Waar hij ook komt, hij maakt een blijvende indruk: in steden, op beurzen, in de Dolomieten of nu bij de Sustainable Bus Award (Sby). De MAN Lion's City 10 E maakte indruk op de jury van internationale vakjournalisten en won de prijs in de categorie 'Urban'. Vooral de efficiëntie, milieuvriendelijkheid en compacte afmetingen van de volledig elektrische bus vielen in de smaak, net als het engagement van MAN als pionier op het vlak van eMobility.
- MAN Lion's City 10 E wint ‘Duurzame bus van het jaar 2024’ in de categorie ‘Urban’
- Prijs uitgereikt op de 'Gala-avond' aan de vooravond van Busworld in Brussel
- Doorslaggevend voor de jury: zeer goede passagierscapaciteit, compacte afmetingen, uitstekende draaicirkel, perfect geschikt voor gebruik in krappe binnensteden, krachtige elektromotor en nog veel meer
- MAN richt zich al jaren op emissievrije voertuigen, die voortdurend worden ontwikkeld en verbeterd
Dit was de zesde keer dat de Sby Award werd uitgereikt sinds de oprichting ervan. En net als in voorgaande jaren bekroonde de internationale jury alleen de meest innovatieve en duurzame bussen op de Europese markt. Een van de winnaars is de MAN Lion’s City 10 E, die in de categorie ‘Urban’ won en zo zijn concurrenten achter zich liet. “We zijn verheugd dat de MAN Lion’s City 10 E, en dus het jongste model van onze MAN-familie van elektrische bussen, indruk heeft gemaakt op de vakjury en de prijs voor Duurzame bus van het jaar 2024 heeft gewonnen,” aldus Barbaros Oktay, Head of Bus van MAN Truck & Bus, die de prijs op vrijdag 6 oktober in ontvangst nam tijdens de ‘PLECHTIGE OPENING VAN BUSWORLD 2023’. De 'Gala-avond' vond plaats bij de start van 'Busworld Europe' in Brussel. De Sby Award is de eerste en enige Europese onderscheiding die het thema duurzaamheid specifiek voor lijn-, intercity-bussen en touringcars bekroont. "Juist daarom zijn we bijzonder trots op de prijs. Het is immers een eerbetoon aan onze onver-moeibare inzet voor milieuvriendelijke oplossingen en innovatieve technologieën. Tegelijk toont de prijs aan dat de MAN Lion's City 10 E niet alleen door klanten en passagiers, maar ook door experts uitstekend wordt onthaald als zuinig en duurzaam voertuig," maakte Oktay duidelijk.
Tot slot werd de prijs uitgereikt door een jury van vakjournalisten die acht Europese landen vertegenwoordigde. De jury kende de prijs toe aan de MAN Lion's City 10 E om verschillende redenen: Enerzijds bestrijkt de volledig elektrische stadsbus een belangrijk marktsegment met een zeer goede passagierscapaciteit tot 80 personen. Tegelijk zorgen het lage gewicht en de lengte van 10,5 meter voor een goede wendbaarheid. Met zijn compacte afmetingen en recordbrekende draaicirkel van 17,2 meter is hij geschikt voor gebruik in krappe binnensteden en drukke stedelijke gebieden. Net als alle andere modellen van de MAN-familie van elektrische bussen wordt de Lion's City 10 E aangedreven door een krachtige centrale elektromotor met een maximumvermogen van 240 kW. Door de motor intern te ontwikkelen onderscheidt MAN zich op de markt van elektrische bussen, waar volgens de jury veel concurrenten sterk afhankelijk zijn van onderdelen van derden. Volgens de jury draagt deze interne ontwikkeling niet alleen bij tot de prestaties van de bus, maar onderstreept ze ook het engagement van MAN als pionier op het gebied van elektrische bustechnologie. Dat maakt de Lion’s City 10 E bijzonder aantrekkelijk voor milieubewuste lokale vervoersbedrijven en een meer dan verdienstelijke winnaar van de ‘Sustainable Bus Award’.
MAN Lion's City 10 E maakt indruk op beurzen en in de Dolomieten
De Lion's City 10 E maakte dit jaar al indruk op de bezoekers van de UITP-beurs in Barcelona. Hij is nu van 7 tot 12 oktober te zien op de MAN-stand in hal 4 van ‘Busworld Europe’. Naast zijn duurzaamheid zullen de compacte afmetingen van deze volledig elektrische stadsbus, die sinds begin 2023 in productie is in de stadsbusfabriek van MAN in het Poolse Starachowice, vooral de aandacht trekken. De reden hiervoor is dat de midibus-versie zijn sterke punten kan uitspelen, met name bij het toenemende gebruik van klantgerichte 'on demand'-diensten en als aanvulling op drukke momenten. Daarnaast is hij ook een wendbare pendelbus voor in het stadscentrum. De stadsbus heeft immers een vergelijkbare reizigerscapaciteit als vele 12 meter lange solobussen, maar vergt aanzienlijk minder verkeersruimte en is veel wendbaarder. Dat de MAN Lion's City 10 E ook de ideale oplossing is voor veeleisende routes, bleek onlangs uit een praktijktest in bergachtig terrein in de Zuid-Tiroolse Dolomieten. Tijdens de 531 km lange rit legde de elektrische bus meer dan 10.000 hoogtemeters af en verbruikte hij gemiddeld 0,77 kWh per kilometer. De Lion's City E behaalde deze topcijfers op het vlak van efficiëntie dankzij innovatieve technologie en een opmerkelijk recuperatiepercentage van meer dan 50 procent.
“Vooral bij het openbaar vervoer is er meer vraag naar duurzame oplossingen dan ooit. Samen met partners en klanten zetten we daarom in op duurzame mobiliteit en engageren we ons voor de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs," zegt Barbaros Oktay. Hij voegt eraan toe: "Uiterlijk in 2050 willen we broeikasgasneutraal zijn. We zijn ervan overtuigd dat de toekomst toebehoort aan emissievrije voertuigen. Daarom gaan we resoluut verder op de ingeslagen weg naar een duurzaam lokaal openbaar vervoer, met een volledig elektrische aandrijving – en onze MAN Lion's City E." Maar niet ‘alleen’ MAN kiest voor de volledige elektrische stadsbus; steeds meer transportbedrijven in heel Europa doen dat ook. Onlangs rolde de 1.000e elektrische bus van de productielijn.
CO2-airconditioning belooft meer efficiëntie en actieradius
Hij dankt zijn succes ook aan het feit dat MAN voortdurend zijn diensten en producten verbetert en ook onophoudelijk de elektrische bus ontwikkelt. "Onze focus ligt altijd op onze klanten. Ons doel is duidelijk: De activiteiten van klanten vereenvoudigen door middel van toonaangevende duurzame oplossingen," maakt Barbaros Oktay duidelijk. Bij het optimaliseren van de Lion's City E ligt de nadruk dan ook duidelijk op het verhogen van de veiligheid en het comfort voor bestuurders en passagiers, alsook op de efficiëntie van het voertuig. Zo zorgt de CO2-airconditioning, die nu standaard is, voor meer duurzaamheid. Het systeem is immers milieuvriendelijker en tegelijk aanzienlijk efficiënter, wat in de huidige Lion’s City E al een extra rijbereik tot 25 km kan opleveren.
Batterijen gebruiken en recycleren op een grondstofbesparende manier
Batterijtechnologie speelt voor MAN ook een centrale rol op het vlak van duurzaamheid. Hier ligt de nadruk op zaken zoals veiligheid, lange levensduur, energie-inhoud rekening houdend met gewicht en ruimte, robuustheid en kosten, evenals later gebruik en recyclage. Het doel is om in eerste instantie de levensduur van batterijen te verlengen en, wanneer dat niet meer mogelijk is, de grondstoffen erin te recycleren. De batterijen die na gebruik in het voertuig terugkomen bij MAN, worden intensief geanalyseerd. Als de batterijpakketten niet meer als zogenaamde tractiebatterij kunnen worden gebruikt, zijn ze nog wel geschikt als tweedehandse batterij in het voertuig na reparatie in de fabriek (2e gebruik), ofwel als second-life batterij (2e levensduur). Om het recyclagepercentage te optimaliseren, steunt MAN op een mechanisch proces gevolgd door een hydrometallurgische behandeling.
"Op die manier kan tot 96 procent van de batterijen gerecycleerd worden," zegt Heinz Kiess, Head of Product Marketing Bus bij MAN Truck & Bus.
Over de Sustainable Bus Award
Het doel van de Sustainable Bus Award is om een positief bewustzijn van duurzaamheid te creëren. "En natuurlijk slagen we erin om dit te doen met innovatieve voertuigen zoals de MAN Lion's City 10 E," aldus Oktay. Vooral aspecten zoals veiligheid, comfort, geluid, recycleerbaarheid van onderdelen, maar ook het algemene milieubewustzijn van de fabrikant spelen een rol in de beoordeling van de jury.