MAN België
Terug naar het overzicht

De nieuwe MAN TGX. Winnaar in de Euro Truck Test 2020.

21.01.2021

Met de introductie van de compleet nieuwe MAN TGX, onderdeel van de nieuwe MAN Truck Generation, zet MAN wederom maatstaven op het gebied van bedrijfsvoertuigen. Naast de bekroning tot “International Truck of Year 2021” via een internationale vakjury, komt de MAN TGX nu ook als winnaar uit de bus in de onafhankelijke Euro Truck Test 2020.

De verwachtingen voor de nieuwe MAN TGX 18.430 waren hoog gespannen na afloop van de Euro Truck Test 2020, een vergelijkende test van de gerenommeerde vakbladen Trucker en Verkehrsrundschau. In deze niets ontziende vergelijkingstest moest de MAN TGX zich meten met de belangrijkste concurrenten uit zijn segment. De voertuigen werden tijdens meerdere etappes over vlak én hellend parcours (in het totaal quasi 343 km (*)!) uitgebreid aan de tand gevoeld, niet alleen op het vlak van ergonomie en comfort maar uiteraard ook op het gebied van verbruik, een niet te versmaden beïnvloedende factor in de Total Cost of Ownership.

Dat de meer dan 167.000 arbeidsuren die in het ontwerp van de MAN TGX werden geïnvesteerd zich lonen, mag blijken uit de resultaten van de Euro Truck Test 2020. Op alle vlakken laat de nieuwste telg uit de MAN-familie de concurrentie achter zich. De volledige MAN-organisatie werd betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe voertuiggamma. Zo droegen in het totaal maar liefst circa 2.100 MAN medewerkers hun steentje bij aan het project en werd een totaal van 150 klanten in het ontwikkelingsproces betrokken. Zo kon de nieuwe truck vanaf het begin optimaal op de behoeften van de klant worden afgestemd.

Inzake brandstofverbruik behaalde de MAN TGX 18.430, met middelgrote GM bestuurderscabine, de beste testresultaten, met een gemiddeld verbruik van 23,41 l/100 km. Hij presteert hiermee beter dan zijn concurrenten, de Scania R 410 en de Mercedes Actros 1842, die een verbruik van 23,53 l/100 km, respectievelijk 23,70 l/100 km, optekenen.

Maar daar houdt het niet op. Tijdens de Euro Truck Test beoordelen de testchauffeurs eveneens de belangrijkste criteria die een truck tot een goede truck maken: motor, transmissie, remmen, stuurinrichting, pedalen, rijcomfort, zicht/overzicht, verwarming/airconditioning, zetels, instrumenten, ruitenwissers en cabine. Telkens scoort de MAN TGX de hoogste punten wat resulteert in een totaalscore van 860 punten (tegenover 853 punten voor Scania en 836 punten voor Mercedes). Zeker niet vreemd voor een truck die op basis van feedback van uitgebreide consumentenpanels werd ontwikkeld en geoptimaliseerd, zowel op het vlak van exterieur als interieur. Een voertuig voor chauffeurs, door chauffeurs, dus.

In het bijzonder vielen het comfortabele bed beneden, de intuïtieve inrichting van het dashboard en bedieningselementen alsook het interactieve MAN SmartSelect bedieningsconcept van de MAN TGX in de smaak.

Het volledige Euro Truck Test 2020 verslag is terug te vinden op www.man.be

(*) Het traject van exact 342,8 km lang brengt de trucks langs onder meer het Duitse Allerhausen, Regensburg en Langenbruck. De tests worden gereden met een totaalgewicht van 32 ton.

FOTO: de nieuwe MAN TGX laat de concurrentie achter zich in de Euro Truck Test 2020.

04.07.2022 | Bus,  Truck
- MAN Truck & Bus bouwt op zijn site in Neurenberg een grootschalige fabriek voor de batterijen van elektrische vrachtwagens en bussen - Deze investeringsbeslissing ter waarde van ongeveer 100 miljoen euro is cruciaal voor Duitsland als locatie voor bedrijfsvoertuigen - Investeringen in toekomstgerichte elektrische technologieën creëren 350 jobs in Neurenberg - Productiecapaciteit van meer dan 100.000 batterijsystemen per jaar - Met deze investering versterkt MAN zijn rol als competente partner voor elektromobiliteit binnen de TRATON-GROEP
Meer
29.06.2022 | Truck
De Lion S-topversies van de MAN Truck & Bus TGX en TGE maakten ook indruk op de 48-koppige internationale vakjury van de Red Dot Design Award 2022: met hun exclusieve speciale fabrieksuitrusting, die erg populair is bij chauffeurs, lieten de langeafstandsvrachtwagen en de bestelwagen voor lichte leveringen en distributie hun veeleisende concurrenten bij de productinzendingen uit ongeveer zestig landen achter zich in de categorie ‘Bedrijfsvoertuigen’. De officiële prijsuitreiking vond plaats op 20 juni in Essen.
Meer
22.06.2022 | Truck
Voorbereidingen voor grootschalige productie van elektrische vrachtwagens uit München liggen op schema: In de eerste 12 maanden sinds de oprichting van het innovatieve eMobility Center in zijn hoofdfabriek heeft MAN Truck & Bus 20 prototypes van de komende zware eTruck uitgerold, om de toekomstige gemengde serieproductie met conventionele vrachtwagens in reële omstandigheden te testen. De nieuwe eTruck reed eind mei zijn eerste rondjes in Berlijn. In München zijn tot nu toe 1.700 medewerkers opgeleid in de CO2-vrije technologie van de toekomst.
Meer