MAN België

Geautomatiseerde versnellingsbak: MAN TipMatic

Geautomatiseerde versnellingsbak: MAN TipMatic

In het kort

 • Comfortabele bediening
  Dankzij nieuw ontwikkelde transmissieregelaars op de rechter stuurkolom
 • Uitstekende efficiëntie
  Minder brandstofverbruik met maximaal rijcomfort
 • Individuele schakel- en opstartstrategieën
  Gecoördineerde schakelstrategieën voor verschillende toepassingen

Schakelfuncties voor meer comfort, efficiëntie en veiligheid

De geautomatiseerde MAN TipMatic-versnellingsbak verlaagt het brandstofverbruik en verhoogt het rijcomfort. Individuele schakel- en startstrategieën, geoptimaliseerd voor een breed scala aan toepassingen, bijvoorbeeld in weg-, heavy-duty, off-road- of hulpverleningsvoertuigen, zijn precies afgestemd op de aandrijflijn en maken efficiënt en comfortabel rijden mogelijk.

1
Gemakkelijke en comfortabele bediening

Met de transmissieregeling aan de rechter stuurkolom kan zowel het rijbereik als het rijprogramma worden geselecteerd. Dit maakt een intuïtieve en veilige bediening in de directe omgeving van het stuurwiel mogelijk.

2
Snelle versnellingswisselingen

De coördinatie tussen motor, koppeling en versnellingsbak maakt snel schakelen mogelijk. Daarbij zorgt SpeedShifting voor een snelle wissel tussen de drie hoogste versnellingen 10, 11 en 12. SmartShifting combineert een snel schakelproces in alle versnellingen. Zo wordt het momentum op hellingen behouden dankzij snelle terugschakelingen. Het brandstofverbruik wordt hierbij ook zo laag mogelijk gehouden.

3
Inschakelen van de motorrem

De elektronisch gestuurde motorrem van de opschakelhulp (HSU) zorgt voor snelle schakelingen tot drie versnellingen - vooral op hellingen. De intelligente schakellogica bepaalt de optimale schakelsnelheid op basis van gegevens zoals de stand van het gaspedaal, de voertuigmassa en de berekende rijweerstand.

Comfortabel rijden in stationair toerental

Idle Speed Driving maakt comfortabel rijden met stationair toerental mogelijk - de chauffeur kan de vrachtwagen dus precies manoeuvreren of comfortabel laten "vloeien" tijdens druk verkeer. Na het starten blijft het voertuig met een laag stationair toerental van ongeveer 600 tpm rijden zonder dat de bestuurder het gaspedaal hoeft in te trappen. Als het motorkoppel bij stationair toerental niet voldoende is, schakelt MAN TipMatic terug.

De belastingsdetectie van de MAN TipMatic-transmissie selecteert de optimale versnelling voor het wegrijden - afhankelijk van de belasting. Bovendien zorgen de grote spreiding van de tandwielen en een kanteldetectiesysteem voor een uitstekend wegrijgedrag.

Als uw vachtwagen toch vast zou zitten in de sneeuw of in vochtige, losse grond, zal de Schommelfunctie het losmaken vergemakkelijken. Hierbij wordt automatisch de geschikte versnelling gekozen om het koppel op de aandrijfwielen te reduceren en zodoende het doordraaien te onderdrukken.

Met MAN Now naar het juiste schakelprogramma

Met onze digitale service MAN Now kunt u MAN TipMatic-schakelprogramma's naar wens direct over-the-air boeken en overdragen.

MAN NOW - Upgrades Over-the-Air

 • Flexibele aanpassing van de voertuigfunctionaliteiten van uw nieuwe MAN Truck Generation en MAN Transporter
 • Automatische controle van de functies die voor uw voertuig beschikbaar zijn
 • Overdracht en installatie van software-upgrades dankzij innovatieve Over-the-Air-technologie – eenvoudig, snel en zonder tussenstop in de werkplaats
 • Gratis gebruik van individuele functies

Naar boeken

Meer informatie? Deze kant op!

Hebt u vragen?

Configureer uw ideale voertuig

Advies? Bij voorkeur persoonlijk: