DB Schenker, een van de grootste logistieke dienstverleners ter wereld en Europees marktleider in wegtransport, breidt zijn vrachtwagenpark uit en nam eind januari de eerste tien elektrische langeafstandsvrachtwagens van MAN in ontvangst.
- Revolutie in de sector van het langeafstandstransport: een van de grootste logistieke dienstverleners ter wereld en Europees marktleider in wegtransport neemt de eerste tien van honderd geplande MAN eTGX-vrachtwagens in ontvangst.
- Milieuvriendelijk en efficiënt: MAN eTGX Ultra Low Liner vult de enorme trailervloot van DB Schenker perfect aan voor een optimaal nuttig volume per rit.
- Elektrische 'leeuwen' op tournee: DB Schenker-chauffeurs brengen nieuwe MAN eTGX van München naar hun logistieke locaties in heel Duitsland.
- Baanbrekend: DB Schenker en MAN ondertekenen een bijkomende intentieverklaring voor vijftig stuks van de MAN eTGL-distributievrachtwagen van 12 ton, die vanaf april 2025 kan worden besteld.
Tijdens een plechtige ceremonie in de MAN Truck & Bus-fabriek in München droeg Friedrich Baumann, lid van de Raad van Bestuur voor Sales en Customer Solutions bij MAN Truck & Bus, de voertuigen over aan Cyrille Bonjean, Executive Vice President Land Transport bij DB Schenker in Europa. Meteen daarna brachten de chauffeurs hun nieuwe vrachtwagens zelf naar hun respectieve DB Schenker-vestigingen in heel Duitsland. Van daaruit zullen de MAN eTGX Ultra-trekkers de weg op gaan. Deze voertuigen werden speciaal ontwikkeld voor hoge volume-eisen en het gebruik van bijbehorende megatrailers met een binnenhoogte van drie meter.
Deze trailers worden al jaren gebruikt, met name voor autotransport, maar ook voor andere toepassingen die veel laadruimte vergen. Het hoge laadvolume helpt het transport milieuvriendelijker te maken en draagt in combinatie met de zuiver elektrische MAN eTGX Ulra Low Liner bij tot een duurzame verlaging van de CO2-uitstoot. DB Schenker en MAN kwamen in 2023 in een intentieverklaring overeen dat er tegen 2026 honderd elektrische vrachtwagens aan het voertuigenpark zullen worden toegevoegd.
Tijdens de overhandiging van de eerste MAN eTGX-vrachtwagens ondertekenden de twee bedrijven ook een intentieverklaring voor de levering van nog eens vijftig MAN eTGL-vrachtwagens. Deze zuiver elektrische vrachtwagens van 12 ton richten zich op stedelijk vrachtvervoer en zijn vanaf april 2025 te bestellen. Ze zullen het elektrische vrachtwagenpark van DB Schenker aanvullen met voertuigen voor distributielogistiek.
"We zijn erg trots dat de eerste tien exemplaren van de MAN eTGX nu dagelijks logistieke taken kunnen vervullen voor DB Schenker. Het vrachtvervoer op duurzame wijze koolstofvrij maken is ons gemeenschappelijke doel. De nieuwe MAN eTruck is niet alleen lokaal CO2-vrij, maar voldoet ook aan de uiteenlopende eisen van onze klanten. Volumetransport is daar een voorbeeld van. Geen enkele andere in serie gebouwde elektrische trekker voor opleggers verenigt zo'n korte wielbasis met een maximale batterijcapaciteit voor opleggers met een binnenhoogte van drie meter. Het feit dat DB Schenker ook voor elektrisch distributietransport een beroep doet op MAN en onze eTGL bevestigt dat ons eTruck-gamma voor elk transportsegment de juiste oplossing biedt," verklaart Friedrich Baumann, lid van de Raad van Bestuur voor Sales & Customer Solutions bij MAN Truck & Bus.
DB Schenker stuwt de aandrijfrevolutie in het vrachtwagenpark vooruit
Al jarenlang volgt DB Schenker een consequente duurzaamheidsstrategie. Naast een voortdurende overschakeling op alternatieve aandrijfsystemen omvat deze strategie ook een permanente verhoging van de logistieke efficiëntie.
"Als pionier in de overgang naar emissievrije aandrijvingen zal DB Schenker ook in de toekomst blijven investeren in duurzame oplossingen. We zijn verheugd dat we als eerste klant de kans krijgen om tien exemplaren van de MAN eTGX in gebruik te nemen. Sommige voertuigen zullen worden gebruikt voor de dagelijkse vaste ritten in ons algemene vrachtnetwerk met tweeploegendienst, bijvoorbeeld in de dagelijkse retourrit tussen onze locaties in Dortmund en Hannover. Andere voertuigen zullen specifiek worden ingezet voor onze klanten in de automobiel- en consumentensector," legt Cyrille Bonjean, Executive Vice President Land Transport bij DB Schenker in Europa, uit. Marc Pühler, Senior Vice President System Operations bij DB Schenker in Europa, voegt eraan toe: "Vandaag is een bijzondere dag voor DB Schenker. Behalve de levering van de eerste elektrische langeafstandsvrachtwagens van MAN hebben we een intentieverklaring ondertekend voor de levering van nog eens vijftig MAN eTGL-vrachtwagens. Een elektrische vrachtwagen van 12 ton was in het verleden niet beschikbaar op de markt. De eTGL brengt daar verandering in. Hij leent zich perfect voor gebruik over de laatste kilometer. We zijn dan ook trots dat we onze expertise hebben kunnen inbrengen in de ontwikkeling en kijken uit naar het eerste serievoertuig."
MAN eTruck: Technologische innovatie is de sleutel
De Ultra Low Liner eTruck MAN eTGX is een pionier in zijn klasse: met een opleggerhoogte van nauwelijks 950 mm, een erg korte wielbasis van 3,75 meter en toch een maximale batterijcapaciteit biedt hij een rijbereik van ongeveer 500 kilometer. Zo is hij perfect geschikt voor toepassingen waar een maximaal laadvolume tot drie meter binnenhoogte cruciaal is. Dankzij het modulaire batterijconcept met keuze uit vier, vijf of zes batterijpakketten en vermogens van 449 en 544 pk kan hij optimaal worden aangepast aan elke transporttaak. Behalve de standaard CCS-laadtechnologie (tot 375 kW) kan hij ook worden besteld met de nieuwe MCS-standaard met een laadvermogen tot één megawatt, waardoor tussentijds opladen nog sneller kan tijdens de rijpauze van de chauffeur. Naast de MAN eTGX en eTGS voor zware transporttaken vervolledigt de MAN eTGL het gamma elektrische MAN-vrachtwagens voor licht distributietransport. Met een rijbereik tot 235 kilometer, snelladen in ongeveer 30 minuten en een laadvermogen tot 6.600 kilogram naargelang het koetswerk, biedt hij het ideale recept voor stil, lokaal en CO2-vrij transport in de stedelijke goederenlogistiek.
Vind de juiste eMobility-oplossing met 360°-advies
Transportbedrijven plukken tevens de vruchten van het 360°-eMobility-advies bij de omschakeling naar elektrische mobiliteit: dat advies omvat klantspecifieke analyses van de inzet van de voertuigen en de vereisten voor de laadinfrastructuur. Het dienstenaanbod van MAN omvat ook de laadinfrastructuur zelf dankzij partnerschappen met leveranciers van laadinfrastructuur. Daarnaast biedt MAN, net als bij conventioneel aangedreven vrachtwagens, onderhoudscontracten en financieringsoplossingen op maat van de elektrische mobiliteit, evenals tal van digitale diensten voor het gebruik van de nieuwe elektrische modellen. Voorbeelden daarvan zijn MAN eReadyCheck, waarmee klanten kunnen controleren hoe hun leveringsroute zuiver elektrisch kan worden gereden, en de oplaaddienst MAN Charge & Go inclusief laadpas, die een eenvoudige, geconsolideerde laadplanning en afrekening voor internationale trajecten mogelijk maakt.
Geschikt voor de eTruck met MAN ProfiDrive
Conform de merkbelofte 'We train the future' van MAN ProfiDrive voorziet MAN ook chauffeursopleidingen, kwalificaties voor beroepschauffeurs en speciale sectorcoaching. Er is steeds meer vraag naar opleidingen over elektrische voertuigen. Dat komt omdat de elektrische mobiliteit niet alleen kennis vereist over de veilige omgang met hoogspanningstechnologie, maar ook de rijtaken aanzienlijk verandert. Terwijl chauffeurs van dieselvrachtwagens brandstof trachten te besparen door zo weinig mogelijk te remmen en een vloeiende en anticiperende rijstijl aan te houden, moeten ze bij elektrische vrachtwagens een andere regel toepassen: vertragen met het gaspedaal is een must om energie terug te winnen. Dat aanleren en in de praktijk brengen maakt deel uit van de leveringsopleiding die MAN ProfiDrive aanbiedt aan alle chauffeurs en fleetbeheerders die, net als DB Schenker, overstappen op elektrische voertuigen.
TIP Group: Flexibiliteit door verhuur
De eerste tien MAN eTGX-vrachtwagens worden bij DB Schenker ingezet door TIP Group, een van de toonaangevende constructeuronafhankelijke verhuurbedrijven voor bedrijfsvoertuigen en dienstverleners voor de transport- en logistieksector. Door de MAN eTrucks te leveren, stelt TIP bedrijven zoals DB Schenker in staat om flexibel en snel te reageren op de groeiende vraag naar duurzame logistiek. "Wij stellen alles in het werk om onze klanten uit te rusten met moderne, milieuvriendelijke voertuigen en hen te ondersteunen op hun weg naar meer duurzaamheid," legt Oliver Bange, Vice President Central Europe Region van TIP Group, uit. Het bedrijf zet zich actief in voor een duurzamere toekomst in de logistieke sector. Met zijn focus op de verhuur van emissievrije voertuigen levert TIP een belangrijke bijdrage aan de introductie van emissievrije oplossingen. Deze innovatieve aanpak draagt niet alleen bij tot de decarbonisering van de transportsector, maar stimuleert ook consequent de transformatie naar een klimaatvriendelijkere logistiek.
Over DB Schenker
Met ongeveer 72.700 werknemers op meer dan 1.850 locaties in meer dan 130 landen is DB Schenker een van de grootste logistieke dienstverleners ter wereld. Het bedrijf levert transportdiensten over land, door de lucht en over zee, alsook uitgebreide logistieke oplossingen en wereldwijd supply chain management vanuit één enkele bron. Om een duurzame toekomst voor de logistieke sector te creëren, investeert het bedrijf voortdurend in innovatieve transportoplossingen, hernieuwbare energiebronnen en producten met een lage uitstoot voor zijn klanten.