MAN België
Terug naar het overzicht

Tests in vrieskou: MAN eTruck kan de poolwinter aan

07.04.2023 Truck

Van december tot maart liet MAN de komende e-truck voor serieproductie deelnemen aan zijn jaarlijkse wintertests in het noorden van Zweden. Daar bewees de MAN eTruck, die geschikt is voor dagelijkse afstanden tussen de 600 en 800 kilometer, dat hij ook probleemloos opereert in ijs, sneeuw en temperaturen tot min 40 graden. De rijfuncties en het rijbereik, de airconditioning en het laadgedrag vormden de focus van duizenden succesvolle elektrische testkilometers onder arctische omstandigheden.

- MAN eTruck bewijst praktisch te zijn in poolomstandigheden

- MAN maakt de nieuwe eTruck klaar voor serieproductie met uitgebreide weg-, laad- en veiligheidstests

- Veeleisende tests maken de MAN eTruck als CO2-vrije dieselvervanger klaar voor marktlancering in 2024

“De wintertests waren een groot succes. Onze ingenieurs hebben de nieuwe eTruck dag en nacht aan de tand gevoeld onder de zwaarste omstandigheden. Het maturiteitsniveau is al extreem hoog en het ontwikkelingsteam werkt met veel passie aan de verdere tests om onze klanten een optimaal product te bieden voor de overstap naar CO2-vrij goederenvervoer over de weg”, aldus Dr. Frederik Zohm, Executive Board Member voor Research and Development bij MAN Truck & Bus.

Ongeveer vier maanden lang trotseerden een 30-tal testingenieurs de poolwinter met vrieskou, sneeuwstormen en slechts enkele uren daglicht om de nieuwe MAN eTruck verder klaar te stomen voor serieproductie. Daarbij testten ze onder meer het algemene energiebeheer, de koeling en het thermische beheer van de batterijpacks, de interactie en controle van de aandrijfonderdelen en het laadgedrag in extreme winteromstandigheden op vier prototypes met verschillende configuraties voor de batterij, e-motor, transmissie, assen en cabine van het latere productiegamma.

“Interdisciplinaire teams zijn de sleutel om de eTruck klaar te maken voor alle eisen van klanten en bedrijfsomstandigheden. Ons doel is om een groot deel van de huidige toepassingsportefeuille elektrisch te kunnen dekken met de nieuwe eTruck. Het CO2-vrije langeafstandsvervoer van gekoelde goederen in de klassieke opleggercombinatie zal net zo goed mogelijk zijn als het ophalen van melk bij de biologische boer met de elektrische tanker voor levensmiddelen of de geluidsarme en emissievrije afvalverwerking in de stad”, legt Rainer Miksch, Vice President Vehicle Testing, MAN Truck & Bus, uit.

De wintertest was nog maar het begin van een reeks voertuigen onderdeeltests die de nieuwe MAN eTruck aan de tand zullen voelen tot zijn marktlancering. Batterijen moeten hun weerstand tegen open vuur, onderdompeling in water en een vrije val op de grond bewijzen, individuele onderdelen en het hele voertuig moeten voldoen aan veeleisende crashtests, maar ook geluidsmetingen en tests op elektromagnetische compatibiliteit zijn slechts enkele van de talrijke komende valideringen die de vrachtwagen klaar zullen maken voor serieproductie.

Bovendien zal de nieuwe eTruck doorlopend vele honderdduizenden kilometers rijden op de Europese wegen. Naast wintertests omvat dit ook zogenaamde ‘hot land’-tests in het zuiden van Spanje met buitentemperaturen van ruim boven de 40 graden en sterk zonlicht, waarbij onderdelen tot in het extreme worden opgewarmd en zeer specifieke eisen worden gesteld aan de temperatuurregeling van de batterijen, het laadbeheersysteem en ook de aandrijvingsonderdelen, zoals Rainer Miksch benadrukt: “Voldoen aan de soms zeer verschillende werkingsomstandigheden met betrekking tot de diverse toepassingen van onze klanten is de kunst van het ontwikkelen van bedrijfsvoertuigen. Maar nu de eTruck meer dan aan onze verwachtingen voor wintertests heeft voldaan, kijkt het voltallige test- en ontwikkelingsteam al uit naar de komende valideringen en zomertests om de grootschalige productie van de elektrische truck weer een stapje dichterbij te brengen.”

06.06.2023 | Van,  Services
Een premature baby die dringend moet vervoerd worden naar een gespecialiseerde neonatale intensieve zorg. Een zestiger met een plotse beroerte die nood heeft aan een neurochirurgische ingreep. Met de nieuwe high tech MAN TGE ziekenwagen van het UZ Brussel, het universitair ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel, begeleidt een gespecialiseerd transportteam met artsen, verpleegkundigen en ambulanciers deze patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis, met ondersteuning van een arts-specialist (al dan niet vanop afstand). Ze maken daarvoor gebruik van hoogtechnologische hulpmiddelen en telegeneeskunde in een moduleerbare ziekenwagen die kan afgestemd worden op de specifieke noden van de patiënten van 300g tot 300kg. Deze ziekenwagen, ontwikkeld in co-creatie met verschillende partners waaronder MAN, is de eerste in zijn soort in Europa.
Meer
02.05.2023 | Van,  Truck
Dankzij een zeer positieve bestelsituatie verwacht MAN Truck & Bus in 2023 een recordverkoop van TGE-bestelwagens. Er zitten ook innovaties in het product: de achterwielaangedreven TGE met enkele banden en automatische versnellingsbak werden toegevoegd, net als nieuwe aanbiedingen als basis voor kampeerauto’s.
Meer
26.04.2023 | Bus
MAN zet in op het gebruik van geautomatiseerde stadsbussen. In het kader van het onderzoeksproject MINGA zal het bedrijf in München een geautomatiseerde elektrische stadsbus in de praktijk testen. De drijfveren achter geautomatiseerd rijden in de stadsbussector zijn vooral de hoge TCO-besparingen en het tekort aan chauffeurs, wat hiermee kan worden tegengegaan.
Meer