MAN België
Terug naar het overzicht

De toekomst van vrachtvervoer: MAN en HHLA pioniers in Logistics 4.0 met de autonome Hamburg TruckPilot

20.10.2021 Truck

MAN Truck & Bus en Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) hebben met succes het gezamenlijke project Hamburg TruckPilot afgerond en daarmee een mijlpaal in geautomatiseerd container- vervoer bereikt. Autonoom rijden kan het vrachtvervoer veiliger, efficiënter en duurzamer maken.

• Met Hamburg TruckPilot hebben MAN Truck & Bus en Hamburger Hafen und Logistik AG een belangrijke mijlpaal bereikt voor het gebruik van zelfrijdende vrachtwagens in haventerminals

• Resultaten van het Hamburg TruckPilot-project werden gepresenteerd op het ITS World Congress 2021

• Hamburg TruckPilot is een belangrijke stap op weg naar autonoom hub-to-hub transport

• De nieuwe wet inzake autonoom rijden in Duitsland creëert de wettelijke vereisten voor toekomstige hub-to-hub-toepassingen als een belangrijk onderdeel van Logistics 4.0

“Pilootprojecten zoals Hamburg TruckPilot bewijzen dat het gebruik van zelfrijdende vrachtwagens technologisch haalbaar is en efficiënt kan worden geïntegreerd in logistieke processen. Autonoom rijden zal een doorbraak zijn op vlak van transport. In nauwe samenwerking met klanten en partners testen we praktische automatiseringsoplossingen om zelfrijdende vrachtwagens klaar te maken voor serieproductie vanaf 2030", zegt Dr. Frederik Zohm, bestuurslid van MAN voor onderzoek en ontwikkeling, over de projectresultaten die MAN Truck & Bus samen met HHLA presenteerde op het ITS World Congress 2021 op 13 oktober in Hamburg.

HHLA CEO Angela Titzrath benadrukte op de persconferentie dat de samenwerking met MAN een belangrijke en noodzakelijke stap is om de toekomst van het vrachtvervoer vorm te geven: “Autonoom rijden is de toekomst! Bij HHLA bereiden we ons hierop voor. Logistics 4.0 biedt opportuniteiten op wereldschaal. Om ze te gebruiken moeten we openstaan voor verandering en de moed tonen om te veranderen. Autonoom rijden en Hamburg TruckPilot zijn goede voorbeelden van transformatieve processen die we actief vorm willen geven.”

Hamburg TruckPilot: baanbrekend werk door samenwerking

MAN Truck & Bus en Hamburger Hafen und Logistik AG hebben het project “Hamburg TruckPilot” succesvol afgerond in de zomer van 2021. De doelstelling van het driejarig project, dat ook deel uitmaakte van het strategische mobiliteitspartnerschap tussen de stad Hamburg en Volkswagen AG, omvatte de ontwikkeling en praktische tests van een autonome vrachtwagen voor containervervoer in de HHLA Container Terminal Altenwerder (CTA). Tijdens de praktische reizen vervoerde de logistieke partner, Spedition Jakob Weets e.K. uit Emden, eerst containers van ruim twaalf meter (40 ft) die gecontroleerd werden door een chauffeur namens Volkswagen Group Logistics naar de CTA-terminal in de haven van Hamburg. Daar reed de vrachtwagen autonoom over de terminalzone en bewoog hij vlot in gemengd verkeer met andere weggebruikers. Hij reed naar zijn bestemming in de baan van de containeropslag en manoeuvreerde zich met grote precisie achteruit in de parkeerplaats. Nadat de container overgezet was, verliep de terugreis naar de controlepoort net zo autonoom, en voorbij het terminalterrein nam de bestuurder van het transportbedrijf Jakob Weets e.K. opnieuw de volledige controle.

Till Schlumberger, projectmanager bij HHLA verantwoordelijk voor Hamburg TruckPilot, maakte duidelijk wat een baanbrekende technologische prestatie de succesvolle testrit was: “Met zijn sterk geautomatiseerde processen is HHLA Container Terminal Altenwerder de ideale testomgeving om veelbelovende technologieën uit te proberen. Onze faciliteiten werken 24/7 de klok rond, 360 dagen per jaar. De veilige integratie van autonome vrachtwagens in de terminalprocessen is echter een grote uitdaging, omdat autonome en klassieke transporten door elkaar heen lopen. Met Hamburg TruckPilot konden we aantonen dat deze toepassing in de praktijk mogelijk en veelbelovend is.”

Sebastian Völl, Project Manager Hamburg TruckPilot bij MAN Truck & Bus, is zeer tevreden met de resultaten van de praktijktests in de haven van Hamburg. "Hamburg TruckPilot was een belangrijke mijlpaal voor ons op de weg naar autonoom rijden. Toen ons prototype voor het eerst onafhankelijk in een parkeerbaan voor containeropslag manoeuvreerde, zagen we dat het werkte en dat we aan de hoge nauwkeurigheidsvereisten kunnen voldoen. En zelfs tijdens het rijden over de terminal-site met vele andere handmatig bestuurde vrachtwagens, sensortechnologie, omgevingsdetectie en automatiseringssystemen werd de interactie perfect beheerst. Toen de eerste container met een echte vracht van het chassis werd getild tijdens de praktische ritten, was ik supertrots op het hele team! We kunnen op deze ervaring voortbouwen voor toekomstige projecten."

Met het oog op autonoom rijden tussen verschillende logistieke hubs in hub- to-hub-verkeer verzamelden de partners reeds waardevolle gegevens over de manuele feederritten op de A7 tussen de Weets Container Terminal Soltau en het havengebied 70 kilometer verderop. Ook verdergaande projecten met praktische aandrijvingen op de openbare weg zullen hier voordeel uit halen. Dergelijke praktijktests, die altijd worden begeleid door veiligheidschauffeurs, zullen ook mogelijk zijn buiten gesloten gebieden dankzij de wet op autonoom rijden in Duitsland.

Duitsland als motor van innovatie

In juli 2021 nam de Bondsrepubliek Duitsland als eerste land ooit een wet aan over autonoom rijden. Dit regulariseert en veroorlooft in het algemeen het gebruik van autonome voertuigen (niveau 4) in afgebakende operationele gebieden, zoals verkeer tussen logistieke terminals. Een technisch verantwoordelijke moet ook de verplaatsingen monitoren.

Voor vrachtvervoer bieden autonome vrachtwagens tal van voordelen. Zij kunnen het vervoer efficiënter, kosteneffectiever, betrouwbaarder, duurzamer en vooral veiliger maken. Voor Container Logistics 4.0 en Industry 4.0 vormen zelfrijdende vrachtwagens een belangrijk element. Ze zijn ook een oplossing voor het chauffeurstekort dat bij veel transportbedrijven steeds meer problemen veroorzaakt.

Vooruitzichten voor het vrachtvervoer

Om de automatisering te bevorderen, wil MAN achtereenvolgens verdere samenwerkingsprojecten lanceren voor de ontwikkeling van autonoom hub-to-hub-transport. Vanaf het midden van het decennium zijn initiële toepassingstests voor zelfrijdende MAN-vrachtwagens in de bedrijfsprocessen van klantenbedrijven denkbaar. Het doel is om vanaf 2030 autonoom rijdende vrachtwagens te kunnen realiseren als serieoplossingen. In combinatie met emissievrije aandrijvingen kunnen deze niet alleen de veiligheid en efficiëntie van de logistiek verhogen, maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan het CO2-geminimaliseerd vrachtvervoer.

04.07.2022 | Bus,  Truck
- MAN Truck & Bus bouwt op zijn site in Neurenberg een grootschalige fabriek voor de batterijen van elektrische vrachtwagens en bussen - Deze investeringsbeslissing ter waarde van ongeveer 100 miljoen euro is cruciaal voor Duitsland als locatie voor bedrijfsvoertuigen - Investeringen in toekomstgerichte elektrische technologieën creëren 350 jobs in Neurenberg - Productiecapaciteit van meer dan 100.000 batterijsystemen per jaar - Met deze investering versterkt MAN zijn rol als competente partner voor elektromobiliteit binnen de TRATON-GROEP
Meer
29.06.2022 | Truck
De Lion S-topversies van de MAN Truck & Bus TGX en TGE maakten ook indruk op de 48-koppige internationale vakjury van de Red Dot Design Award 2022: met hun exclusieve speciale fabrieksuitrusting, die erg populair is bij chauffeurs, lieten de langeafstandsvrachtwagen en de bestelwagen voor lichte leveringen en distributie hun veeleisende concurrenten bij de productinzendingen uit ongeveer zestig landen achter zich in de categorie ‘Bedrijfsvoertuigen’. De officiële prijsuitreiking vond plaats op 20 juni in Essen.
Meer
22.06.2022 | Truck
Voorbereidingen voor grootschalige productie van elektrische vrachtwagens uit München liggen op schema: In de eerste 12 maanden sinds de oprichting van het innovatieve eMobility Center in zijn hoofdfabriek heeft MAN Truck & Bus 20 prototypes van de komende zware eTruck uitgerold, om de toekomstige gemengde serieproductie met conventionele vrachtwagens in reële omstandigheden te testen. De nieuwe eTruck reed eind mei zijn eerste rondjes in Berlijn. In München zijn tot nu toe 1.700 medewerkers opgeleid in de CO2-vrije technologie van de toekomst.
Meer