MAN België
Terug naar het overzicht

De nieuwe MAN TGX. Winnaar in de Euro Truck Test 2020.

21.01.2021

Met de introductie van de compleet nieuwe MAN TGX, onderdeel van de nieuwe MAN Truck Generation, zet MAN wederom maatstaven op het gebied van bedrijfsvoertuigen. Naast de bekroning tot “International Truck of Year 2021” via een internationale vakjury, komt de MAN TGX nu ook als winnaar uit de bus in de onafhankelijke Euro Truck Test 2020.

De verwachtingen voor de nieuwe MAN TGX 18.430 waren hoog gespannen na afloop van de Euro Truck Test 2020, een vergelijkende test van de gerenommeerde vakbladen Trucker en Verkehrsrundschau. In deze niets ontziende vergelijkingstest moest de MAN TGX zich meten met de belangrijkste concurrenten uit zijn segment. De voertuigen werden tijdens meerdere etappes over vlak én hellend parcours (in het totaal quasi 343 km (*)!) uitgebreid aan de tand gevoeld, niet alleen op het vlak van ergonomie en comfort maar uiteraard ook op het gebied van verbruik, een niet te versmaden beïnvloedende factor in de Total Cost of Ownership.

Dat de meer dan 167.000 arbeidsuren die in het ontwerp van de MAN TGX werden geïnvesteerd zich lonen, mag blijken uit de resultaten van de Euro Truck Test 2020. Op alle vlakken laat de nieuwste telg uit de MAN-familie de concurrentie achter zich. De volledige MAN-organisatie werd betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe voertuiggamma. Zo droegen in het totaal maar liefst circa 2.100 MAN medewerkers hun steentje bij aan het project en werd een totaal van 150 klanten in het ontwikkelingsproces betrokken. Zo kon de nieuwe truck vanaf het begin optimaal op de behoeften van de klant worden afgestemd.

Inzake brandstofverbruik behaalde de MAN TGX 18.430, met middelgrote GM bestuurderscabine, de beste testresultaten, met een gemiddeld verbruik van 23,41 l/100 km. Hij presteert hiermee beter dan zijn concurrenten, de Scania R 410 en de Mercedes Actros 1842, die een verbruik van 23,53 l/100 km, respectievelijk 23,70 l/100 km, optekenen.

Maar daar houdt het niet op. Tijdens de Euro Truck Test beoordelen de testchauffeurs eveneens de belangrijkste criteria die een truck tot een goede truck maken: motor, transmissie, remmen, stuurinrichting, pedalen, rijcomfort, zicht/overzicht, verwarming/airconditioning, zetels, instrumenten, ruitenwissers en cabine. Telkens scoort de MAN TGX de hoogste punten wat resulteert in een totaalscore van 860 punten (tegenover 853 punten voor Scania en 836 punten voor Mercedes). Zeker niet vreemd voor een truck die op basis van feedback van uitgebreide consumentenpanels werd ontwikkeld en geoptimaliseerd, zowel op het vlak van exterieur als interieur. Een voertuig voor chauffeurs, door chauffeurs, dus.

In het bijzonder vielen het comfortabele bed beneden, de intuïtieve inrichting van het dashboard en bedieningselementen alsook het interactieve MAN SmartSelect bedieningsconcept van de MAN TGX in de smaak.

Het volledige Euro Truck Test 2020 verslag is terug te vinden op www.man.be

(*) Het traject van exact 342,8 km lang brengt de trucks langs onder meer het Duitse Allerhausen, Regensburg en Langenbruck. De tests worden gereden met een totaalgewicht van 32 ton.

FOTO: de nieuwe MAN TGX laat de concurrentie achter zich in de Euro Truck Test 2020.

07.11.2023 | Truck
MAN Truck & Bus heeft de verkoop van de eerste elektrische zware vrachtwagen in zijn bedrijfsgeschiedenis gelanceerd en daarmee een nieuwe mijlpaal in de decarbonisatie van het vrachtvervoer bereikt. Er zijn al 600 bestelaanvragen ontvangen. De eerste 200 exemplaren zullen al in 2024 worden geleverd aan geselecteerde klanten. De productie in de MAN-fabriek in München zal vanaf 2025 in grotere aantallen van start gaan naarmate meer bestellingen binnenkomen.
Meer
20.10.2023 | Truck
MAN en BGL vragen snellere uitbreiding van laadinfrastructuur • MAN en sectorvereniging BGL vragen een snellere uitbreiding van de openbare laadinfrastructuur • Afstelling voor productieversie van MAN eTruck tijdens hittetests in Spanje • MAN leidt 1.200 verkoopmedewerkers op voor marktlan- cering eind oktober
Meer
18.10.2023 | Services,  Truck
MAN concessiehouder MAN Brugge werd recentelijk internationaal onderscheiden als “Top MAN ServiceCare werkplaats”, op basis van de overtuigende implementatie van het MAN ServiceCare werkplaatssysteem dat onder meer proactief onderhoudsmanagement mogelijk maakt.
Meer