MAN België
Terug naar het overzicht

Volledig genetwerkt: nieuwe digitale diensten voor MAN-vrachtwagens

26.07.2021 Truck

Met haar marktlancering vorig jaar vestigde de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens nieuwe normen op het vlak van digitale netwerking. Om ervoor te zorgen dat dit de komende jaren zo blijft, heeft MAN niet getalmd om aantrekkelijke updates te voorzien voor zijn MAN DigitalServices: met MAN Now kan steeds meer software “over the air” naar het voertuig worden verzonden. MAN Perform, MAN ServiceCare en de MAN Driver App zullen vanaf de tweede helft van 2021 meer functionaliteiten bieden. Ook andere nieuwe digitale functies zullen niet lang op zich laten wachten. Al deze digitale upgrades zullen het fleetcontrolesysteem optimaliseren en de exploitatie van voertuigen nog zuiniger maken.

• Vanaf januari 2022 kunnen tal van voertuigfuncties zoals MAN EfficientCruise of MAN TimeControl online geactiveerd worden

• Proactief onderhoudsbeheer: MAN ServiceCare voorkomt pannes voor ze plaatsvinden

• MAN Driver App zal vanaf de tweede helft van 2021 meer functies bieden

Vandaag de dag kunnen we niet zonder: digitalisering wordt steeds meer een gamechanger voor alle logistieke processen in de transportsector. De nieuwe generatie MAN-vrachtwagens tilt connectiviteit en digitalisering naar een ongekend niveau. Dat wordt mogelijk gemaakt door de innovatieve centrale elektrische en elektronische architectuur, die wordt gekenmerkt door haar modulariteit, schaalbaarheid en uitbreidbaarheid, alsook haar openheid. Met deze architectuur kunnen digitale diensten en toepassingen, automatiserings- en rijhulpsystemen en niet te vergeten alternatieve aandrijvingen, op een even eenvoudige als toepassingsgerichte manier worden geïntegreerd.

De nieuwe generatie MAN-vrachtwagens staat voor bestuurdergerichtheid, efficiëntie, een grotere beschikbaarheid van voertuigen en MAN als sterke partner. Voor elk van deze thema’s heeft MAN digitale diensten ontwikkeld die het potentieel van de vrachtwagen vergroten en het dagelijkse leven van klanten vereenvoudigen – trouw aan het MAN-motto "Simplifying Business". Digitalisering vraagt echter meer dan louter het vermogen om op een geheel nieuw dimensionaal vlak te denken. Er is ook nood aan producten die consequent en voortdurend worden afgestemd op veranderende behoeften in de transportsector. Daarom gaat MAN ook geleidelijk een stap verder met zijn digitale diensten op alle domeinen, met bijkomende functies op het RIO-platform en nieuwe functies.

Bijkomende softwarefuncties met MAN Now

Het is niet alleen het optionele, volledig digitale instrumentenbord in de cockpit van de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens, inclusief een 12,3" groot kleurenscherm met hoge resolutie, dat afgestemd is op de behoeften van bestuurders. Een interface met RIO, het multi-vendorplatform voor digitale diensten, is ook voorgeïnstalleerd. Dankzij de nieuwe ‘over-the-air’-technologie zijn upgrades voor voertuigfuncties beschikbaar via MAN Now en dat op een comfortabele manier en zonder tussenstop in een MAN-werkplaats. Een eenvoudige online activering van de functies bespaart tijd en verhoogt de flexibiliteit van de voertuigconfiguratie dankzij de beschikbaarheid van latere aanpassingsopties. Voor alle voertuigen van de nieuwe generatie vrachtwagens kan het huidige kaartmateriaal met een druk op de knop in het voertuig worden geladen via MAN MapUpdate. Ook eenvoudig onderweg te reserveren is MAN OnlineTraffic, dat live verkeersgegevens integreert in de routegeleiding. Het leidt de vrachtwagen via de optimale weg naar zijn bestemming.

Vanaf januari 2022 kunnen meer softwarefuncties dan ooit tevoren via MAN Now worden verzonden: op die manier kunnen ook MAN TipMatic-rijprogramma’s zoals ‘EfficiencyPlus’ of ‘Tanker’ achteraf ‘over-the-air’ worden geïnstalleerd. Eveneens nieuw in MAN Now zijn functies zoals MAN Idle Shutdown, MAN EfficientCruise, MAN EfficientRoll en MAN TimeControl. Daarnaast wordt de portfolio van ‘over-the-air’ functies voortdurend uitgebreid.

Bijkomende functies voor MAN Perform

Veel van de digitale toepassingen die door de nieuwe MAN-vrachtwagen worden ondersteund, maken efficiënt rijden mogelijk. MAN Perform, de tool voor operationele analyse, evalueert alle relevante voertuiggegevens in dit opzicht en biedt zo een zinvolle basis voor de evaluatie van individuele rijprestaties. Die kunnen op hun beurt worden gebruikt om geschikte opleidingsprogramma’s uit te voeren. Een daarvan is de MAN Connected CoDriver Training, waarbij een MAN ProfiDrive-trainer, die via een handenvrij systeem is verbonden, “op tournee” gaat met de bestuurder en hem in real time begeleidt op basis van de gegevens die door MAN Perform worden verstrekt.

Vanaf de herfst zal MAN Perform geautomatiseerde fleet- en bestuurdersrapporten ter beschikking stellen, zodat de efficiëntie nog makkelijker kan worden verhoogd. De fleetbeheerders ontvangen op regelmatige tijdstippen een e-mailbericht wanneer fleet- of bestuurdersrapporten beschikbaar zijn. Terwijl fleetrapporten focussen op de prestatiewaarden van een voertuig of wagenpark in vergelijking met de week of maand ervoor, vergelijkt het bestuurdersrapport de waarden die betrekking hebben op een bestuurder of alle bestuurders met een vorige periode.

Vanaf januari 2022 wordt het algoritme van MAN Perform nog minutieuzer. Vanaf dat moment zullen bijkomende parameters in de operationele analyse worden opgenomen: het gebruik van rijhulpsystemen en de omgevingstemperatuur. Vanaf dan zullen fleetbeheerders ook zelf de criteria voor de analyse van prestatiegegevens kunnen configureren. Op basis van deze criteria wordt een evaluatiescore berekend.

Volgende uitbreidingsfase voor MAN ServiceCare

Als u een maximale voertuigbeschikbaarheid en minimale stilstandtijd wilt, moet u vooruitziend te werk gaan. Dat is precies wat transportbedrijven met MAN ServiceCare kunnen bereiken. Het servicecentrum van MAN informeert actief over toekomstige onderhoudsvereisten en kan de afspraken in de werkplaats slim bundelen. MAN-klanten kunnen in MAN ServiceCare gemakkelijk zelf een overzicht krijgen van geplande afspraken, onderdelen die in bestelling zijn en schademeldingen.

Vanaf eind 2021 zal het genetwerkte pechbeheer de servicecentra van MAN in een vroeger stadium ondersteunen om alle relevante gegevens over een voertuig ‘over-the-air’ te bekijken. Zo kan het onderhoudspersoneel zich optimaal voorbereiden op een snelle herstelling nog voor het voertuig naar de werkplaats komt. Bovendien start de volgende slimme fase van MAN ServiceCare op verschillende pilootmarkten: het servicecentrum neemt contact op met klanten in hun lokale taal en raadt aan om actie te ondernemen zodra zich een fout voordoet in het voertuig. Zo kunnen voorspelbare storingen en opvolgingskosten slim worden vermeden.

Updates voor de MAN Driver App

De gratis MAN Driver App, die bestuurders dankzij zijn slimme functies ontlast van een deel van de complexe dagelijkse handelingen, draagt ook bij tot de efficiëntie: vertrekcontroles, schademeldingen, een MAN Dealership Search en korte instructies, bijstand bij pech en rij-/rusttijden (met MAN Timed) kunnen met deze app gemakkelijk worden georganiseerd en zo tijd besparen. Recent werden ook aanbevelingen voor een zuinigere rijstijl toegevoegd aan de portfolio van de app. Hij is beschikbaar voor zowel iOS- als Android-apparaten.

Acht andere taalversies van de MAN Driver App zijn al beschikbaar en de functie afstandsbediening voor het multimediasysteem in de app is nu ook beschikbaar voor iOS-toestellen. Klanten die MAN Perform gebruiken, zullen via de MAN Driver App voortaan ook uitleg over de scores krijgen als onderdeel van de analyse van individuele rijstijlen.

MAN ontwikkelt ook voortdurend de andere digitale diensten binnen de MAN DigitalServices-portfolio als een sterke, persoonlijke en competente partner. Vanaf oktober 2021 bijvoorbeeld Compliant, de dienst voor het uitlezen van tachograafgegevens via remote query, die verschillende bedrijfskaarten beheert in een klantenbestand en die toewijst aan geselecteerde voertuigen. MAN maakt er een punt van om al deze MAN DigitalServices intern te ontwikkelen zodat de producten, die perfect afgestemd zijn op de technologie van MAN-voertuigen, een optimale meerwaarde genereren.

Digitalisering is simpelweg onmisbaar. Eén blik op de schat aan digitale diensten en functies in MAN-vrachtwagens en de enorme bijdrage die ze leveren aan de bestuurdergerichtheid, de kostenefficiëntie en de beschikbaarheid van voertuigen bewijst dat. Tegelijk heeft MAN zijn leidende principe nogmaals onderstreept door middel van innovatie in actie: Simplifying Business.

30.04.2024 | Truck
MAN Truck & Bus zal als eerste Europese vrachtwagenconstructeur een kleine reeks voertuigen met waterstofverbrandingsmotor lanceren. De aanvankelijk geplande oplage van ongeveer 200 exemplaren zal reeds in 2025 worden geleverd aan klanten binnen Europa en aan enkele landen daarbuiten.
Meer
26.04.2024 | Van
De MAN TGE krijgt met het modeljaar 2025 een uitgebreide functionele en interieurupdate. De "vrachtwagen onder de bestelwagens" maakt dus de grootste technologische sprong in zijn geschiedenis.
Meer
16.04.2024 | Truck
MAN Truck & Bus breidt zijn eTruck-portfolio gevoelig uit. Het aantal configureerbare eTruck-varianten stijgt van drie vaste klantencombinaties naar meer dan een miljoen versies.
Meer