technische MAN ProfiDrive-opleiding te volgen die nog meer gedetailleerde informatie geeft over hoe ze veilig en zuinig met elektrische voertuigen kunnen rijden.

MAN Truck & Bus heeft al een e-mobiliteitsgamma binnen al zijn voertuigsegmenten. Zo is de volledig elektrische eTGE-bestelwagen al sinds de IAA voor bedrijfsvoertuigen van 2018 in serieproductie verkrijgbaar. Klanten voeren sinds eind 2019 in heel Europa praktische tests uit met de elektrisch aangedreven stadsbus MAN Lion's City E. De serieproductie gaat in het vierde kwartaal van 2020 van start. Tot slot wordt sinds begin dit jaar de distributietruck eTGM op kleine schaal geproduceerd en werd hij al verkocht aan verschillende klanten in Europa.

06.06.2023 | Van,  Services
Een premature baby die dringend moet vervoerd worden naar een gespecialiseerde neonatale intensieve zorg. Een zestiger met een plotse beroerte die nood heeft aan een neurochirurgische ingreep. Met de nieuwe high tech MAN TGE ziekenwagen van het UZ Brussel, het universitair ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel, begeleidt een gespecialiseerd transportteam met artsen, verpleegkundigen en ambulanciers deze patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis, met ondersteuning van een arts-specialist (al dan niet vanop afstand). Ze maken daarvoor gebruik van hoogtechnologische hulpmiddelen en telegeneeskunde in een moduleerbare ziekenwagen die kan afgestemd worden op de specifieke noden van de patiënten van 300g tot 300kg. Deze ziekenwagen, ontwikkeld in co-creatie met verschillende partners waaronder MAN, is de eerste in zijn soort in Europa.
Meer
02.05.2023 | Van,  Truck
Dankzij een zeer positieve bestelsituatie verwacht MAN Truck & Bus in 2023 een recordverkoop van TGE-bestelwagens. Er zitten ook innovaties in het product: de achterwielaangedreven TGE met enkele banden en automatische versnellingsbak werden toegevoegd, net als nieuwe aanbiedingen als basis voor kampeerauto’s.
Meer
26.04.2023 | Bus
MAN zet in op het gebruik van geautomatiseerde stadsbussen. In het kader van het onderzoeksproject MINGA zal het bedrijf in München een geautomatiseerde elektrische stadsbus in de praktijk testen. De drijfveren achter geautomatiseerd rijden in de stadsbussector zijn vooral de hoge TCO-besparingen en het tekort aan chauffeurs, wat hiermee kan worden tegengegaan.
Meer