MAN België

MAN ­ Lane ­ Return ­ Assist

MAN Lane Return Assist

In het kort

  • Veilig op de rijstrook blijven
    Waarschuwt akoestisch, haptisch en optisch bij onbedoeld verlaten van de rijstrook.
  • Actieve interventie
    Leidt de bus actief terug naar de rijstrook en helpt bij het ontlasten van de bestuurder.
  • Verhoging van de actieve veiligheid
    Met name bij monotone trajecten.

Behoedzaam terug naar de juiste rijstrook

Ondersteunt de bestuurder daadkrachtig bij het aanhouden van de rijstrook: de optionele MAN Lane Return Assist (LRA) bewaakt niet alleen het aanhouden van de rijstrook aan de hand van de rijbaanmarkeringen, maar stuurt de touringcar indien nodig ook actief en behoedzaam terug naar de juiste rijstrook voordat er een gevaarlijke situatie ontstaat. Zo ontlast het intelligente systeem de bestuurder en kan daardoor helpen om risico's op ongevallen door onbedoeld afwijken van de rijstrook aanzienlijk te verminderen.

1
Combinatie van drie systemen

De Lane Return Assist ondersteunt de bestuurder bij het correct aanhouden van de rijstrook, door actief terug te sturen naar de rijstrook. Het systeem combineert daarbij de functie van de LDW met het elektronisch gestuurde stuursysteem MAN ComfortSteering.

Vanaf een snelheid van 60 km/h bewaakt het met behulp van een camera achter de voorruit voortdurend de linker en rechter rijbaanmarkering – en controleert zo of het voertuig op de goede rijstrook blijft. Daarmee verhoogt de Lane Return Assist de actieve veiligheid op monotone snelwegtrajecten en helpt ongevallen te voorkomen.

2
Actief terugsturen

Als het voertuig zonder de richtingaanwijzer te gebruiken de juiste rijstrook dreigt te verlaten, waarschuwt het systeem de bestuurder akoestisch of haptisch. Bovendien krijgt hij visuele aanwijzingen door middel van oplichtende markeringen op een 12"-display. Als de bestuurder niet gepast reageert, grijpt het stuursysteem MAN ComfortSteering behoedzaam in en stuurt de touringcar zelfstandig weer terug naar de rijstrook.

Daarbij houdt het systeem betrouwbaar rekening met mogelijke obstakels door het aanvullend verwerken van radargebaseerde gegevens. De corrigerende ingreep kan op elk moment door de bestuurder via het stuurwiel worden opgeheven.

Meer informatie? Deze kant op!

Neem contact met ons op

Advies? Bij voorkeur persoonlijk: