MAN België

Een algemene benadering van de laadinfrastructuur – energie voor uw wagenpark

Laadinfrastructuur voor het E-wagenpark
Omschakeling elektromobiliteit:

In het kort

 • Laadoplossingen voor uw elektrische voertuigen
  Elektrische vrachtwagen, elektrische bus of elektrische bestelwagen: we bieden u een optimaal en krachtig laadconcept op basis van de gebruiksanalyse van uw voertuigen.
 • Laadinfrastructuuroplossingen op maat
  Samen met de MAN Premium-laadinfrastructuurpartners ABB, Heliox en SBRS bepalen we een laadinfrastructuur die perfect op u en uw behoeften is afgestemd.
 • Installatie en onderhoud: alles in eigen huis
  Naast de passende laadoplossing ontvangt u ook de installatie en het onderhoud ervan.

Een passende laadoplossing voor elke toepassing

Laadinfrastructuur grafisch weergegeven

Maximaal vermogen voor uw elektrische bedrijfswagens van MAN: met een eigen laadinfrastructuur zorgt u ervoor dat uw elektrische wagenpark snel en comfortabel van energie kan worden voorzien. Daarom bieden we u in nauwe samenwerking met onze MAN Premium-partners ABB, Heliox en SBRS in heel Europa holistische laadoplossingen voor een succesvolle omschakeling naar de elektromobiliteit.

Daarbij is er geen globale oplossing: het aantal voertuigen, de bouwomstandigheden op locatie en de beschikbare stroomaansluiting bepalen een optimaal laadconcept.

Of het nu gaat om maximale flexibiliteit met een mobiele laadoplossing, hele laadparken voor het nachtladen van grotere wagenparken of snel megawattladen: Onze krachtige laadoplossingen zijn optimaal op al uw elektrische modellen afgestemd en maken u thuisdepot tot een perfecte basis voor uw elektrische voertuigen. In de nacht geladen, bieden ze de volgende ochtend weer de volledige actieradius. En met behulp van snellaadvoorzieningen via het Megawatt Charging System (MCS) kunt u ook lange trajecten vrijwel probleemloos afleggen.

Een overzicht van de laadmogelijkheden

  Elektrische vrachtwagen (nachtladen) Elektrische vrachtwagen (snelladen) Elektrische bus Elektrische bestelwagen
Laadmogelijkheid DC-laadstation DC-laadstation DC-laadstation AC-wanddoos

DC-laadstation
Laadvermogen 40-375 kW (CCS) 750 kW-3,75 MV (MCS) 40-150 kW (CCS) 7,2 kW

40 kW (CCS)
Max. laadtijd 4 uur met 150 kW

1,5 uur met 375 kW
45 minuten met 750 kW

10 minuten met 3,75 MV
4 uur met 150 kW 5,2 uur met 7,2 kW

45 minuten tot 80% met 40 kW

Uw weg naar een optimale laadoplossing van MAN

1
Vraaganalyse via MAN 360° eMobility-advies

Bij de aankoop van een elektrische bedrijfswagen berekenen we de benodigde stroom en geven een eerste indicatie voor het benodigde aantal laadpalen. Uw contactpersoon van MAN bespreekt met u het juiste moment voor het verzamelen van een aanbieding en maakt een voorstel voor een geschikte MAN Premium-partner. Daarnaast onderzoeken we of er subsidies beschikbaar zijn.

2
Passende aanbiedingen verzamelen

In nauwe samenwerking met onze beproefde MAN Premium-partners ontwikkelen we de passende laadinfrastructuur voor u en uw elektrische wagenpark. Hier kunnen ook vergelijkingsaanbiedingen onder vallen. Deze bieden u maximale vrijheid in uw besluit.

3
Toewijzing van uw gewenste laadoplossing

Onze MAN Premium laadinfrastructuurpartners stellen u een oplossing voor en bespreken met u de details. U bepaalt welke oplossing u door onze partner wilt laten omzetten.

4
Installatie en onderhoud door de MAN Premium laadinfrastructuurpartner

Na een succesvolle toewijzing vindt de installatie en inbedrijfstelling van de laadinfrastructuur door onze partner bij u op locatie plaats. Zo kunt u eenvoudig en comfortabel aan de slag met e-mobiliteit.

Megawatt Charging System

De MAN kennisbrochure

Uitgebreid overzicht van de onderwerpen van de laadinfrastructuur: ontdek verschillende laadoplossingen, kom te weten wat een uitgebreide oplossing inhoudt – en leer begrippen lennen zoals Megawatt Charging en Combined Charging System. Verken bovendien voorbeeldoplossingen die aan uw behoeften voldoen. De MAN brochure voorziet hierin en ondersteunt u bij het verdiepen van uw kennis hierover.
Brochure downloaden

FAQ: veelgestelde vragen over de eigen laadinfrastructuur met MAN

De belangrijkste informatie over laadinfrastructuur: Van de kosten en financieringsmogelijkheden van laadoplossingen en de opbouw ervan tot het opladen van elektrische voertuigen – hier vindt u antwoorden op de veelgestelde vragen.

Laadinfrastructuur staat voor de mogelijkheid om met eigen laadstations – bijvoorbeeld op het eigen bedrijfsterrein – de eigen elektrische voertuigen snel, comfortabel, flexibel en voordelig van stroom te voorzien. Daarnaast biedt de openbare laadinfrastructuur laadpalen in verschillende uitvoeringen en vermogensklassen aan. Voor het langeafstands- en distributieverkeer zijn er verschillende laadmogelijkheden beschikbaar: bijv. op parkeerplekken, in winkelcentra of bij tankstations langs de snelweg in de vorm van laadparken.

De kosten van een laadinfrastructuur bestaan​uit de laadtechniek, de bouw- en installatiewerkzaamheden en eventuele uitgaven voor nieuwe aansluitingen bij de netbeheerder. De grootte van de financiële inspanning is afhankelijk van uw behoeften en gaan van enkele duizenden euro's voor een mobiele oplossing of de pure hardwarekosten voor een laadstation met een laadvermogen van 150 kW van momenteel circa 30.000 tot 40.000 euro tot grotere sommen voor gehele laadparken. Belangrijk: een nauwkeurige planning van een optimale laadstrategie uit het 360° eMobility-advies verlaagt uw investeringskosten.

Voor de opbouw van een eigen laadinfrastructuur hebt u passende, toegankelijke en reglementair geïnstalleerde laadstations nodig die voldoende van duurzaam gegenereerde stroom worden voorzien – bijv. via een fotovoltaïsche installatie op het dak van een van uw gebouwen. Want zo kunt u niet alleen uw elektrische wagenpark milieubewust en voordelig gebruiken, maar ook het openbare stroomnet ontlasten. Een stroomtransformator brengt de spanning op het vereiste niveau voor het laden van uw elektrische wagenpark. Dankzij een betrouwbaar digitaal netwerk kunt u de laadprocessen controleren en regelen. Een intelligent laadmanagementsysteem verdeelt het laadvermogen efficiënt en kan een bijdrage leveren aan het verlagen van de kosten voor stroom en de uitbouw van de laadinfrastructuur.

Ja! Hiervoor zijn nieuwe financieringsaanbiedingen voor bedrijven gepland. Door verschillende financieringsmaatregelen van de EU, het land of op gemeentelijk niveau worden bedrijven via financiële stimulering ondersteund om laadinfrastructuren op te bouwen. Als u een laadinfrastructuur wilt opbouwen of uitbreiden, kunt u tot wel 80 procent van de subsidiabele uitgaven als subsidie ontvangen. De hoogte van de financiering is sterk afhankelijk van de momenteel beschikbare programma's. Uw MAN contactpersoon en de MAN Premium laadinfrastructuurpartner kent de huidige maatregelen en geeft u graag advies hierover.

Het stroomverbruik van een elektrische vrachtwagen is afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals snelheid, straattype, lading, buitentemperatuur, topografie of nevenverbruikers. Daarom is het niet mogelijk om algemene specificaties te verstrekken. In de regel kan ervan worden uitgegaan dat voor veel toepassingen het energieverbruik in het bereik van 0,8 kWh/km (solovoertuig distributieverkeer) tot 1,2 kWh/km (treincombinatie langeafstandsverkeer) zal liggen.

De laadtijd van een elektrische vrachtwagen is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de accucapaciteit, het laadvermogen en de laadtechniek. Een eenvoudige basisregel luidt: hoe hoger het laadvermogen, des te sneller het laadproces. Grofweg kan de laadtijd worden berekend door de energie-inhoud van de accu door het laadvermogen te delen.

Voorbeeldlaadtijden

 • DC-snellaadstation met 150 kW laadvermogen (200 A): Laadtijd van 10% naar 100% afhankelijk van de accucapaciteit tussen 2 uur (240 kWh) en 4 uur (480 kWh).
 • DC-snellaadstation 375 kW laadvermogen (500 A): Laadtijd van 10% naar 80% afhankelijk van de accucapaciteit ongeveer 30 minuten (240 kWh) tot 60 minuten (480 kWh).
 • Megawatt Charging System (MCS) met max. 750 kW (1000 A): Laadtijd van 10% naar 80% onder 45 minuten met maximale accucapaciteit (480 kWh) en daarmee binnen de wettelijk voorgeschreven pauzetijden.

Verkrijgbaar in heel Europa
Een klant maakt een afspraak voor advies

Uw persoonlijke mobiliteitsconcept in 360°

Al meer dan 250 klanten in heel Europa vertrouwen op ons eMobility-advies – powered by MAN Transport Solutions. U staat op het punt om over te stappen naar elektromobiliteit? Ons individuele advies berekent de exacte energiebehoeften voor uw wagenpark en stelt vervolgens op maat gemaakte laadinfrastructuurconcepten op voor uw succescvolle omschakeling naar een milieubewuste elektromobilteit.
Afspraak voor persoonlijk advies maken