MAN België

Doorlopend op en af: hoogtemeters met de e-bus

De elektrobus MAN Lion's City E bij de roadshow in Linz

Recuperatie als deel van het concept

Testrit met een elektrobus in Oostenrijk: Voor de première hebben de vertegenwoordigers van de lijnen in Linz de steilste stukken van het netwerk uitgezocht.

Oostenrijkse première in de uitlopers van de Alpen

man lion's city e, elektrobus, man elektrobus, elektrobussen, Oostenrijk, Linz

Omgeven door bergen en doorkruist me hellingen: Tijdens de roadshow in heel Europa liet MAN de Lion’s City E in Linz op dagelijkse hoogtemeters testen.

Als onderdeel van de eigen holding Linz AG schenkt men bij Linz Linien GmbH reeds lang bijzondere aandacht aan alternatieve energievormen – en dus op e-mobiliteit. De derde grootste stad van Oostenrijk strekt zich over bijna 96 vierkante kilometer aan beide zijden van de Donau uit en biedt onderdak aan meer dan 200.000 mensen - omgeven door bergen op een hoogte van 266 meter boven de zeespiegel. Een perfecte omgeving om de hellingsbestendigheid van de MAN Lion's City E op de proef te stellen.

Innovatieve testrit in de innovatiestad Linz

man lion's city e, elektrobus, man elektrobus, elektrobussen, Oostenrijk, testrit, Linz

“Linz verändert” – Als een van de meest innovatieve steden van Oostenrijk staat Linz open voor alternatieve modellen zoals de elektrobus van MAN.

In de directe omgeving van de uitlopers van de Alpen zijn al 88 MAN hybride bussen onderweg, een goede start voor het elektrische lid van de vloot. Zo hebben de verantwoordelijken al een tijdje geleden interesse getoond om een volledig elektrische stadsbus te testen. Als etappe op de #ElectrifyingEurope Roadshow door Europese steden stond Linz niet alleen gepland, maar werd het ook als première voor Oostenrijk gekozen: „In Linz beginnt’s“ was jarenlang de reclameslogan van de stad aan de Donau en deze slogan is tot nu in de hoofden blijven hangen. Ook al zijn de tijden, de stad en ook de slogan door de jaren heen veranderd: „Linz verändert“ is vandaag het motto – passend voor een eerste stap naar elektrische mobiliteit.

Dagelijks leven voor chauffeurs - uitdagingen voor elektrobussen

man lion's city e, elektrobus, man elektrobus, elektrobussen, Oostenrijk, Linz, testrit, testchauffeur, buschauffeur

Voor chauffeurs in Linz en hun passagiers zijn hellingen en afdalingen onderdeel van elke rit.

Innovatie is in Linz niet zomaar een woord - de stad heeft het hoogste aantal patenten onder de Oostenrijkse hoofdsteden. Een perfecte omgeving voor de MAN Lion's City E - en een harde. De inwoners van Linz zijn het gewend om nieuwe dingen op de proef te stellen en hebben de zwaarste hellingen en afdalingen van het routenetwerk in hun testtraject opgenomen. Niet alleen omdat dit leuk is: de continue hellingen en afdalingen maken nu eenmaal deel uit van het dagelijks leven van buschauffeurs en hun passagiers.

Op elke helling wordt energie teruggewonnen

man lion's city e, elektrobus, man elektrobus, elektrobussen, Oostenrijk, Linz, testrit, bergen, hellingen, afdalingen, recuperatie

Zonder problemen de berg op - en met nieuwe energie naar de afdaling: de MAN Lion's City E zorgt er via recuperatie voor dat het bereik ook in het bergachtige stadsverkeer voorhanden is.

Schokvrij starten en krachtig versnellen zouden bijna vanzelfsprekend moeten zijn voor bestuurders met elektrische ervaring. In het bergachtige Linz bewijst de e-bus ook zijn recuperatievermogen: Terwijl de MAN Lion's City E hellingen probleemloos en net zo soepel beklimt als op vlak terrein, gebruikt hij elke helling om energie terug te winnen - wat goed werkt dankzij de krachtige centrale motor en de grote accu. Een eigenschap die een positief effect kan hebben op het bereik wanneer op het traject ook hoogtemeters gemaakt moeten worden. Conclusie voor de testers van de lijnen in Linz: “Met bravoure overwonnen.”

Meer informatie? Deze kant op!

Neem contact met ons op

Advies? Bij voorkeur persoonlijk: