MAN België
Terug naar het overzicht

ANITA: wanneer de vrachtwagen zelf zijn weg vindt in de terminal

01.06.2022 Truck

MAN Truck & Bus, Deutsche Bahn, de Fresenius University of Applied Sciences en Götting KG maken een positieve tussentijdse balans op voor hun gezamenlijke automatiseringsproject ANITA (Autonomous Innovation in Terminal Operations). Met de eerste openbare rit van het zelfrijdende vrachtwagensysteem op het testcircuit van MAN in München presenteerden de partners wat tot dusver werd bereikt en kondigden ze de volgende stap aan: intensieve praktijk- en ontwikkelingsritten in het containerdepot van DB Intermodal Services en de DUSS-terminal (Deutsche Umschlaggesellschaft SchieneStraße mbH) in Ulm-Dornstadt.

Het doel van ANITA is autonome vrachtwagens in te zetten om de processen die gepaard gaan met het overzetten van containers van de weg naar het spoor te stabiliseren, waardoor ze efficiënter, gemakkelijker te plannen en tegelijkertijd flexibeler worden. Zo kunnen in de toekomst meer goederen via milieuvriendelijk gecombineerd transport worden vervoerd. Daartoe zal MAN de elektronische zintuigen van de autonome vrachtwagen de komende maanden aanscherpen in een reële gebruiksomgeving, zodat hij de omgeving kan waarnemen, kan reageren en plannen als een echte chauffeur.

“De basisautomatiseringstechnologie voor ANITA is klaar. Om die te verfijnen, gaan we nu rechtstreeks de vergelijking maken met de praktijk. Zo kunnen we het systeem verder ontwikkelen met het oog op operationele betrouwbaarheid en toegevoegde waarde voor de toekomstige gebruiker”, aldus dr. Frederik Zohm, lid van de raad van bestuur van MAN Truck & Bus, verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling, tijdens de premièrerit. “We streven die aanpak consequent na om vanaf het einde van het decennium autonome vrachtwagens voor terminalverkeer te kunnen aanbieden als serietechnologie. Geëngageerde partners zoals Deutsche Bahn, Götting KG en de Fresenius University of Applied Sciences zijn daarbij essentieel.”

De partners zijn van plan een jaar lang testritten te maken om het autonome prototype zo vaak mogelijk met de werkelijkheid in aanraking te laten komen tijdens het stapsgewijze ontwikkelings- en optimaliseringsproces. Er rijdt altijd een veiligheidschauffeur mee om indien nodig in te grijpen. De intensieve testritten komen niet alleen de verdere ontwikkeling van de autonome vrachtwagen ten goede, maar ook de voorbereiding van de terminals voor de integratie van de nieuwe technologie: “Spoor en weg gecombineerd – dat is de milieuvriendelijke oplossing voor de logistiek van de toekomst. We werken hier samen om deze intermodale transporten te laten groeien. Digitalisering en automatisering helpen ons de interfaces met de goederentrein en de processen in de terminals eenvoudig en snel te maken”, aldus dr. Sigrid Nikutta, lid van de raad van bestuur van Deutsche Bahn AG, verantwoordelijk voor vrachtvervoer, en Chief Executive Officer van DB Cargo AG.

Opdat de autonome vrachtwagen zijn transporttaak voor containerbehandeling kan uitvoeren, moet hij kunnen communiceren met de infrastructuur van het DBIS-depot en de DUSS-terminal. Daartoe hebben de wetenschappers van de Fresenius University of Applied Sciences in de eerste fase van het project de bestaande processen, procedures en gedragingen van mensen en machines ter plaatse geanalyseerd en omgezet in een digitale reeks regels. De Contract Specification Language (CSL) van Deon Digital dient als gemeenschappelijke taal voor een duidelijke en volledige communicatie tussen alle betrokken systemen. Het resultaat is een compleet missieplanningssysteem dat zowel het voertuig als de IT-systemen van DBIS Depot en DUSS Terminal verbindt.

“We zijn blij te zien hoe ons voorbereidende werk met succes kan worden gebruikt bij het verdere verloop van het ANITA-project, in interactie met de vrachtwagen”, benadrukt prof. dr. Christian T. Haas van de Fresenius University of Applied Sciences. Tijdens de geplande praktijkritten stuurt de missieplanning van de wetenschappers zijn orders door naar de geautomatiseerde vrachtwagen en begeleidt die door het containerverwerkingsproces.

“Gedurende de praktijktests in de terminal zullen we elke dag meer te weten komen”, aldus MAN-projectmanager Amelie Jacquemart-Purson. “Hoogtechnologische vaardigheden zijn nodig om de camera-, lidar- en radargegevens samen te voegen, te interpreteren en correct te implementeren.”

Concreet betekent dit veel softwareontwikkeling: tijdens proefritten zal MAN het gedrag van het voertuig analyseren. Deze bevindingen worden vervolgens stapsgewijs geïmplementeerd via software-updates. Het autonome systeem moet alle beslissingen aankunnen die een chauffeur vandaag neemt op basis van zijn zintuiglijke indrukken. Dat betekent niets minder dan het vervangen van menselijke percepties en handelingen.

Het project 'Autonomous Innovation in Terminal Operations'(ANITA) is op 1 juli 2020 van start gegaan met als doel de afhandeling tussen vervoerswijzen te automatiseren en zo flexibeler en efficiënter te maken. Het wordt gefinancierd met 5,5 miljoen euro uit het programma 'Neue Fahrzeug- und Systemtechnologien' (Nieuwe voertuig- en systeemtechnologieën) van het Duitse federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en duurt 39 maanden.

Meer over het ANITA-project:

https://www.anita.digital/en/

26.11.2024 | Bus,  Truck
MAN Truck & Bus maakt snel na elkaar de overstap naar elektromobiliteit: na een bouwperiode van slechts één jaar viert het bedrijf vandaag de inhuldigingsceremonie van het nieuwe gebouw voor de grootschalige batterijproductie voor volledig elektrische vrachtwagens en bussen in de vestiging in Neurenberg.
Meer
24.10.2024 | Bus
Of het nu in de stad is of op het platteland - de MAN Lion's City 12 E LE kan het allebei moeiteloos aan. Naast zijn flexibiliteit scoort hij ook met zijn duurzaamheid, die nu ook indruk heeft gemaakt op de jury van internationale vakjournalisten voor de Sustainable Bus Awards (Sby). De eerste volledig elektrische bus met lage instap van MAN won de award in de categorie ‘Intercity’.
Meer
24.10.2024 | Truck
Een nieuw tijdperk bij MAN Truck & Bus is begonnen: het bedrijf startte met de levering van zijn volledig elektrische zware vrachtwagens. In Leipzig werd de allereerste vrachtwagen van 40 ton door Friedrich Baumann, lid van de Raad van Bestuur voor Sales bij MAN, overhandigd aan autoleverancier DRÄXLMAIER Group. In de toekomst zal DRÄXLMAIER de MAN eTGX inzetten om batterijen voor de Porsche Macan Electric emissievrij naar de Porsche-fabriek in Leipzig te vervoeren.
Meer