MAN België
Terug naar het overzicht

Productiehal voor nieuwe groepsmotor is klaar

28.03.2023 Truck

Met de inhuldigingsceremonie voor de toekomstige productiehal voor de nieuw ontwikkelde 13-liter-dieselmotor heeft de MAN-fabriek in Neurenberg opnieuw een belangrijke mijlpaal in zijn transformatie bereikt. Met de ceremonie, die onder meer werd bijgewoond door burgemeester Marcus König van Neurenberg, MAN-CEO Alexander Vlaskamp en werfleider Ulrich Zimmer, komt een einde aan de 15 maanden durende bouwfase van het bijzonder grootschalige project.

- De investering van €170 miljoen maakt het 23.000 m² grote nieuwe gebouw tot een van de grootste bouwprojecten op de MAN-site in Neurenberg.
- Dieselmotor met cilinderinhoud van 13 liter, ontwikkeld voor alle merken.

De investering van ongeveer € 170 miljoen maakt de nieuwe hal tot een van de meest uitgebreide bouwprojecten op de MAN-site in Neurenberg. In de ongeveer 23.000 m² grote vestiging zullen meer dan 160 hooggekwalificeerde banen worden gecreëerd. In de ultramoderne productieomgeving zullen werknemers in drie ploegen de kernonderdelen van de nieuwe 13 liter grote dieselmotor voor alle merken van TRATON GROUP produceren. De gebouwen en de geïnstalleerde systeemtechnologie zijn ontworpen volgens de nieuwste bevindingen op het gebied van energie-efficiëntie. Ergonomie, toegankelijkheid en aantrekkelijk ontworpen gemeenschappelijke ruimtes creëren een aangename en duurzame werkomgeving.

“We schrijven dit jaar geschiedenis. Binnen de groep hebben we besloten om in de toekomst te vertrouwen op een gemeenschappelijke bouwkit. En vandaag vieren we de inhuldiging van de hal waarin binnenkort motoren van de nieuwe, gezamenlijke motorgeneratie zullen worden geproduceerd. Zo loodsen we TRATON GROUP en haar merken een nieuw tijdperk in. De komende jaren zal de motor ook bij MAN worden geïnstalleerd. Verwacht wordt dat dit de laatste volledig nieuw ontwikkelde verbrandingsmotor van de groep wordt. Hij zal dan ook nog jarenlang onze productwereld verrijken en MAN-klanten inspireren,” aldus Christian Levin, voorzitter van de raad van bestuur van TRATON SE.

Alexander Vlaskamp, Voorzitter van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus SE, verklaarde: “Bij MAN Truck & Bus streven we een duidelijke emissievrije strategie na. We gaan ervan uit dat tegen 2030 ongeveer de helft van alle voertuigen die we aan klanten leveren een lokaal emissievrije aandrijving zullen hebben. Op sommige markten buiten Europa en voor specifieke toepassingen zoals terreinroutes zullen dieselmotoren een belangrijke rol blijven spelen in de overgangsperiode naar lokaal emissievrij goederenvervoer. Met deze investering houden we rekening met die ontwikkeling.”

“De nieuwe hal voor de productie van de nieuwe, gezamenlijke dieselmotor voor TRATON GROUP is een duidelijk engagement voor de locatie in Neurenberg. We investeren 170 miljoen euro in onze traditionele motorfabriek en creëren 160 jobs. Dat is een even sterk signaal als de oprichting van een grootschalige batterijfabriek voor onze elektrische vrachtwagens en bussen in Neurenberg en weerspiegelt de transformatie die we hier op de site actief vormgeven,” zegt Ulrich Zimmer, site manager van MAN Truck & Bus SE in Neurenberg.

Vanaf 2024 neemt de fabriek van Neurenberg de nieuwe, gezamenlijke 13-litermotor van TRATON GROUP in productie en rond diezelfde tijd gaat de serieproductie van de elektrische langeafstandsvrachtwagens van MAN van start in de fabriek van München. Hun elektrische aandrijfgehelen zullen ook uit de fabriek in Neurenberg komen. De productie van de hoogspanningsbatterijen werd vorig jaar al opgestart. Tijdens de toekomstige technologische transformatie zullen conventionele en geëlektrificeerde aandrijfsystemen naast elkaar van de productielijn in München rollen. Daarom levert Neurenberg centrale componenten voor beide aandrijftypes.

De nieuwe dieselmotor, die werd ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen de merken van de groep, slaat een brug tussen de verbrandingsmotor en de geëlektrificeerde aandrijfsystemen van de toekomst. Met zijn brandstofverbruik dat gevoelig lager ligt dan bij zijn voorganger vestigt de nieuwe krachtbron nieuwe normen.

06.06.2023 | Van,  Services
Een premature baby die dringend moet vervoerd worden naar een gespecialiseerde neonatale intensieve zorg. Een zestiger met een plotse beroerte die nood heeft aan een neurochirurgische ingreep. Met de nieuwe high tech MAN TGE ziekenwagen van het UZ Brussel, het universitair ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel, begeleidt een gespecialiseerd transportteam met artsen, verpleegkundigen en ambulanciers deze patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis, met ondersteuning van een arts-specialist (al dan niet vanop afstand). Ze maken daarvoor gebruik van hoogtechnologische hulpmiddelen en telegeneeskunde in een moduleerbare ziekenwagen die kan afgestemd worden op de specifieke noden van de patiënten van 300g tot 300kg. Deze ziekenwagen, ontwikkeld in co-creatie met verschillende partners waaronder MAN, is de eerste in zijn soort in Europa.
Meer
02.05.2023 | Van,  Truck
Dankzij een zeer positieve bestelsituatie verwacht MAN Truck & Bus in 2023 een recordverkoop van TGE-bestelwagens. Er zitten ook innovaties in het product: de achterwielaangedreven TGE met enkele banden en automatische versnellingsbak werden toegevoegd, net als nieuwe aanbiedingen als basis voor kampeerauto’s.
Meer
26.04.2023 | Bus
MAN zet in op het gebruik van geautomatiseerde stadsbussen. In het kader van het onderzoeksproject MINGA zal het bedrijf in München een geautomatiseerde elektrische stadsbus in de praktijk testen. De drijfveren achter geautomatiseerd rijden in de stadsbussector zijn vooral de hoge TCO-besparingen en het tekort aan chauffeurs, wat hiermee kan worden tegengegaan.
Meer