MAN België
Terug naar het overzicht

Eerste MAN Lion’s City E op Belgisch grondgebied voor Hansea

03.12.2020 Truck,  Bus

In navolging van de door de Europese Unie gestemde richtlijnen en toekomstvisie moeten steden zich reeds vandaag voorbereiden op een emissievrije toekomst. Zo moeten openbare vervoersdiensten tegen 2025 tot 45% inzetten op lage-emissie voertuigen bij de hernieuwing van hun vloten. Met de introductie van de volledig elektrisch aangedreven MAN Lion’s City E gaat MAN nog een stapje verder en wordt “lage emissie mobiliteit” herleid tot “emissievrije mobiliteit”. Gisteren werd de eerste Belgische MAN Lion’s City E tijdens een coronaproof sleutelmoment overhandigd aan Hansea dat het voertuig zal inzetten als onderaannemer voor de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn.

De E-mobility trein is niet meer te stoppen voor MAN. Eind 2019 werden de eerste twee MAN Lion’s City E bussen overhandigd aan de Duitse stad Hamburg. Nu, enige maanden later, wordt deze 100% elektrische stadsbus ingezet in meerdere Europese (groot)steden, volledig in lijn met de MAN e-mobility roadmap. Op basis van deze roadmap werd een vloot van maar liefst 15 MAN e-bussen uitgebouwd die intussen terug te vinden zijn in onder meer Duitsland, Spanje, Luxemburg, Frankrijk en vanaf nu dus ook in België.

Technisch Directeur van Hansea, Mario Provez, is alvast meer dan overtuigd van de kwaliteiten van de MAN Lion’s City E tijdens de overhandiging, gisteren op de site van De Polder, dochteronderneming van Hansea – “de bus rijdt fantastisch goed, ik ben echt onder de indruk!”. In het bijzijn van de MAN directie, vertegenwoordigd door Managing Director Marc De Baerdemaeker en Sales Director Bus & Coach Geert Van Impe werd het startschot gegeven voor een emissievrije toekomst voor stadsvervoer. De MAN Lion’s City E zal, in opdracht van De Lijn, door Hansea worden ingezet op de Antwerpse lijn 36 tussen de Rooseveltplaats en Linkeroever (andere trajecten zijn ook mogelijk). Met een autonomie van 200 km (tot 270 km in ideale omstandigheden) kan een volledige dienst worden gepresteerd zonder tussentijdse oplaadbeurten.

De batterijen van de MAN Lion’s City E zijn op het dak gemonteerd wat niet alleen voor plaatsbesparing zorgt, maar ook de veiligheid (bij botsing) verhoogt en het onderhoud vergemakkelijkt. Het overhandigde voertuig beantwoordt volledig aan het huidige lastenboek voor stadsbussen van opdrachtgever De Lijn (radiofonie, ticketing apparatuur, lederen zetels, afgesloten stuurpost,…) en is vanzelfsprekend uitgevoerd in de karakteristieke kleuren van De Lijn.

Bij MAN wordt niet over één nacht ijs gegaan bij de ontwikkeling van e-transportoplossingen voor lichte en zware bedrijfsvoertuigen alsook personenvervoer. De gekwalificeerde experten van MAN Transport Solutions analyseren de noden van de verschillende sectoren, werken business cases uit en bieden aanbevelingen voor de uitbating, infrastructuur, service en onderhoud van e-voertuigen. Zo werd een optimale ondersteuning aan Hansea gegarandeerd bij de introductie van e-mobility in de organisatie, een gegeven dat meer dan geapprecieerd werd. De samenwerking tussen MAN en Hansea gaat bovendien reeds meerdere jaren terug waardoor een heus partnership kon worden opgebouwd dat nu zijn vruchten afwerpt bij de keuze van Hansea voor elektrische transportoplossingen. Op deze manier wil Hansea, met het oog op de toekomst, de nodige ervaring in e-mobility vergaren.

Hansea

Hansea is de grootste onafhankelijke private busmaatschappij in België en brengt dagelijks duizenden mensen op hun bestemming. Enerzijds verzorgt Hansea stedelijke en regionale verbindingen in opdracht van de openbare vervoersmaatschappijen De Lijn en TEC. Anderzijds is Hansea ook actief in school- en personeelsvervoer alsook autocardiensten.

www.hansea.be

04.07.2022 | Bus,  Truck
- MAN Truck & Bus bouwt op zijn site in Neurenberg een grootschalige fabriek voor de batterijen van elektrische vrachtwagens en bussen - Deze investeringsbeslissing ter waarde van ongeveer 100 miljoen euro is cruciaal voor Duitsland als locatie voor bedrijfsvoertuigen - Investeringen in toekomstgerichte elektrische technologieën creëren 350 jobs in Neurenberg - Productiecapaciteit van meer dan 100.000 batterijsystemen per jaar - Met deze investering versterkt MAN zijn rol als competente partner voor elektromobiliteit binnen de TRATON-GROEP
Meer
29.06.2022 | Truck
De Lion S-topversies van de MAN Truck & Bus TGX en TGE maakten ook indruk op de 48-koppige internationale vakjury van de Red Dot Design Award 2022: met hun exclusieve speciale fabrieksuitrusting, die erg populair is bij chauffeurs, lieten de langeafstandsvrachtwagen en de bestelwagen voor lichte leveringen en distributie hun veeleisende concurrenten bij de productinzendingen uit ongeveer zestig landen achter zich in de categorie ‘Bedrijfsvoertuigen’. De officiële prijsuitreiking vond plaats op 20 juni in Essen.
Meer
22.06.2022 | Truck
Voorbereidingen voor grootschalige productie van elektrische vrachtwagens uit München liggen op schema: In de eerste 12 maanden sinds de oprichting van het innovatieve eMobility Center in zijn hoofdfabriek heeft MAN Truck & Bus 20 prototypes van de komende zware eTruck uitgerold, om de toekomstige gemengde serieproductie met conventionele vrachtwagens in reële omstandigheden te testen. De nieuwe eTruck reed eind mei zijn eerste rondjes in Berlijn. In München zijn tot nu toe 1.700 medewerkers opgeleid in de CO2-vrije technologie van de toekomst.
Meer