MAN België
Terug naar het overzicht

MAN TGE wordt nog klimaatvriendelijker

24.06.2021 Truck

Vanaf 1 januari 2022 moeten bestelwagens van klasse N1 (dus met een maximaal toegelaten massa tot 3,5 ton) worden aangedreven door motoren van emissieniveau Euro 6d. MAN Truck & Bus voldoet reeds aan deze norm met zijn TGE-bestelwagens: dankzij de nieuwe motor en herwerkte AdBlue®-injectie bespaart hij ongeveer tien procent CO2 per kilometer.

De hele transportsector ondergaat momenteel een transformatieproces. Heel binnenkort zullen elektrische aandrijvingen in bedrijfsvoertuigen net zo alledaags zijn als de krachtige computer in uw broekzak. Maar tot het zover is, heeft de verbrandingsmotor nog een belangrijke rol te spelen. Hij wordt dan ook verder ontwikkeld. De dieselmotoren die MAN nu gebruikt, zullen nog schoner en zuiniger worden. Zo ontlast MAN het milieu met elk nieuw voertuig dat in gebruik wordt genomen.

Maar laten we bij het begin beginnen: vanaf 1 januari 2022 moeten alle nieuw geregistreerde N1-voertuigen in de EU voldoen aan de Euro 6d-emissienorm. Het verschil tussen de vorige Euro 6d temp-norm en de nieuwe Euro 6d-norm ligt echter niet in de emissiegrenswaarden zelf, maar in de maximaal toegelaten overschrijdingsfactor van de grenswaarden in het reële wegverkeer (RDE = Real Driving Emission). De overschrijdingsfactor geeft aan in welke mate de reële uitstoot van stikstofoxiden (NOx) mag afwijken van de waarde gemeten tijdens de testbanktest volgens de WLTP-cyclus. Die factor werd door de nieuwe Euro 6d-norm teruggebracht van 2,1 naar 1,43.

De nieuwe MAN-motoren voor de TGE tot 3,5 ton maken ook indruk met een aanzienlijke daling van het brandstofverbruik en dus ook van de CO2-emissies. De daling ligt bij alle motoren tussen 9 en 10 procent. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat de CO2-uitstoot van een gesloten bestelwagen van het type L3H3 (normale wielbasis, hoog dak) met een vermogen van 103 kW (140 pk) volgens de WLTP-cyclus daalt van 253 g/km (9,7 l/100 km) naar slechts 230 g/km (8,8 l/100 km). Doordat MAN vanaf eind november van dit

jaar standaard banden met een geoptimaliseerde rolweerstand (A-label) zal monteren, zullen de emissies met nog eens 3 g/km dalen (8,7 l/100 km).

De Euro 6d-motoren hebben een nieuw ontwikkelde uitlaatgasreiniging in de buurt van de motor, een nieuwe motorsturing, een grotere AdBlue®-tank met een inhoud van 30 liter en een nieuw uitlaatsysteem. De Euro 6d-motoren voor de MAN TGE zijn nu standaard geïnstalleerd.

Een nieuwe technologie die op de Euro 6d-motor wordt toegepast, is het SCR-systeem, dat ‘Twin Dosing’ werd gedoopt. Dat systeem is in ruime mate verantwoordelijk voor de hierboven vermelde CO2-daling. Die daling is namelijk te danken aan de bijkomende tweede SCR-katalysator en de dubbele SCR-injectie. (SCR = Selective Catalytic Reduction). Bij de ‘Twin Dosing’-technologie wordt het reductiemiddel AdBlue® geïnjecteerd in twee reductiekatalysatoren die achter elkaar zijn geplaatst. Eén ervan bevindt zich dicht bij de motor in de uitlaatgasreinigingsmodule, de tweede zit verder weg van de motor, aan de onderkant van het voertuig. Dat concept verzekert een sterke daling van de stikstofoxidenuitstoot bij hoge en lage uitlaatgastemperaturen.

Naast de nu nog zuinigere 2,0-liter dieselmotor is de MAN TGE ook verkrijgbaar als de zuiver elektrische MAN eTGE, die steeds meer klanten in Europa weet te overtuigen met zijn lokaal emissievrije aandrijving.

30.04.2024 | Truck
MAN Truck & Bus zal als eerste Europese vrachtwagenconstructeur een kleine reeks voertuigen met waterstofverbrandingsmotor lanceren. De aanvankelijk geplande oplage van ongeveer 200 exemplaren zal reeds in 2025 worden geleverd aan klanten binnen Europa en aan enkele landen daarbuiten.
Meer
26.04.2024 | Van
De MAN TGE krijgt met het modeljaar 2025 een uitgebreide functionele en interieurupdate. De "vrachtwagen onder de bestelwagens" maakt dus de grootste technologische sprong in zijn geschiedenis.
Meer
16.04.2024 | Truck
MAN Truck & Bus breidt zijn eTruck-portfolio gevoelig uit. Het aantal configureerbare eTruck-varianten stijgt van drie vaste klantencombinaties naar meer dan een miljoen versies.
Meer