MAN België
Terug naar het overzicht

Productiehal voor nieuwe groepsmotor is klaar

28.03.2023 Truck

Met de inhuldigingsceremonie voor de toekomstige productiehal voor de nieuw ontwikkelde 13-liter-dieselmotor heeft de MAN-fabriek in Neurenberg opnieuw een belangrijke mijlpaal in zijn transformatie bereikt. Met de ceremonie, die onder meer werd bijgewoond door burgemeester Marcus König van Neurenberg, MAN-CEO Alexander Vlaskamp en werfleider Ulrich Zimmer, komt een einde aan de 15 maanden durende bouwfase van het bijzonder grootschalige project.

- De investering van €170 miljoen maakt het 23.000 m² grote nieuwe gebouw tot een van de grootste bouwprojecten op de MAN-site in Neurenberg.
- Dieselmotor met cilinderinhoud van 13 liter, ontwikkeld voor alle merken.

De investering van ongeveer € 170 miljoen maakt de nieuwe hal tot een van de meest uitgebreide bouwprojecten op de MAN-site in Neurenberg. In de ongeveer 23.000 m² grote vestiging zullen meer dan 160 hooggekwalificeerde banen worden gecreëerd. In de ultramoderne productieomgeving zullen werknemers in drie ploegen de kernonderdelen van de nieuwe 13 liter grote dieselmotor voor alle merken van TRATON GROUP produceren. De gebouwen en de geïnstalleerde systeemtechnologie zijn ontworpen volgens de nieuwste bevindingen op het gebied van energie-efficiëntie. Ergonomie, toegankelijkheid en aantrekkelijk ontworpen gemeenschappelijke ruimtes creëren een aangename en duurzame werkomgeving.

“We schrijven dit jaar geschiedenis. Binnen de groep hebben we besloten om in de toekomst te vertrouwen op een gemeenschappelijke bouwkit. En vandaag vieren we de inhuldiging van de hal waarin binnenkort motoren van de nieuwe, gezamenlijke motorgeneratie zullen worden geproduceerd. Zo loodsen we TRATON GROUP en haar merken een nieuw tijdperk in. De komende jaren zal de motor ook bij MAN worden geïnstalleerd. Verwacht wordt dat dit de laatste volledig nieuw ontwikkelde verbrandingsmotor van de groep wordt. Hij zal dan ook nog jarenlang onze productwereld verrijken en MAN-klanten inspireren,” aldus Christian Levin, voorzitter van de raad van bestuur van TRATON SE.

Alexander Vlaskamp, Voorzitter van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus SE, verklaarde: “Bij MAN Truck & Bus streven we een duidelijke emissievrije strategie na. We gaan ervan uit dat tegen 2030 ongeveer de helft van alle voertuigen die we aan klanten leveren een lokaal emissievrije aandrijving zullen hebben. Op sommige markten buiten Europa en voor specifieke toepassingen zoals terreinroutes zullen dieselmotoren een belangrijke rol blijven spelen in de overgangsperiode naar lokaal emissievrij goederenvervoer. Met deze investering houden we rekening met die ontwikkeling.”

“De nieuwe hal voor de productie van de nieuwe, gezamenlijke dieselmotor voor TRATON GROUP is een duidelijk engagement voor de locatie in Neurenberg. We investeren 170 miljoen euro in onze traditionele motorfabriek en creëren 160 jobs. Dat is een even sterk signaal als de oprichting van een grootschalige batterijfabriek voor onze elektrische vrachtwagens en bussen in Neurenberg en weerspiegelt de transformatie die we hier op de site actief vormgeven,” zegt Ulrich Zimmer, site manager van MAN Truck & Bus SE in Neurenberg.

Vanaf 2024 neemt de fabriek van Neurenberg de nieuwe, gezamenlijke 13-litermotor van TRATON GROUP in productie en rond diezelfde tijd gaat de serieproductie van de elektrische langeafstandsvrachtwagens van MAN van start in de fabriek van München. Hun elektrische aandrijfgehelen zullen ook uit de fabriek in Neurenberg komen. De productie van de hoogspanningsbatterijen werd vorig jaar al opgestart. Tijdens de toekomstige technologische transformatie zullen conventionele en geëlektrificeerde aandrijfsystemen naast elkaar van de productielijn in München rollen. Daarom levert Neurenberg centrale componenten voor beide aandrijftypes.

De nieuwe dieselmotor, die werd ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen de merken van de groep, slaat een brug tussen de verbrandingsmotor en de geëlektrificeerde aandrijfsystemen van de toekomst. Met zijn brandstofverbruik dat gevoelig lager ligt dan bij zijn voorganger vestigt de nieuwe krachtbron nieuwe normen.

16.04.2024 | Truck
MAN Truck & Bus breidt zijn eTruck-portfolio gevoelig uit. Het aantal configureerbare eTruck-varianten stijgt van drie vaste klantencombinaties naar meer dan een miljoen versies.
Meer
01.03.2024 | Van,  Bus,  Services,  Truck
Met ingang van 1 maart aanstaande worden er een aantal wijzigingen van kracht binnen het Management Team van MAN Truck & Bus nv, de Belgische invoerder van MAN bedrijfsvoertuigen, gevestigd te Kobbegem (Asse).
Meer
29.02.2024 | Bus,  Truck
Er zijn al twee herstelcentra voor batterijen van MAN actief in Duitsland en Spanje, in 2024 en 2025 volgen er nog meer in Europa.
Meer